Glade og trygge rammer for børnene. Derfor tager stadig flere på ferielejr

Antallet af ferielejre er tredoblet de seneste år. Og behovet for en god oplevelse blandt udsatte familier stiger støt.
 

Abiel på ferielejr i Kalundborg
I 2023 har vi arrangeret 22 ferielejre for forældre og børn med live-musik, museumsbesøg, byvandring, sæbebobler, klodsmajor, terningeløb, olympiade, fællessang, maling, perler & meget andet. 1.286 deltagere var tilmeldt, heraf 778 børn og 122 frivillige.

Anja har tidligere været på ferielejr med sin familie, men er nu frivillig medarbejder på en ferielejr for andet år i træk. Hun ved fra sig selv, hvilken forskel det lille afbræk gør i en udsat familie:

”Vi vil gerne give dem en god oplevelse, hvor de kan få lov til at slappe af, også i forhold til de hverdagsproblematikker, de kan have. Det er dejligt at gøre den forskel. For mig betød det, at jeg havde lyst til at fortsætte som frivillig. Fordi det er et sted, hvor man kan være sammen med andre på lige fod og være den, man er, uden at føle sig udenfor. Der plads til at være den familie, man er, med de udfordringer, man har.”

Legeaftaler langt ud i fremtiden

Ferielejrene er ikke kun ferie. Opholdet er inspireret af den danske højskoletradition, hvor læring og samvær er i højsædet. Derfor er der arrangeret aktiviteter som sanseture i naturen, besøg på museer, fællessang, byvandring, krea-timer og fri leg. Det er oplevelser, der både er sjove og udviklende. Også de mange samtaler på tværs bagefter giver deltagerne fra mange lande træning i at tale dansk, indblik i kultur og historie samt fællesskabsoplevelser. Lina fra Syrien fortæller:

”Vi kommer ud og nyder den friske luft, vi får bevæget os og deltaget i nogle forskellige aktiviteter. Det er godt for både børnene, for os selv og for fællesskabets skyld. Så har mine børn også nogle sjove oplevelser at fortælle om, når sommerferien er slut, og veninderne spørger, hvad de har lavet i ferien.”

Christina, som er på ferielejr med sine to børn for anden gang, forklarer: ”Vi kommer væk hjemmefra og får lavet en hel masse, vi ikke selv har prøvet derhjemme sammen med andre børn, der måske heller ikke er vant til at komme ud og opleve en hel masse. Og så knytter man jo som voksen også nogle venskaber. Vi har mødt nogle mennesker, jeg er helt sikker på, at vi kommer til at holde kontakten med derhjemme. Og der er legeaftaler langt ud i fremtiden. Det er så fedt!”

Tak for din hjælp til børnene i Danmark

Din faste støtte som Barndomsven er med til at sikre, at vi kan tilbyde de vigtige åndehuller til familier, der ikke har det nemt i hverdagen. Og på den måde gør du børnenes dagligdag og barndom bedre.

Tusind tak for din hjælp til børnene.

Mød flere herlige unger her:

Shabana og Lilli på ferielejr i Svendborg

Shabana & Lilli

Lilli (til venstre) er 9 år og er på ferielejr med sin mor og søskende for første gang. Hun er blevet tætte venner med Shabana til højre. Pigerne er uadskillelige.

Selinda på ferielejr i Svendborg

Selinda

Selinda fra Syrien er otte år. Hun er på ferielejr for første gang med hele familien: ”Vi hygger os sammen og får mere tid med familien.”

Aksel på ferielejr i Svendborg

Aksel

Aksel er otte år og er på ferielejr for første gang med sin mor og fire søskende. Der er noget at lave for alle børnene, uanset hvilken alder de har.

Nour på ferielejr i Kalundborg

Nour

Nours forældre er frivillige i Røde Kors. Hele familien er fra Syrien og er med på ferielejr for at hjælpe og for at få nye venner.

Facebook opslag

Undersøgelse fra Røde Kors: Familier udenfor

En undersøgelse viser, at børnefamilier i udsatte positioner oplever stor ensomhed og mistrivsel. Knap halvdelen af forældrene oplever svær ensomhed, hvert tredje barn viser tegn på mistrivsel og alt for mange forældre har ikke råd til de mest basale fornødenheder. 

I undersøgelsen har Røde Kors fokuseret på mental trivsel blandt børn og forældre, ensomhed og materielle og sundhedsmæssige afsavn. Resultaterne viser, at mange af børnefamilierne på mange måder lever et liv udenfor fællesskabet. 

Læs hele undersøgelsen her

Sådan hjælper du som Barndomsven

I hele landet oplever vi et stigende antal børnefamilier, der har brug for hjælp. Når fødselsdagen nærmer sig, og mor eller far ikke har råd til at fejre dagen. Når der ikke er overskud i familien til at give børnene en god ferieoplevelse. Eller når hverdagen er svær, og familien savner fællesskaber og støtte.

Som Barndomsven giver du en fast støtte hver måned. Og du hjælper udsatte børn i Danmark hver dag. For din faste støtte sikrer, at vi altid kan være der for børnene og deres familier. Også når det er allersværest.

Sådan støtter du børnene: Læs om aktiviteterne her