”Jeg kan ikke trække vejret”

39-årige Musah fra Ghana har i to måneder boet i Danmark. Han har ingen opholdstilladelse, men er i landet for at finde arbejde, så han kan forsørge sin fattige familie derhjemme. Musah lider af en slem allergi, der gør det svært at trække vejret, men han har hverken råd til medicin eller lægehjælp.

 

Han snøfter, mens han taler. Stemmen er nasal. Selvom allergien ikke rigtig er i udbrud lige nu, plager den konstant 39-årige Musah, der er allergisk over for næsten alt. Når det er allerværst, har han svært ved at trække vejret.

”Det er lige som om, min hals snører sig sammen, og jeg får nogle gange svært ved at tale. Mine øjne bliver helt røde og løber i vand. Og jeg kan kun trække vejret gennem munden. Det er meget ubehageligt, og jeg har det som om, jeg mister kontrollen over mit hoved,” fortæller Musah.

Firma gik konkurs

Men selvom han får det rigtig skidt, når allergien driller, er der ingen lægehjælp at hente. For Musah har ikke opholdstilladelse i Danmark, hvor han har boet de seneste to måneder. Og så har man ikke ret til lægehjælp, med mindre det er akut, eller man selv kan betale for det. Og det har Musah ikke råd til.

Han kommer oprindeligt fra Ghana men har de seneste ti år boet i Spanien, hvor han havde sit eget malerfirma. Da den økonomiske krise kom, blev kunderne færre og færre, og til sidst gik Musahs firma konkurs. Som tiden gik, kunne han ikke længere betale sine regninger, og maven var ofte tom, så han besluttede at prøve lykken i Danmark.  

”Det var ikke nogen let beslutning, for jeg var begyndt at opbygge et liv i Spanien. Men min familie i Ghana er fattige og afhængige af, at jeg sender penge hjem. I Ghana er der ingen jobs og ingen penge,” siger Musah, der endnu ikke har kunnet finde et job i Danmark.

Ikke råd til medicin

Musah har fået lidt allergimedicin af en venlig sjæl, men den slipper snart op.

”Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, når jeg ikke har mere medicin, for jeg har ikke selv råd til at købe noget,” siger han. 

Derfor synes Musah, at det er en god ide, at Røde Kors, Lægeforeningen og Dansk Flygtningehjælp har åbnet en sundhedsklinik for udokumenterede migranter.

”Alle har ret til lægehjælp. Jeg tror, der er behov for sådan en klinik, for jeg har mødt andre migranter, som er syge og ikke kan komme på hospitalet. Jeg kender en, som har mavesmerter og en allergi værre end min, men han kan ikke få hjælp.”

Musah er ikke den eneste, som er glad for at kunne få hjælp i sundhedsklinikken. Hver eneste åbningsaften kommer der mange patienter med hver deres behov og vidt forskellige sygdomme. Men fælles for dem alle er, at de er lykkelige og dybt taknemmelige for den hjælp, de kan få i klinikken. For hvor skulle de ellers gå hen.

Giv et bidrag til sundhedsklinikken

Giv et bidrag til sundhedsklinikken

Kantakt og åbningstider

Vibeke Lenskjold
3171 6164
vilen@rodekors.dk 

Klinikken har en afdeling i København og Aarhus. Se åbningstider herunder.

København: Mandag, onsdag og torsdag kl. 17-20
Aarhus: Mandag og torsdag kl. 17-20

Andre støttemuligheder

Sundhedsklinikken er 100 procent privatfinansieret.
Vil du give et bidrag?

sms SUNDHED til 1414 og støt med 150 kr.
Det koster 150 kr. + alm. SMS-takst. Beløbet betales over telefonregningen.

Bank: 4183-7803893
Giro: 780 38 93