Nu er børnehaven blevet landsbyens vigtigste bygning. Til gavn for både børnene og hele lokalsamfundet.

En flot ny børnehavebygning fra Røde Kors har fået de lokale myndigheder til at tilbyde månedlige sundhedstjek - ikke blot til fadderbørnene, men til hele landsbyen.
 

Billede
James glæder sig til snart at starte i skole. Til daglig dyrker hans mor majs og arbejder hårdt i markerne. Men de seneste tolv år har hun en dag om ugen været frivillig i børnehaven.

Det er blevet meget nemmere at få et sundhedstjek i landsbyen Galatiya, efter at Røde Kors har hjulpet med at bygge en ny børnehave, der er stor nok til at rumme omkring 200 børn. De gode forhold har motiveret lokale myndigheder til at sende et sundhedsteam forbi en gang om måneden. 

På klinikken bliver små børn målt og vejet for at sikre, at de udvikler sig ordentligt. Gravide bliver tjekket, mødre får sundhedsvejledning, og alle voksne får gode råd med på vejen om familieplanlægning.

Bygningen huser også en medarbejder fra de lokale myndigheder, der fokuserer på at hjælpe børn, som oplever svigt, vold og udnyttelse. Nogle sager kan han selv klare, men hvis det bliver alvorligt, kan han hjælpe med at involvere politi og sociale myndigheder. På den måde har alle i landsbyen fået adgang til social hjælp, der ganske enkelt ikke var tilgængeligt for dem tidligere.

James kender allerede alfabetet

Og børnene nyder også de gode rammer i selve børnehaven. Ud over den gode daglige grød får børnene også leget meget ny lærdom ind. Og det er de meget begejstrede for. James på otte år fortæller stolt: “Jeg kender allerede hele alfabetet og alle tal fra 1 til 10. Det har jeg lært ved at synge og danse. Det har også hjulpet med de farverige tal og bogstaver, der er malet på væggen.”

James glæder sig til at begynde i første klasse i år. Han forklarer: "Når jeg bliver stor, vil jeg gerne være lærer og hjælpe andre børn med at lære at læse.”
 

Billede
Esther er lige startet i skole. Hendes mor har været glad for at kunne sende sine børn i den nye børnehave. “I gamle dage blev børnene våde i regntiden og kolde om vinteren", fortæller hun.

Esther vil være læge

Også Esther har store ambitioner for fremtiden. Hun er lige startet i første klasse. Hun kan mærke, at børnehaven har lagt en solid grund for skolegangen: “Det går godt i skolen. Jeg er bedre til at læse end dem, der ikke har gået i børnehave”, siger Esther med stolthed i stemmen.

Og det er vigtigt for Esther at klare sig godt i skolen: “Jeg vil gerne være læge ... så jeg kan hjælpe mine søskende”, svarer Esther på spørgsmålet om, hvad hun gerne vil være, når hun bliver stor. Drømmen er ret sikkert blevet vakt til live, da hun selv var til undersøgelse på den nye lokale klinik: “Lægen var sød … og havde gummihandsker på”, fortæller Esther med tydelig fascination i stemmen.

Tak for din hjælp

Det er takket være den trofaste støtte fra faddere, at livet forandrer sig til det bedre for både børn og lokalsamfund i Malawi. Du er med til at styrke børnene, familierne, landsbyerne og dermed landet. Det er hjælp-til-selvhjælp, der kan ses meget tydeligt netop i landsbyen Galatiya, hvor børnehaven skaber værdi, viden og sundhed for mange tusinde lokale familier.

Tusind tak for din andel i det!

Sådan støtter du: Et sundt liv starter i børnehaven

Røde Kors støtter børnehaver i Malawi. Det gør vi, fordi en god start på livet giver styrke til at få en uddannelse og bryde ud af fattigdommen. Leg og læring gør, at børnene klarer sig bedre, når de kommer i skole.

Mange børn er fejl- og underernærede. Vi giver derfor hver dag børnene et sundt måltid mad i børnehaven, så de får mindst ét nærende måltid dagligt.

Mangel på rent drikkevand og dårlige sanitære forhold betyder, at mange børn svækkes eller dør af simple sygdomme som diarré, tyfus og kolera. Vi bygger derfor brønde og latriner og underviser i god hygiejne, så børnene får et sundere liv.

Besøg en børnehave i Malawi 02:26

For mange fadderbørn er maden i børnehaven dagens eneste sikre måltid. Se en video fra landsbyen Mtuka, som også har fået ny børnehave. Her samledes børnene tidligere under et træ midt i landsbyen.

Om at være Røde Kors-fadder

Som fadder skaber du håb for Malawis mest udsatte børn og hjælper børnene til et liv med en bedre fremtid. Fadderbørnene udvælges blandt de mest sårbare børn af Røde Kors i samarbejde med de lokale myndigheder. 

Du støtter sammen med andre
Som Røde Kors-fadder støtter du ikke kun et enkelt fadderbarn. Du støtter mange børn, sammen med andre faddere. Du støtter små og store børn med mad, sundhedspleje og skolegang, og du støtter børnene med omsorg og alt det, som deres forældre ikke kan give dem.