14.000 danske familier har ikke råd til børnenes fritid

Ny meningsmåling fra Voxmeter fastslår, at 14.000 familier ikke mener, de har råd til at give deres barn en fritidsinteresse. Børnene risikerer at mangle en indgang til normaltilværelsen, siger ekspert. IMG 9859
 
 

04.12.2013 kl. 14:57 Af Troels Donnerborg, Foto Marie Louise Munkegaard

14 procent af alle børn deltager ikke i organiserede fritidsinteresse, men i cirka 14.000 danske børnefamilier er hovedårsagen, at forældrene ikke har råd til at betale for deres børns fritidsinteresse. Det viser en ny undersøgelse, analyseinstituttet Voxmeter har foretaget for Røde Kors.

Hjælp børn i gang med fritidsinteresser - Giv julehjælp

Ph.d.-studerende Karen Margrethe Dahl fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd har undersøgt, hvilke konsekvenser det har for de mest sårbare børn at mangle en fritidsinteresse.

”Det er godt for alle børn at have noget at gå til i fritiden, men det er især vigtigt for de mest udsatte,” siger hun.

En døråbner til normaltilværelsen

Flere undersøgelser dokumenterer, at udsatte børn mangler fritidsinteresser i højere grad end de ressourcestærke. Karen Margrethe Dahl skriver i sin rapport, Børns Fritidsliv og Trivsel fra 2009, at ni ud af ti ressourcestærke børn har fritidsinteresser, mens det kun er mellem 76 og 78 procent af de mest udsatte børn, der går til for eksempel håndbold, spejder eller musikundervisning i fritiden.

Karen Margrethe Dahl pointerer, at et aktivt fritidsliv ikke er en mirakelkur, der i sig selv kan bringe udsatte børn ud af den position, de er havnet i. Men det kan være en blandt mange døråbnere ind til et miljø, hvor de kan få ros, selvtillid og selvværd som andre børn.

”Det vigtigste er, at der er en voksen, der roser én for, at man kan noget, og at man bliver inkluderet i et netværk blandt andre børn. På den måde kan en fritidsinteresse åbne døren til en normaltilværelse,” siger hun.

Isolation er farligere end at ryge

Jørgen Elm Larsen har undersøgt de langsigtede konsekvenser af social isolation blandt nogle af de mest fattige familier i Danmark. Han er professor på Sociologisk Institut ved Københavns Universitet og forklarer, at isolationen som oftest begynder ved, at de fattigste ikke har råd til at give deres børn en mobiltelefon, en fødselsdag og en fritidsinteresse. Og manglen på social kontakt bliver livsfarlig.

”Vi ved, der henover livet er en overdødelighed blandt folk med begrænset kontakt til andre, og at den er faktisk er højere end blandt rygere. Derudover giver isolationen en depressiv følelse, der gør det sværere at lære i skolen, hvilket betyder, man sjældent får en ordentlig uddannelse.”