Susan Hoffmann
Presse- og kommunikationsmedarbejder

Fra fiskerlandsby i Sri Lanka til fiskehal i Nordhavn

I Sri Lanka var Jeyarasas familie fiskere. Gennem projektet Headstart fik han kontakt til Steffen Tvillings fiskehal i Nordhavn ved København, og nu har praktikperioden ført til fast arbejde.

Hvis der er noget disse to glade mænd har til fælles, så er det fisk!

I Sri Lanka havde Jeyarasa Nagalingams familie levet af fiskeri i generationer, inden voldsomme optøjer betød, at han blev nødt til at flygte. Det kom frem, da han var til kompetence-samtale på Røde Kors´ asylcenter i Avnstrup. Samtalen fandt sted i december 2016, og det viste sig at være noget af et lykketræf for Jeyarasa.

Da var projektet HEADSTART nemlig kommet i gang, så da Jeyarasa fik opholdstilladelse og skulle flytte til Farum kommune, så kunne han fra dag ét komme i praktik hos Steffen Tvilling – hvis familie også har levet af fiskeri i generationer. Og selvom det foregår i en noget større skala end i en fiskerlandsby på Sri Lanka, så giver det i den grad mening for Jeyarasa at arbejde med det erhverv, som han har været fortrolig med, siden han var dreng.

Pilotprojekt skaber fællesskaber

HEADSTART er et pilotprojekt, hvor Røde Kors, ISS og fagforeningen 3F arbejder sammen om en mere smidig og effektiv integration på det danske arbejdsmarked. Tanken er, at grundig kompetence-afklaring og kobling til danske arbejdsgivere, der matcher flygtningenes baggrund, fører til bedre og hurtigere integration.

Praktik og arbejde bliver kombineret med undervisning om det danske arbejdsmarked og sprogkurser. Indtil videre har 24 beboere fra Røde Kors´ asylcentre deltaget i projektet, og 12 af dem er kommet videre i et praktikforløb.

Et af de første danske ord: Laks!

For både Steffen og Jeyarasa har projektet givet rigtig god mening. Faktisk er Steffen så tilfreds med sin nye medarbejder fra Sri Lanka, at Jeyarasa nu arbejder fuld tid i fiskerihallen, hvor kollegerne er godt i gang med at lære ham, hvad de forskellige fisk hedder på dansk. 

- Jeyarasa har klaret det rigtig fint her i virksomheden. Han er pligtopfyldende og kollegialt går det også godt. De første måneder har han mest hjulpet med til at holde orden i og uden for hallen – sideløbende bliver han også lært op i at fillettere, og det skal han nok også få lært, siger Steffen Tvilling.

Noget af det, som Jeyarasa især er glad for, det er at Steffens Tvillings virksomhed også er familiedrevet, ligesom han selv kender det fra Sri Lanka.

- Det er en meget sympatisk familie. Steffen Tvillings far er omkring firs år gammel, men han kommer her stadig. Det er helt fantastisk, at han stadig kan det. De har taget godt imod mig, og jeg kan rigtig godt lide mit arbejde, siger Jeyarasa, der står op kl. fire hver morgen for at møde på arbejde til tiden.

Og hvilket dansk fiskenavn husker han så bedst? Laks!, svarer han uden tøven og holder glad en stor en af slagsen op i vejret.

Projektet HEADSTART vandt den såkaldte Fællesskabspris i juni måned. En pris, som Røde Kors er meget stolt af, især fordi den hylder hverdagens helte og det gode fællesskab.

STØT NU