Indsamling 2012: Niels Olsen hjælper med at finde indsamlere

Skuespiller Niels Olsen er netop vendt hjem fra Vestafrika, hvor han med egne øjne så, hvordan sulten hærger. I de kommende uger skal han hjælpe med at finde indsamlere. Læs han rejsedagbog her.

Niels Olsen

Af Niels Olsen - 2012

Jeg har aldrig været i Afrika før, men er nu i Niger. Et af de lande som Røde Kors vil støtte via Røde Kors-indsamlingen 2012. Og man må sige behovet for hjælp er stort. Enormt stort.

Der har været tørke i et år, og da regnen endelig kom, kom den - grotesk nok - så voldsomt, at der blev oversvømmelser og tusindvis blev hjemløse. Da der endelig blev en pause i regnen, har man måttet kæmpe imod kolera og malaria - og ud over det, er der en stadig strøm af flygtninge fra det krigshærgede naboland Mali. 

Røde Kors har klinikker for sultende

Man kan kun sige en ting: HJÆLP!!! Men det siger De faktisk ikke. Det er ikke en nation, der sidder passiv hen og venter på, at vi skal samle penge ind til dem. De tænker langsigtet.

De har bl.a. med hjælp fra Røde Kors, udtænkt nye måder at skabe afgrøder på. De har indført en lov om, at piger først må gifte sig, når de fylder 18, for at begrænse antallet af børn per kvinde (7,5 barn i snit ).

De har etableret sundhedsklinikker over hele landet, som med hjælp fra Røde Kors-medarbejdere i landsbyerne, finder frem til de underernærede børn. Og endelig vil de indføre skolepligt, som sikrer at også pigerne, som ellers bliver taget ud af skolen for at arbejde, får en uddannelse.

Der er ingen mad tilbage i Niger

Jamen hvad er så problemet? Problemet er: Der er ingen mad nu! Jeg siger det lige igen: Der er ingen mad nu!

På denne dag, hvor billedet er taget, er vi på en af de 83 skoler i hovedstadsområdet, hvor man har indkvarteret hjemløse familier fra oversvømmelserne. Skolen huser nu 214 familier! Det vil sige 40-50 mennesker i hvert klasseværelse. Når det regner, trækker alle dem, der ellers sover ude, ind i ly. De nætter må alle sidde op at sove, for der er ikke plads til at ligge ned.

Men de lever, og som man ser på billedet, har børnene stadig overskud til at lave sjov. De var med på noget skæg og ballade, da der skulle tages et billede af en masse børn og mig.

Tænker langsigtet under katastrofen

Disse smil og dette ”gå-på-mod” gjorde et meget stærkt indtryk på mig. En kampgejst som snart bliver sat på en ny prøve. Om få dage starter skoleåret, og så skal familierne ud af de 83 skoler.

Hvor skal de gå hen? Det bliver nok noget med at bo hos slægtninge eller i store telte. Det er hårdt, men det er de vant til.

Det, jeg beundrer mest, er deres evne til midt i denne totale katastrofe at tænke langsigtet – at investere i ungdommen og fremtiden.

Bliv indsamler for Røde Kors

Men de har brug får en hånd – og derfor glæder jeg mig til at skulle samle ind den første søndag i oktober. For første gang skal jeg ud at samle ind, og jeg vil gøre det med dette billede i hovedet.

De skønne børn på skolen og deres smil. De fortjener en håndsrækning og en fremtid. Dem vil jeg have i mine tanker, når jeg kridter indsamlingsskoene!

Tre timer, der gør en forskel! Jeg ved det, for jeg har selv set det! Kom med!

Kærlig Hilsen Niels Olsen

Meld dig som indsamler ved vores landsindsamling her