Center Anneberg

Center Anneberg i Nykøbing Sjælland er et opholdscenter for børn og unge under 18 år, der er flygtet alene. Personalet har særlig pædagogisk erfaring med denne gruppe af asylansøgere, så de kan give den støtte, som uledsagede børn og unge har brug for.

Asylansøgerne bor på centret i den tid, det tager for myndighederne at behandle deres ansøgning om asyl. Det kan være en svær ventetid. Derfor er en af de vigtigste opgaver for Røde Kors at give de unge beboere en så normal og aktiv hverdag som muligt. Skolegang og fritidsaktiviteter er en vigtig del af dette. Alle uledsagede asylansøgere under 18 år får tilknyttet en voksen repræsentant, der ledsager dem til møder med myndighederne. Ved hvert møde er der også en bisidder med fra Røde Kors. 

Hverdagen på asylcentret  

 

 • Boliger
  Asylansøgerne bor på værelser med plads til to personer. Udover senge er der tv og skab. Beboerne har adgang til fælles bad og toilet. Værelserne er fordelt på to etager, hvor der er fælles køkken og opholdsrum, det ene af dem med bordtennis.

 • Sundhedsklinik
  Nye asylansøgere får hjælp med helbredsmæssige problemer af erfarne Røde Kors sygeplejersker på klinikken. De vurderer, om der er brug for at henvise til læge, psykolog eller anden nødvendig behandling. 

 • Skole for børn og unge
  Børn og unge på Center Anneberg går i Røde Kors-skole på centeret. Der er fem skoleklasser, der er fordelt på klassetrinnene 7-10.klasse.

  Undervisningssproget er dansk, og timeantallet er det samme som i folkeskolen, ligesom der også undervises i folkeskolens fag: Dansk, matematik, engelsk, natur og teknik, hjemkundskab, musik, idræt, billedkunst og modersmål.


 • Mad og husholdning
  På Center Anneberg er der en fælles kantine, hvor asylansøgerne kan købe mad. Men beboerne laver ofte også selv mad i de to fælleskøkkener.

 • Outlet
  En gang om ugen kan asylansøgerne komme forbi centerets lille butik, der drives af frivillige. Her kan de købe støvler, sko og bukser til fem kroner stykket for egne lommepenge. Alle pengene går til ekstraordinære aktiviteter for beboerne. For eksempel en tur i Tivoli. 

 • Fritidstilbud
  Centerets børn og unge har mulighed for at spille billard og bordfodbold, og de har adgang til fælles computere, hvor der er internetadgang. Der er også forskellige muligheder for at dyrke motion, for eksempel fitness og fodbold. Beboere, der er på centret i længere tid, får hjælp af medarbejderne til at gå til fritidsaktiviteter i lokalområdet.

Bliv frivillig på et asylcenter