Hvis du er en af de mange, der shopper genbrugstøj og sko, har du sikkert oplevet dette: du har fundet et par sko, du ved er for små. Køber du dem eller efterlader du dem i butikken og håber på, at dine fødder bliver lidt mindre natten over? Mange går glip af flotte genbrugsfund, fordi det gode genbrugsfund har den forkerte form eller størrelse. Men det er der råd for! Vi har lavet en grundig DIY-guide til, hvordan du bl.a. udvider dine nye yndlingssko et nummer eller to eller farver tøj, så kjolen der sidder perfekt, får nyt liv.

Tip 1: Prøv altid tøjet

Når du shopper genbrug, er det en god idé, at du prøver tøjet, inden du køber det. Selvom du finder en bluse, som er angivet til at være i din størrelse, er det ikke sikkert, at du kan passe den.

Det er nemlig ikke altid, at man kan stole på tøjstørrelserne på de mærkater i nakken af det tøj, du finder i genbrugsbutikker. Tøjet kan være fra et land eller fra en tid, hvor kvinderne er/var mindre, end de er i dag i Danmark. Desuden kan tøj udvide sig over tid. Det kan enten skyldes vask, eller fordi det har tilpasset sig den tidligere ejers pasform.

Derfor anbefaler vi, at du altid prøver tøjet. Mennesker kommer i forskellige former, og man prøver jo normalt også tøjet i kædeforretninger, inden man køber det. Du skal ikke se det som en besværlighed, at du skal prøve tøjet inden, men som en ekstra mulighed for at finde noget flot tøj, du kan passe, både i din normale størrelse og en størrelse større eller mindre.

Tip 2: Gør sko større - Lær at udvide sko der klemmer

Når man finder sko, der er lidt for store, kan man bare tage en tykkere strømpe i, men hvis skoene er for små, plejer det at være et no-go. Heldigvis findes der alligevel tricks til at få sko til at blive en lille smule større. I fagtermer kalder man det at blokke sko ud. Men det er altså det samme som at udvide sko et nummer eller to.

Det skal du bruge:

 • To fryseposer
 • En fryser

Sådan gør du:

 • Fyld fryseposerne kvart op med vand. Slå knuder på poserne.
 • Placer dem derefter i skoene og sæt skoene i fryseren.
 • Når vandet i poserne fryser til is, udvider skoene sig.
 • Det er muligt, at skoene skal "tø lidt op" inden du kan få isblokken ud af skoen.

Tip: Hvis du skal udvide støvler, kan det være en fordel, at placerer fryseposen nede i støvlen, og derefter fylde vand i.

Tip 3: Farve tøj - det bliver flot som nyt og du bestemmer farven

Du har fundet en perfekt kjole, men i en forkert farve, kan du faktisk vælge at farve den om. DIY-vejen er faktisk rigtig let og koster dig ikke alverden. Du skal blot bruge tøjfarve og salt, og så er du i mål i løbet af et par timer. Du kan købe tøjfarven både i Matas og i Panduro Hobby, men du kan også finde det, en lille smule billigere, på internettet.

Det skal du bruge:

 • 1 pakke farvestof (kan købes flere steder på nettet, i Matas og i Panduro Hobby, og koster omkring 70 kr. for 500 gram)
 • 500 gram salt - bare den billigste du kan finde, ca. 3 kr./kg.
 • En vaskemaskine

Sådan gør du:

 • Først skal du finde ud af, hvor meget stoffarve du behøver. Vej det tøj, du vil have farvet i samme farve.
 • Hæld farvestof og salt ind i vaskemaskinens tromle - IKKE i skuffen, du plejer at bruge til vaskepulver.
 • Vask tøjet ved 60 grader på tøjets normale program.
 • Vask tøjet endnu en gang, denne gang på sædvanlig vis, altså uden tekstilfarve.

Vi anbefaler at du er forsigtig og bruger handsker, når du tilsætter farven i vaskemaskinen, da farven er meget koncentreret. Det kan tage ganske mange dage at få farven helt af huden, for slet ikke at tale om risikoen for at få farve-pletter på andet tøj.

OBS! Vær opmærksom på, at de fleste vaskerier ikke tillader tøjfarvning. Du kan alternativt bruge farvestoffer til håndfarvning - jeps, det virker faktisk også.

Tip 4: Gør din kjole kortere - oplægning af genbrugstøj

Det kan måske virke som et stort projekt at skulle lægge kjole og bukser op, hvis de er for lange. Men det er faktisk ikke så svært. Resultatet bliver dog bedst, hvis du bruger en symaskine.

På Google finder du mange videoguides til, hvordan man nemmest lægger tøj op.

OBS! Er du bange for at komme til at ødelægge dit tøj, kan du tage det med til en skrædder. Ofte kan man få lagt et stykke tøj op for højest et par hundrede kroner.

2:58 minutes

Tip 5: Tjek tøjet - lynlås og knapper der driller er ikke fedt.

Røde Kors’ genbrugstøj er altid i god stand, men tjek alligevel altid lige, om knapperne sidder helt fast, og at lynlåsen virker, som den skal. Er der en løs knap, kan du altid hurtigt selv sy den i, hvorimod det er mere besværligt at skulle skifte lynlås, hvis man ikke ved, hvordan man gør.

Hvis du alligevel er helt forelsket i et par bukser, hvor lynlåsen er ødelagt, så kan en skrædder ganske sikker lave det for dig, og du har alligevel sparet penge i forhold til at købe nyt. Plus nu har du det unikke stykke genbrugstøj, du kan være helt sikker på, at ingen andre ejer.

Tip 6: Genbrugstøj der lugter - tips til at få den friske tøjduft igen

Selvom alt tøj, der sælges i Røde Kors’ genbrugsbutikker, er vasket og rent, kan du stadig føle et behov for at fjerne en fremmed lugt fra dit nyindkøbte genbrugstøj. Der er flere metoder til at fjerne lugtgener fra genbrugstøj.

Sådan gør du:

Du kan enten hænge dit tøj udendørs på en dag, hvor det blæser godt, så vinden kan blæse lugten ud af tøjet. Efterfølgende vasker du tøjet i en vaskemaskine for at fjerne lugten helt. Har du ikke mulighed for at hænge dit tøj op udendørs, kan du lægge tøjet i en spand med koldt vand og 2 deciliter bagepulver.

OBS! For at sikre, at tøjet kan tåle bagepulveret, anbefaler vi, at du afprøver bagepulverblandingen et skjult sted på tøjet, inden du ligger det hele i blød. Efterfølgende vasker du tøjet efter tøjets vaskeanvisninger.

Flere tips om genbrugstøj

Der findes mange flere tips til det perfekte genbrugsfund flere forskellige steder på nettet. Du kan for eksempel følge Røde Kors' dedikerede genbrugskanal på instagram, hvor vi løbende opdaterer de bedste genbrugsfund. @rodekorsgenbrug