Klar til kriser

Røde Kors råder nu over 15 nationale beredskabsledere, som kan supplere myndighedernes indsatser. 

Billede

Røde Kors har nu uddannet 15 nationale, civile beredskabsledere, som styrker Røde Kors’ indsats i krisesituationer, og som kan supplere myndighedernes indsats.

På uddannelsen har de nationale beredskabsledere blandt andet berørt sektoransvar og den nationale krisestyringsmodel, samarbejde med myndigheder, krisekommunikation, samfundssikkerhed og krisestøtte.

De nationale beredskabsledere er ansatte fra forskellige afdelinger i Røde Kors, som kan indsættes i nationale og lokale beredskabsindsatser.

Tryghed og omsorg i kriser

”De kommende voldsommere klimahændelser og sikkerhedssituationen ligger pres på myndighederne. Der er også flere udsatte i samfundet, hvilket giver flere opgaver under kriser,” siger beredskabschef i Røde Kors, Louise K. Jühne Paulsen.

Ved at indgå samarbejdsaftaler med myndighederne er Røde Kors’ rolle før, under og efter kriser fastlagt på forhånd.

”Vi har omkring 40.000 frivillige, og vi har ansatte, som vi kan mobilisere, så vi er sikre på, vi kan opfylde de forpligtelser, vi indgår overfor myndighederne,” lyder det fra Louise.

De nye nationale beredskabsledere sikrer, at vi kan leve op til vores forpligtelser og hjælpe de berørte gennem kriser.

”Vores psykosociale faglighed, erfaringer og kompetencer hos vores frivillige og vores ansatte er vigtige at få bragt i spil. Her kan vi supplere myndighedernes indsats. Vi taler ikke kriseterapi, men at skabe tryghed, give omsorg og understøtte folks mestringsstrategier. Det er vores styrke i Røde Kors,” siger Louise.

Ingen skal efterlades i en krise

”Vi siger populært, at kriser rammer alle, men vi ved, at kriser rammer udsatte mennesker hårdereAlle har ikke de samme forudsætninger for at forstå myndighedernes anvisninger og ikke de samme ressourcer til at handle på budskaberne. Derfor arbejder vi politisk for at indtænke civilsamfundet i samfundets beredskab, både før, under og efter en krise. Ingen skal efterlades i en krise,” siger beredskabschef Louise Paulsen.

Røde Kors har en unik adgang til mennesker i udsatte livssituationer, som rammes hårdt af kriser. Vi bruger vores adgang til at række ud til de mennesker, når de påvirkes af kriser. Derfor arbejder Røde Kors på at indgå aftaler med myndigheder for at sikre, at vi kan hjælpe de berørte gennem kriser med medmenneskeligt nærvær, omsorg og tryghed.

Klar til at træde til

Med en solid grunduddannelse og den grundlæggende psykosociale faglighed står de 15 nationale beredskabsledere klar til at træde til i krisesituationer. 

”Jeg tror, at vi alle sammen føler os klar til at træde ind i den her rolle nu. Vi vil bruge det vi har lært på uddannelsen, samtidig med at vi i høj grad kommer til at trække på vores erfaringer fra vores alm. arbejde i Røde Kors”, siger den nyudklækkede nationale beredskabsleder Birna. 

Til hverdag er Birna projektleder på institutionsområdet i National Afdeling. Holdet består af ansatte fra forskellige afdelinger i hele Røde Kors, hvilket giver et væld af erfaringer og kompetencer, som kan bringes i spil i vores beredskab.

Nationale beredskabsledere

Røde Kors beredskab består både af frivillige og ansatte, der er uddannede til at kunne træde til i akutte kriser. Vores ansatte i beredskabet kan udføre nationale indsatser og understøtte lokale indsatser. De nationale beredskabsledere kan opstarte og lede indsatser, lede og mobilisere frivillige, afklare behovet for ressourcer med mere.
Udover de nationale beredskabsledere råder Røde Kors over psykosociale teamledere, som også er ansatte i Røde Kors, der er uddannede i den psykosociale metode. Med de nationale beredskabsledere har vi nu 15 nationale beredskabsledere og 32 psykosociale teamledere i Røde Kors beredskab.