Fakta om Smid Tøjet Danmark

Få svar på alle dine spørgsmål om Smid Tøjet Danmark 2017. Hvorfor samler vi tøj ind, og hvorfor er genbrugstøj vigtigt for vores hjælpearbejde?
 
 

Hvorfor samler vi tøj ind?

Brugt tøj er en indtægtskilde for Røde Kors, fordi tøjet sælges videre enten som genbrugstøj eller andre former for genbrug. I 2015 tjente vi 57,3 mio. til hjælpearbejdet på salg af genbrugstøj.

Hvor kan man aflevere sit brugte tøj?

Man kan aflevere tøj i Røde Kors’ flere end 235 butikker og i de mere end 1500 Røde Kors tøjcontainere over hele landet.

Find genbrugsbutik eller tøjcontainer tæt på dig her

Hvad kan man aflevere til Smid tøjet-kampagnen?

Røde Kors modtager tøj, sko og tekstiler. Tøjet må gerne være slidt eller hullet, men ikke snavset eller vådt. Tøj sorteres og genbruges enten som beklædning eller som tøjfibre. Vi modtager også tasker og sko, men legetøj, møbler og nips kan ikke afleveres i containerne – det skal afleveres i de butikker, som sælger møbler og andet genbrug.

Hvordan får Røde Kors penge ud af tøjet?

Det indsamlede tøj sorteres grundigt, og det gode tøj, som er egnet til at sælge i Røde Kors-butikkerne bliver gjort i stand til salg. Resten af tøjet sælges til opkøbere, der sorterer tøjet efter deres kriterier. En del af tøjet er i så ringe stand, at det ikke kan bruges til beklædning, og derfor genanvendes det fx til produktion af klude eller tæpper, eller det kradses op til at spinde nye garner af.

Hvor meget er tøjet værd?

Der er stor forskel på værdien af en brugbar frakke, som kan sælges i en butik, og en pose forvaskede T-shirts, der genbruges som tøjfibre og bliver til nye tekstilprodukter.

  • For værdien af 6 stykker genbrugs tøj, som sælges i vores butikker, kan vi give mad i en måned til en familie på fem
  • For værdien af tre bæreposer med tøj kan vi sørge for en besøgsven i 6 uger til en, der er ensom og isoleret.

Læs mere om genbrugstøj, og den forskel det gør for vores nødhjælpsarbejde

Hvad regner Røde Kors med at få af indtægter fra kampagnen?

Røde Kors håber at samle lige så meget tøj ind som sidste år, hvor danskerne gav 1570 tons tøj ekstra i forbindelse med Smid Tøjet Danmark. Indtægterne kommer dels fra salg af tøjet og dels fra donationer fra de mange nye mennesker, vi kommer i kontakt med i løbet af kampagnen og som måske vælger at støtte vores aktiviteter. I 2015 tjente Røde Kors 57,3 mio. kr. til hjælparbejdet på salg af genbrugstøj.

Hvad får Røde Kors ellers ud af Smid Tøjet Danmark?

Foruden ekstra indtægter får Røde Kors en enestående mulighed for at samle ind til vores hjælpearbejde. Samtidigt får alle Røde Kors-butikker masser af godt tøj, gode muligheder for synlighed, flere kunder og mere omsætning både under og efter kampagnen. For Røde Kors er det også vigtigt at skabe opmærksomhed om muligheden for at give nødhjælp ved at aflevere brugt tøj til genbrug.

Hvor meget ekstra tøj forventer vi at indsamle?

Røde Kors' genbrugsbutikker er klar til at modtage lige så meget tøj som vi samlede ind under sidste års Smid Tøjet Danmark. 

Få flere fakta om genbrug her

Hvad er baggrunden for Smid Tøjet Danmark?

Smid Tøjet Danmark er et partnerskab mellem TV 2 og Røde Kors, som favner de to parters ønske om i højere grad at inspirere og understøtte det folkelige engagement i at hjælpe verdens udsatte.


Læs om Smid Tøjet-kampagnen, og hvad du selv, din arbejdsplads eller skole kan gøre

Hvornår ser vi Smid Tøjet Danmark i tv?

  • TV 2 smider tøjet fra lørdag den 13. maj - 21. maj.