Riyad reddede en mand som ambulance frivillig

Riyad flygtning Irak Madad
Riyad håber, han en dag kan vende tilbage til Syrien. Indtil da hjælper han som ambulance-frivillig andre syriske flygtninge i en lejr i Irak. Foto: John Engedal Nissen

Som ambulance frivillig i flygtningelejren Kawergosk i Irak, reddede Riyad for nyligt en mands liv. Alle troede, han ville dø.

42-årige Riyad er ambulance-frivillig i flygtningelejren Kawergosk udenfor Erbil i det nordlige Irak. Han flygtede fra Qamishli i Syrien tilbage i 2013 og håber, han en dag får mulighed for at vende tilbage.

“Mange af dem vi hjælper her er bogstaveligt talt slægtninge. Når vi hjælper andre, bliver vi selv gladere," siger Riyad.

“Måske kan jeg en dag bruge denne erfaring som paramediciner i Syrien."

Som ambulance-frivillig hjælper han patienter, mens de transporteres i ambulance på vej til det nærliggende sundhedscenter eller til et større hospital i Erbil.

Riyad husker stadig, hvordan det lykkedes ham at redde en 80-årig mand, som alle omkring ham troede ville dø. Riyad gav ham ilt og gjorde alt, han kunne, for at hjælpe ham, mens de hastede til hospitalet. Han møder indimellem manden i flygtningelejrens gader.

"Hver gang jeg ser ham, griner jeg af glæde!"

Frygter mest bilulykke

De mest typiske skader er brud og højt blodtryk.

"Jeg frygter mest en bilulykke, for vi kører hurtigt i ambulancen. Jeg ønsker at hjælpe mennesker, men jeg vil også gerne selv være sikker," siger han og tilføjer:

"Men jeg koncentrerer mig om, hvordan jeg kan hjælpe patienten, og hvad der er vigtigst i øjeblikket. Når det lykkedes, er jeg glad."

Riyad er gift og har seks børn, fire piger og to drenge.

Med støtte fra EU hjælper vi syriske flygtninge i nærområderne til Syrien. I Irak arbejder vi for at sikre flygtninge bedre sundhed og tilbyder jobtræning, så syriske flygtninge bedre kan klare sig selv - også på lang sigt.

Madad logo final lille