Dansk Røde Kors støtter entreprenørskab i byen Gavar i Armenien

Byen Gavar ligger i det nordøstlige Armenien tæt ved søen Sevan. Byen rummer regionens største universitet, og det gør, at mange unge fra omkringliggende landsbyer tager dertil for at studere. Unge har svært ved at finde arbejde lokalt, når de er færdige med deres uddannelse. Meget af byens industri lukkede ned efter Sovietunionens kollaps, og mange arbejdspladser er sæsonafhængige.  

Garvik på 25 år er frivillig i Armensk Røde Kors, og har studeret økonomi. Han håber på at kunne bruge hans egne erfaringer til at hjælpe andre lokale unge til beskæftigelse. Ifølge ham, har lokale unge svært ved at udnytte deres egne kompetencer, eller de mangler nogle specifikke kompetencer. Garvik fortæller;

’I vores region, faktisk i alle regioner i Armenien, mangler unge mennesker motivation. Vi har et stort potentiale, men vi bruger det ikke. Hvis vi aktiverer den unge generation, motiverer de unge, vil vi få en masse ressourcer, som vi kan bruge’.

Med projektet EU4Y og oprettelsen af en Youth Club i byen Gavar, håber Garvik sammen med andre frivillige at hjælpe lokale unge med at udnytte deres evner til at starte deres egne projekter eller oprette deres egen virksomhed. Den nye Youth Club ligger i byens centrum med udsigt til det lokale torv i lokaler udlånt af byens Cultural Centre. Lokalerne er ved at blive indrettet til at kunne afholde sociale arrangementer, diskussioner omkring arbejdsløshed med byens unge samt en række forskellige aktiviteter med fokus på at støtte de unge i at finde arbejde.

Gruppen af lokale Røde Kors frivillige planlægger en række kapacitetsopbyggende aktiviteter for lokale unge, blandt andet undervisning i engelsk og CV workshops. Den nye Youth Club vil støtte unge fra Gavar og omegn til at udvikle ideer baseret på entrepenørskab samt støtte unges evner til og muligheder for at finde arbejde – enten som ansat eller som selvstændig.  

Den lokale Røde Kors afdeling har en god kontakt til lokale erhvervsdrivende og det lokale erhvervsliv. Youth Club’en i Gavar vil derfor også facilitere erfaringsudveksling mellem de unge, og personer der har erfaring med at oprette egen virksomhed.

Youth Club i Gavar er én af i alt fire Youth Clubs der er etableret i Armenien gennem projektet.