Sundhedsklinikken

Mellemørebetændelse, sukkersyge eller graviditet får de fleste til at gå til lægen. For mennesker uden opholdstilladelse er det ikke en mulighed. Derfor driver vi en sundhedsklinik for netop denne gruppe. En af dem er 39-årige Musah fra Ghana.

De frivillige gør forskellen for de udokumenterede migranter

I 2011 åbnede vi i samarbejde med Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp en sundhedsklinik i København. Klinikken tilbyder basal sundhedshjælp til mennesker uden opholdstilladelse. Og behovet er stort. Siden klinikken åbnede har den behandlet 2400 patienter, som har besøgt klinikken mere end 7000 gange.

”Jeg kan ikke trække vejret”

Musah er en af de mange, der har besøgt klinikken. Han snøfter, mens han taler:

”Det er lige som om, min hals snører sig sammen, og jeg får nogle gange svært ved at tale. Mine øjne bliver helt røde og løber i vand. Og jeg kan kun trække vejret gennem munden. Det er meget ubehageligt, og jeg har det som om, jeg mister kontrollen over mit hoved,” fortæller Musah.

Musah har ingen opholdstilladelse, men er i Danmark for at finde arbejde, så han kan forsørge sin familie i Ghana. Han lider af en slem allergi, der gør det svært at trække vejret, men han har hverken råd til medicin eller lægehjælp.

Ikke råd til lægehjælp og medicin

300 frivillige sikrer, at mennesker som Musah har et sted at gå hen, når de har brug for lægehjælp. 2-3 dage om ugen åbner de dørene for børn og voksne, der gratis får tilbudt lægehjælp, psykologbistand og medicin.

Musah har ikke selv råd til at købe den nødvendige allergimedicin, og han er glad for, at han har et sted at søge hjælp. Han kender flere i samme situation:

”Alle har ret til lægehjælp. Jeg tror, der er behov for sådan en klinik, for jeg har mødt andre migranter, som er syge og ikke kan komme på hospitalet. Jeg kender en, som har mavesmerter og en allergi værre end min, men han kan ikke få hjælp”. 

Klinikken i tal

  • 2400 er blevet behandlet siden 2011
  • 300 frivillige fagfolk er engageret i klinikken
  • 100 % finansieret af private indsamlede midler

Godkendt af Sundhedsstyrelsen som privat klinik

Sundhedsklinikkens to afdelinger i København og Aarhus er registreret i Sundhedsstyrelsen som privat klinik. Det betyder at Sundhedsstyrelsen fører tilsyn med klinikken - senest i foråret 2015 - og har godkendt at vi overholder alle forskrifter for at drive privat klinik.

Læs Sundhedsstyrelsens tilsynsrapport 2015

Åbningstider og adresser

Klinikken har en afdeling i København og Aarhus. I København er der åbent mandag, onsdag og torsdag kl. 17-20. I Aarhus er der åbent mandag og torsdag kl. 17-20. For klinikkens adresse kontakt projektleder Vibeke Lenskjold på vilen@rodekors.dk eller 3171 6164.

Tak for støtten

Oak Foundation Denmark har siden 2011 støttet sundhedsklinikken med over 6 mio. kr. Klinikken ville ikke eksistere uden denne støtte. En støtte der gør en verden til forskel for de mange mennesker, der hver uge kommer i klinikken. Tusind tak.  

 

oak logo