Præst

Præst i øjenhøjde på Facebook

Organisation

Sognepræsten i Vor Frue Kirke i Odense lavede hjemmevideoer til Facebook. Fokus var at invitere inden for til refleksion.

Husly  Sted: Odense

Mange kirke har streamet gudstjenester under corona. Sognepræsten i Vor Frue Kirke i Odense var ikke så vild med det format:
”Som seer oplevede jeg selv at være mere observerende end deltagende. Jeg ville i stedet forsøge at lave noget, som lagde op til nærvær menneske til menneske,” fortæller Camilla Balslev.

Hun valgte at lave videohilsner og lægge dem på Facebook. Hilsnerne varede op til fem minutter. De var optaget derhjemme, og sognepræsten havde sit eget tøj på.

”Det var vigtigt, at det ikke blev for fromt eller distancerende. Det skulle være nærværende.”

Hilsnerne tog udgangspunkt i salmebogen og enkle sætninger som ’Frygt ikke – tro kun’. Hvorefter sognepræsten kunne spørge ud: ”Hvad er det, vi frygter i alt den her corona? Hvad er det, vi frygter mest?”

”Det var tænkt som tanker og ord til opmuntring i al almindelighed,” fortæller sognepræsten.

Ordene er nået ret langt ud. Der er mennesker så langt som i Skagen, som har kommenteret på videoerne.

”Set fra en overordnet betragtning, vil det ved en fremtidig krise være godt, at der i fx kontakten med menigheden er flere hænder fra menighedsrådet at trække på.”

Ensomhed
I Camilla Balslevs egen menighed har hun og kollegaen haft et stort fokus på ensomhed. Hun oplevede, at fra at ensomhed var noget, man skyder fra sig og forbinder med mere udsatte grupper, så blev det pludselig generelt synligt som bredere og større problem.  

”Under corona ramte ensomhed os alle. Det kunne også være velfungerende enkemænd, som pludselig blev meget ensomme.”

Præsterne mødtes med de mest sårbare, og de gik også ture med medlemmer af menigheden.

”Ensomhed må ikke negligeres. Det er vigtigt at anerkende den. Som præster italesætter vi den en til en og inddrager den også i prædiken, så det bliver alment.”

Mere menighedsråd
Sognepræstens videoer var hendes egen idé. I det hele taget kom langt de fleste initiativer fra Camilla Balslev og hendes kollega, som drøftede det med menighedsrådet og fik opbakning herfra.

”Set fra en overordnet betragtning, vil det ved en evt. fremtidig krise være godt, at der i fx kontakten med menigheden er flere hænder fra menighedsrådet at trække på. Det vil øge indsatsen fra kirken og ud og måske sætte gang i debatten om, hvad det vil sige at være kirke, og det fælles ansvar vi har for hinanden,” mener sognepræsten.”

Læs mere: vorfrueodense.dk