Susan Hoffmann
Presse- og kommunikationsmedarbejder

Udlændingestyrelsen lukker Røde Kors’ asylcentre i Kongelunden og Thyregod

Beslutningen om at lukke Center Kongelunden er truffet efter langvarige problemer med skimmelsvamp i bygningen. Samtidig lukker Center Thyregod i Region Midtjylland, hvor Røde Kors i øjeblikket driver et børnecenter, fordi der kommer færre uledsagede under 18 år end tidligere.

Thumbnail

Center Kongelunden har siden oktober 1984 været omsorgscenter for særligt sårbare asylansøgere med for eksempel fysiske eller psykiske problemer, familier med behov for særlig støtte, ligesom der også har været en kvindeafdeling til enlige kvinder. Personalet har derfor mange års erfaring i at modtage og arbejde med denne gruppe af asylansøgere.

- Det er altid svært at skulle lukke et Røde Kors asylcenter. Center Kongelunden er et af de ældste centre med en faglighed, som er helt særlig. Derfor er det med stor beklagelse, at vi nu er nødt til at opsige 61 kompetente og dygtige medarbejdere på Center Kongelunden. De har en helt unik viden og mange års erfaring, og vi vil gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at denne faglige ekspertise ikke går tabt, siger asylchef Anne la Cour.

Røde Kors skal fortsat varetage omsorgsopgaver

Selve omsorgsopgaven fra Center Kongelunden skal stadig varetages af Røde Kors, men Udlændingestyrelsen har valgt at placere opgaven i Midtjylland, primært på Center Thyregod, der er et af fire centre, som Røde Kors i forvejen driver i området.

Center Thyregod er i øjeblikket børnecenter, hvor Røde Kors medarbejdere blandt andet har løst specialopgaver for mindreårige med særlige behov. Børnecenteret lukker nu, fordi der kommer færre uledsagede under 18 år end tidligere.  

Asylansøgere flytter til andre Røde Kors-centre

Beboerne fra den tidligere kvindeafdeling på Center Kongelunden er allerede flyttet til Røde Kors' asylcenter i Dianalund. Dermed er det i alt 109 beboere, der i løbet af maj måned skal flytte til Midtjylland. På Center Thyregod drejer det sig om 27 ansatte, der skal opsiges og 11 beboere, der skal flytte til andre centre.

- Uanset den store opgave med opsigelser og omorganisering, så har vi i Røde Kors konstant fokus på beboerne. De skal forberedes på den kommende flytning og støttes i den overgang, der nu bliver, når opgaven fremover skal varetages i Midtjylland, forklarer asylchefen.

Frivillige gør en stor forskel for beboerne

Lukninger af centre og omorganisering af opgaver har også altid stor betydning for de mange engagerede frivillige, der er tilknyttet Røde Kors' asylcentre.

- Jeg vil gerne sige tusind tak til det helt utroligt engagerede og sympatiske korps af frivillige, der har været tilknyttet Center Kongelunden. Gennem de mange fritidsaktiviteter for både børn og voksne har de i høj grad bidraget til en god hverdag for beboerne. Erfaringsmæssigt ved vi også, at frivillige i lokalområdet gør en rigtig stor forskel for beboere, der skal falde til et nyt sted, og det får især denne gruppe af beboere brug for, når de flytter til Midtjylland, hvor vi ved, at der også er mange gode frivillige kræfter, fortæller Anne la Cour.