Fakta om Smid Tøjet Danmark

Få svar på alle dine spørgsmål om Smid Tøjet Danmark 2017. Hvorfor samler vi tøj ind, og hvorfor er genbrugstøj vigtigt for vores hjælpearbejde?
 
 

Hvad er Smid Tøjet Danmark?

Smid Tøjet Danmark er et partnerskab mellem TV 2 og Røde Kors, der sammen arrangerer Danmarks største tøjindsamling. Formålet er at få danskerne til at donere deres brugte tøj. Røde Kors sørger for, at danskernes brugte tøj bliver til penge, som bruges til nødhjælp og socialt arbejde i verden og i Danmark.

Hvorfor samler vi tøj ind?

Brugt tøj er en indtægtskilde for Røde Kors, fordi tøjet sælges videre enten som genbrugstøj eller til genanvendelse. Røde Kors tjente sidste år ca. 63,1 mio. kr. til hjælpearbejdet på salg af genbrugstøj. I 2015 var tallet 57,3 mio. kr.

Hvor kan man aflevere tøj?

Tøjet kan afleveres i Røde Kors’ flere end 235 butikker og 1500 containere over hele landet. Fra den 1. til den 20. maj kan man desuden aflevere tøj i 230 bestsellerbutikker og 70 Miinto-butikker samt på en langrække skoler og arbejdspladser.

Find genbrugsbutik eller tøjcontainer tæt på dig her

Hvad kan man aflevere?

Man kan aflevere tøj sko og tekstiler. Tøjet må gerne være slidt eller hullet, men ikke snavset eller vådt. Tøjet sorteres og det bedste af det genbruges som beklædning mens resten genanvendes fx som råmateriale til nyt tekstil eller garn.

Hvordan får Røde Kors penge ud af tøjet?

Røde Kors sorterer tøjet og sørger for, at alt bliver genbrugt, så det bliver til mest mulig hjælp. Det gode og brugbare tøj bliver enten givet væk eller solgt i vores genbrugsbutikker over hele landet. Tøj, som ikke kan sælges i butikkerne, bliver solgt til udlandet enten som beklædning eller som råmateriale til tekstilfibre. Røde Kors sikrer gennem kontrakter med vores samarbejdspartnere, at tøjet videresælges og genbruges ansvarligt både i forhold til miljø, arbejdsforhold og importrestriktioner. Alt tøj kan bruges til at hjælpe mennesker i nød.

Hvor hjælper indtægterne fra tøjet?

Indtægterne fra Røde Kors' salg af genbrugstøjet går til at støtte mennesker i nød og på flugt på grund af krig og naturkatastrofer, samt til at hjælpe ensomme og sårbare i Danmark.

En del af overskuddet fra salg af genbrug over hele landet går til Røde Kors’ katastrofefond, som er den pengetank, vi trækker på, når der skal hjælpes hurtigt, fordi der er sket en katastrofe. Katastrofefonden sikrer, at Røde Kors kan reagere hurtigt, når der opstår behov for hjælp.

Se hvor tøjet fx har hjulpet

Hvor meget er tøjet værd?

For værdien af en sæk blandet genbrugstøj på ca. 10 kg kan Røde Kors fx købe mad i mere end en måned til to børn – eller give dem to varme tæpper.

  • For værdien af tre bæreposer blandet tøj kan Røde Kors fx købe mad til en hel familie på fem i to uger.

  • For værdien af 8 stykker genbrugs tøj, som sælges i Røde Kors’ butikker, kan vi fx give 6 tæpper til en familie på flugt.

  • For værdien af tre bæreposer med tøj kan Røde Kors sikre besøg og kontakt i 6 uger til en, der er ensom og isoleret her i Danmark.

Hvor meget ekstra tøj forventer vi at indsamle?

Smid Tøjet engagerer i år så mange forskellige indsamlingssteder og mennesker, at vi ikke har mulighed for at opgøre, hvor meget tøj der kommer ind i selve kampagneperioden. 

Det er desuden vores erfaring, at opmærksomheden omkring Smid Tøjet også betyder en øget mængde af tøjdonationer i ugerne efter tv-omtalen.

Derfor opgør vi ikke resultatet af Smid Tøjet i tons indsamlet tøj, da det ville blive meget upræcist. Smid Tøjet betyder øget opmærksomhed om Røde Kors genbrug, og vi kan løbende se en stigning i mængden af tøj, som vi får doneret over hele året.

De seneste år har Røde Kors indsamlet over 7000 tons tøj om året.

Hvem står bag Smid tøjet Danmark?

Smid Tøjet Danmark er et partnerskab mellem TV 2 og Røde Kors med det formål at inspirere og understøtte det folkelige engagement i at hjælpe verdens udsatte. Det er tredje gang TV 2 og Røde Kors sammen arrangerer Smid Tøjet Danmark. Som noget nyt i år har Røde Kors og TV 2 indgået samarbejder omkring Smid Tøjet Danmark med Miinto som hovedpartner og Bestseller som indsamlingspartner og præmiesponsor.

Hvornår foregår Smid Tøjet Danmark?

Fra 1. maj til 21. maj 2017 beder vi danskerne donere deres brugte tøj til nødhjælp og socialt arbejde i verden og i Danmark. I uge 20 sætter vi ekstra fokus på kampagnen, når TV 2 sender tre Smid Tøjet–programmer med Sarah Grünewald som vært.  GO’ Morgen Danmark og Go’ Aften Danmark fortæller også om kampagnen i uge 20.

Hvornår ser vi Smid Tøjet Danmark i tv?

TV 2 Smider tøjet fra lørdag den 13. maj til den 21. maj. Følg med i Go Morgen, Go Aften og i underholdningsprogrammerne om aftenen den 14. 17. og 21. maj.