Fayeza fortæller

I Røde Kors Akademiet tilbyder vi en række kurser og oplæg, hvor vi underviser, videreuddanner og sikrer kompetenceløft til fagfolk, der arbejder med flygtninge og integration. Vores koncept differentierer sig ved, at alle undervisere og behandlere kommer fra praksis. Det vil sige ønsker f.eks. en gruppe sundhedsplejersker viden om, hvordan man agerer ift. familier med flugtbagage, så rekrutterer vi en sundhedsplejerske fra et asylcenter. Ønsker pædagoger og lærere greb til at inkludere børn i skole og daginstitutioner, så sender vi samme faggruppe.

Vi ønsker derudover også at give stemme til dem, det hele drejer sig om – nemlig de mennesker der bor på asylcentrene.

Derfor gav vi den 26. september ordet til Fayeza, der med støtte fra Røde Kors Akademiet havde udarbejdet et fint og kreativt oplæg til de frivillige i Red Barnet Ungdom.

Fayeza

Oplægget var struktureret som en samtale mellem Fayeza og Jeanette fra Røde Kors Akademiet og indeholdt både tegninger, små fortællinger og digte. Formålet var både at give de frivillige i Red Barnet Ungdom indsigt i livet som ung, når man bor på et asylcenter og skabe rum for dialog og samtale ung til ung. Samtidig var formålet at give Fayeza mulighed for at styrke både faglige og personlige kompetencer i forhold til at sætte sine kreative kompetencer i spil i udviklingen og formidlingen af et oplæg. Nogle kompetencer Fayeza vil kunne bruge, uanset hvad fremtiden bringer for hende. 

Fayeza fortalte både om sin og sin families lange flugt til Danmark, herunder hvordan det var at gå igennem lande, hun ikke engang kendte navnene på, blive tvunget til at sidde på kanten af en gummibåd og blive væk fra sine forældre et helt døgn. Og så fortalte hun også, hvad det gør ved et ungt menneske at bruge det, hun selv betegner som sine vigtigste år på at flytte rundt fra land til land, by til by og asylcenter til asylcenter. Herunder den utryghed det fører med sig at leve et liv i midlertidighed.

Fayeza

Fayeza sluttede oplægget af med at læse nogle af sine digte højt på persisk, som hun derefter oversatte til dansk. Digtene hed blandt andet: “Digt om brækket ben” og “Digt om kuglepenne”. Oversættelsen af digtet om brækket ben lød nogenlunde sådan: “Selvom du brækker andres ben, bliver du ikke selv bedre til at gå. Selvom du knuser andres hjerte, gør det ikke dig selv mere lykkelig”. Digtet om kuglepenne lød cirka sådan: “Som børn lærer vi at skrive med blyant, så tingene kan viskes ud. Som voksne skriver vi med kuglepenne, fordi vi ved, at fortiden ikke bare kan viskes ud og nogle fejl ikke bare kan slettes”.

Tak for en god eftermiddag og dialog til alle de dygtige frivillige i Red Barnet Ungdom.