Røde Kors’ landsdækkende indsats ”JULEVENNER” handler om at skabe fællesskaber i julen. Mennesker, der ikke har nogen at holde jul med skal nemt kunne komme i kontakt med andre mennesker, der åbner deres dør til en hyggelig juleaften. Som julegæst og julevært bliver de JULEVENNER.

Røde Kors har i år indgået et samarbejde med Boblberg og sammen oprettet en særlig elektronisk Julevenner-platform www.rodekors.dk/julevenner.

Her kan julegæster og -værter – som noget nyt – selv finde sammen og selv bestemme, hvordan de vil præsentere sig som julevært eller -gæst. Og rigtig mange har allerede meldt sig.

I det følgende finder du en beskrivelse af projektet samt vores anbefalinger.

1. Kort om julevenner

Julevenner er et initiativ, der skal skabe mulighed for fællesskaber i julen, hvad enten man ønsker at åbne sin dør som vært for et andet menneske juleaften, eller man ønsker at blive inviteret ind som julegæst i et privat hjem.

Julevenner er åbent for alle over hele landet - familier som enlige, der af den ene eller anden grund har lyst til at opleve en hyggelig juleaften sammen.

Julegæster kan f.eks. være mennesker der ufrivilligt sidder alene juleaften, der synes at det kan være spændende at prøve noget nyt, som måske, fordi de kommer fra en anden kultur, ikke kender den danske jul og er nysgerrige efter at finde ud af, hvad den indeholder.

Juleværter kan både være familier, enlige og venner som har lyst, plads og overskud til at invitere andre mennesker ind i deres hjem til en hyggelig juleaften

2. Tilmelding som juleven 2019

Tilmelding foregår i år elektronisk på boblberg.dk/julevenner og er meget nem at gå til. Man melder sig som julegæst eller julevært. Derefter opretter man sig med:

  1. En kort overskrift – det er den første andre ser
  2. En beskrivelse af, hvem man er, kvinde, mand, børn, alder, evt. sprog hvis man ikke taler dansk, hvad man ønsker sig for julen. Og hvad man ellers har lyst til at skrive.
  3. Vælg hvor mange voksne og børn man er
  4. Vælg hvilken kommune man bor i
  5. Vælg hvilken by man bor i
  6. Skriv telefonnummer (det er kun til brug for Røde Kors og Boblberg)
  7. Skriv mail (den bliver ikke synlig for andre end Røde Kors og Boblberg)
  8. Kryds af for at bekræfte, at vi må registrere oplysningerne i systemet (obligatorisk)
  9. Kryds af hvis vi må kontakte beboeren, og om vi efter jul må spørge til oplevelsen og fortælle om vores lokale Røde Kors tilbud for resten af året.
  10. Vælg evt. at lægge et billede på. Det er vore erfaring, at opslag med personlige billeder får flest henvendelser. Hvis man ikke ønsker at lægge et billede op, vil vi i stedet lægge et vilkårligt julebillede på.

3. Kontakt til eller fra julevært

Når man har oprettet sig, kan man se alle andre, som har meldt sig som juleværter eller julegæster, ligesom andre kan se ens eget opslag. De vises i gergrafisk rækkefølge. - Øverst de tilmeldte indenfor egen kommune, derefter indenfor regionen og nederst i resten af landet.

Man klikker på et opslag for at se hele beskrivelsen.

Kontakt TIL andre

  • Når man vil i kontakt med en gæst eller en anden vært, skriver man til vedkommende ved at trykke på knappen ”send privat besked”. Her kan man skrive lidt om, hvem man er og f.eks. spørge ind til en evt. fælles juleaften. Man behøver ikke at udlevere egen mail eller tlf.nr. men kan skrive gennem det lukkede system.

Kontakt FRA andre

  • Hvis andre har set ens opslag og vil i kontakt, får man en besked i sin mail, om at der er en kommet en besked fra en Juleven. Man åbner beskeden og kan herfra svare tilbage.
  • Vi anbefaler, at man altid svarer på de beskeder, man får – også f.eks. med en besked om, at man er i dialog med en anden.

4. Redigering af eget opslag

Man kan til enhver tid rette i sit opslag, hvis man f.eks. ønsker at tilføje eller slette noget tekst. Det gøres ved at vælge ”Mit opslag” i bjælken foroven.

5. Gode råd

Det kan være en god idé at tale eller skrive sammen inden juleaften og afstemme forventninger, evt. afklare transport til juleaften, hvad man skal spise og drikke, om man skal hjælpes ad med maden, om man giver gaver etc.

Hvis man gerne vil finde nogen at være sammen med op til jul - måske for sammen at julebage, klippe julepynt eller anden julehygge, er der ikke noget til hinder for at søge en gæste eller vært til lidt traditionel dansk julehygge inden jul.

6. Lukning/deaktivering af profil

Når man har fundet den, man gerne vil holde jul med, går man ind på sit opslag og sætter X ved, at man har fundet en juleven. Herefter ved Røde Kors, at man har fundet nogen at holde jul med. Opslaget er dog stadigt aktivt, så andre kan se det og skrive. Hvis man ikke ønsker flere henvendelser, så skal man deaktivere opslaget i Mit opslag --> Rediger opslag og fjerne hak i ’ Mit opslag er aktivt og kan ses af andre brugere’.

Hvis man har fundet en gæst, men har plads til flere gæster rundt om julebordet, lader man blot sit opslag være åbent. Man kan evt. redigere opslaget og skrive, at man har fundet en gæst, men at der er plads til flere.

7. Tilmeldingsfrist

Der er ingen umiddelbar tilmeldingsfrist www.rodekors.dk/julevenner er åben for tilmelding og kontakter til efter jul.

For at have flest valgmuligheder, anbefaler vi dog, at man opretter sig så tidligt som muligt. Husk, at der hele tiden kommer nye tilmeldinger, så hvis man den ene dag ikke finder nogen gæster eller værter, man ønsker at være sammen, kan de komme den næste. Vi anbefaler derfor, at man løbende kigger ind på Julevenner.dk

8. Røde Kors’ Julevenner-team på Landskontoret 2019

Røde Kors’ Julevenner-team står til rådighed med hjælp og træffes frem til 21. december på:

E-mail:  Julevenner@rodekors.dk

Telefon: 91 17 39 48 i tidsrummet kl. 12.00 – 17.00