”Jeg forlod alting i Ukraine. Nu vil jeg hjælpe andre, som er på flugt”

Natalia fra Ukraine blev drevet på flugt af de voldsomme bombardementer i krigens første dage. Efter en hovedkulds flugt er hun i sikkerhed i Slovakiet. Og fast besluttet på at hjælpe andre flygtninge. 
 

Natalia er flygtet fra Ukraine
Natalia (t.v.) og hendes mor (t.h.) flygtede med hunden Lori fra bomberne i Ukraine. Nu bor de hos Olena, Natalias datter i Slovakiet. Olena er gravid, så snart bor de fire generationer under samme tag. Foto: IFRC.

Natalias historie er dramatisk: ”Min mor og jeg blev vækket kl. 5 af bomber i nærheden. Vi skyndte os i kælderen og håbede, at vi var i sikkerhed der. Men bomberne blev ved med at regne ned og pulverisere husene i nabolaget. Da en bombe ramte børnehaven ved siden af os, turde vi ikke længere blive i huset. Vi var mere end heldige at finde en taxachauffør, der turde køre os til banegården. Der var eksplosioner overalt, men han kørte os alligevel til stationen. Vi anede ikke engang, om togene kunne køre, men vi måtte satse.” 

Hun fortsætter: ”Banegården var stopfuld af mennesker, der heller ikke turde blive i Kharkiv. Og toget var fyldt til bristepunktet. Vi var heldige at få min lille hund Lori med, men vi måtte efterlade al vores bagage på perronen. Vi vidste ikke, hvor toget skulle hen, det eneste der betød noget var, at vi kom væk fra den sikre død derhjemme.” 

Natalias datter Olena er højgravid og bor i Slovakiet. Hun stod klar til at tage imod sin mor, bedstemor og hunden, da de endelig kom frem efter flere dage undervejs. Trætte og udmattede, men lettede over endelig at møde en tryg havn og et velkendt ansigt. 

Nu bor de snart fire generationer hos Olena. Røde Kors støtter dem med nødhjælpskontanter, så de selv kan købe de ting, de mangler. Og Natalia er fast besluttet: ”Røde Kors har hjulpet os meget. Så jeg vil arbejde frivilligt for dem og hjælpe andre ukrainske flygtninge som os.” 

Tak for din hjælp

Det er bl.a. dine faste bidrag, der hjælper flygtninge fra Ukraine. Enten med husly, medicin og forsyninger eller med kontanter, så en presset husholdning kan hænge sammen.

Tusind tak for, at du er der for dem, der har mistet alt! 

Mød Polina og Rita

Mød Polina fra Luhansk-regionen og Rita fra Donetsk-regionen. De mødtes i et krisecenter i Pavlohrad, der plejede at være et kollegium. Midt i ødelæggelserne dannede de to piger et smukt venskab. Vi støtter familier, der bor der, med mad og andre fornødenheder.

Venter på fred
Polina og Rita er begge flygtet sammen med deres familier fra to forskellige krigsramte områder. Pigerne har mødt hinanden og er blevet bedste venner på flygtningecenteret. De har fundet en, der synes om de samme lege, og som får tiden til at gå hurtigere, mens de venter på fred. De har allerede lavet en daglig rutine sammen, som giver dem tryghed og ro. På den måde hjælper de hinanden med at få noget godt ud af en frygtelig situation.

Sådan hjælper Røde Kors i Ukraine

En fjerdedel af befolkningen i Ukraine er flygtet fra deres hjem. 12 millioner mennesker. Fem millioner er flygtet ud af landet, mens over syv millioner er flygtet internt i Ukraine. Krigen har ødelagt hele byer, bygninger og infrastruktur for milliarder af kroner. Mange steder er nu uden vand, varme, strøm og nok mad. Sygehuse mangler desperat medicinske forsyninger.

Røde Kors er til stede i Ukraine og nærområderne, og vi gør dag og nat alt, hvad vi kan, for at hjælpe mennesker med akut behov for nødhjælp. Hver eneste dag er nye forsyninger på vej med mad, vand, medicin og anden nødhjælp. Røde Kors i Danmark har base i Chernivtsi i det sydvestlige Ukraine og har indtil nu sendt 3.067 tons nødhjælp videre ud i landet fra vores lagre i Ukraine.

Læs mere: Sådan hjælper Røde Kors i Ukraine