
Sådan hjælper Røde Kors ofrene for konflikten i Israel og Gaza
Mange tusinde har mistet livet i den voldsomme konflikt, hundreder holdes som gidsler og millioner mangler mad, vand, medicin og elektricitet. Der er en våbenhvile i sigte, men de humanitære konsekvenser er fortsat enorme. Læs mere om situationen, og hvordan vi hjælper, her på siden.
- Om situationen i Israel og Gaza
-
Det er mere end 500 dage siden Hamas’ angreb på Israel, der førte til en voldsom eskalering i konflikten i Israel og de besatte palæstinensiske områder. Indbyggere i Israel har siden levet i uvished om deres kæres skæbne, og civile i Gaza lever midt i en humanitær katastrofe.
Aftalen om våbenhvile d. 19. januar 2025 gav håb om en ny begyndelse med øget sikkerhed for de civile i Gaza og med adgang til at få nødhjælp frem i tilstrækkeligt omfang. Det betød også, at israelske gidsler kunne forenes med deres kære. De gidsler, der ikke længere er i live, blev modtaget for at få en værdig begravelse. Deres familier kan nu sørge i fred.
I starten af marts udløb våbenhvilens første fase. Der er endnu ikke lavet en aftale om fase to. Det betyder, at grænseovergangene til Gaza er igen lukkede. De civile lider under konsekvenserne af stigende desperation i befolkningen, der ikke har adgang til mad og rent vand i et omfang, der dækker bare en brøkdel af behovet. Det betyder også, at udsigterne for de tilbageværende israelske gidsler og deres familier er uvisse.
Efter udløbet af våbenhvilens første fase er urolighederne på Vestbredden eskaleret. Bosættervold og konfrontationerne er steget markant, titusindvis af mennesker er blevet tvunget til at forlade deres hjem, og bevægelsesfriheden er indskrænket – også for ambulancer, der har fået sværere ved at redde liv.
Krigens regler forbyder at målrette angreb mod ambulancer og hospitaler, kritisk infrastruktur som el- og vandforsyninger eller andre civile mål. De forbyder at tage gidsler og målrette angreb mod civile. De forpligter konfliktens parter til at sørge for, at civile har adgang til basale fornødenheder og at syge og sårede får hjælp.
Røde Kors er neutrale. Vi appellerer – igen - til at konfliktens parter respekterer den humanitære folkeret: Gidslerne skal frigives. Nødhjælp skal ind i Gaza. Våbenhvilen må fortsætte.
- Hvordan hjælper vi i Israel og Gaza
-
Vi bidrager med støtte fra befolkningen i Danmark, private fonde og Udenrigsministeriet til den Internationale Røde Kors Komité (ICRC), Palæstinensisk Røde Halvmåne og Israelsk Røde Davidsstjernes hjælpearbejde under den aktuelle konflikt.
Den nødhjælp, der under våbenhvilens første fase kom ind i Gaza, har reddet liv, og det er essentielt, at den fortsætter. Mens blokaden står på, ankommer nødhjælp dagligt til lagrene i Jordan og Egypten, så den kan køres ind i Gaza så snart det er muligt.
ICRC og Palæstinensisk Røde Halvmåne er til stede i Gaza og venter på mulighed for at øge hjælpen til befolkningen. Palæstinensisk Røde Halvmåne hjælper med psykosocial støtte, uddeling af nødhjælp, og har også under våbenhvilen åbnet 29 mobile sundhedsklinikker og et felthospital i det nordlige Gaza.
Sammen med ICRC, Palæstinensisk Røde Halvmåne og 11 andre Røde Kors-selskaber har vi åbnet et felthospital i Rafah i det sydlige Gaza. Røde Kors i Danmark bidrager med personale, sovefaciliteter til personale og et vandrensningsanlæg, der renser saltvand til drikkevand. På felthospitalet har vi konsulteret flere end 50.000 patienter og foretaget over 2.200 operationer.
I Gazastriben hjælper Palæstinensisk Røde Halvmåne blandt andet med ambulancekørsel, behandling af sårede, førstehjælp, psykosocial støtte og uddeling af livsvigtig nødhjælp som varme tæpper, telte, mad og hygiejneartikler.
Også på Vestbredden støtter vi Palæstinensisk Røde Halvmåne i at levere psykosocial støtte og fremme mental sundhed og trivsel på bl.a. skoler. Her styrker de børnenes modstandskraft og psykiske evne til at leve i et konfliktområde.
I Israel har Israelsk Røde Davidsstjerne hjulpet under angrebet den 7. oktober. Flere end 10.000 frivillige og kollegaer er blevet mobiliseret, de har besvaret flere end 20.000 nødopkald og hjulpet flere end 2.300 med ambulancer. De har også hjulpet med bloddonationer til ambulancer og sundhedsklinikker.
Udover Palæstinensisk Røde Halvmåne hjælper ICRC også i Gazastriben i kraft af organisationens særlige mandat til at hjælpe i konfliktområder, som verdenssamfundet har givet ICRC gennem Genève-konventionerne. Som neutral organisation har ICRC faciliteret løsladelsen af israelske gidsler og palæstinensiske fanger samt faciliteret nødhjælp ind i Gaza. ICRC hjælper også sårede med behandling.
- Hvordan kan du hjælpe?
-
Den bedste måde at hjælpe ofrene i Israel og Gaza er ved at give pengedonationer til vores arbejde. Du kan både støtte som privatperson eller som virksomhed og være med til at sikre førstehjælp og nødhjælp til de mange ofre for konflikten.
Pengedonationer giver Røde Kors fleksibilitet til at hjælpe der, hvor behovet er størst, og med det, der er behov for. Mad, vand og medicin.
Du kan også lave en digital indsamling og dele med dine venner eller medarbejdere. Den kan du oprette, hvad enten du er privatperson eller virksomhed, og med din indsamling, kan du hjælpe os med at få akut hjælp frem til børn og voksne i Israel og Gaza.