Thumbnail

De 4 hovedpunkter

Førstehjælpens fire hovedpunkter er en tjekliste, som selv små børn kan lære. Den viser rækkefølgen af de vigtigste ting, når ulykken er sket.

1. Skab sikkerhed

Ulykken er sket. Nu skal du sørge for, at den ikke bliver værre. Det vigtigste er at du ikke udsætter dig selv for fare. Sluk for strømmen når det er el-ulykker. Det er altid farligt at opholde sig på et sted, hvor der er sket en trafikulykke, derfor skal du tænde havariblink på bilerne og opsætte advarselstrekanter. Det anbefales at bruge en sikkerhedsvest, så andre kan se dig.

2. Vurder personen

Når du har skabt sikkerhed, tjekker du, om personen er ved bevidsthed. Tal højt til ham og rusk i ham. Hvis han ikke reagerer, er han bevidstløs – råb efter hjælp. Så skal du finde ud af, om han trækker vejret. Læg ham på ryggen, bøj hans hoved tilbage og løft hans underkæbe. Læg dit øre helt tæt ved hans næse eller mund, så du både kan se, føle og lytte, om han er i live og trækker vejret. Gør han ikke det, skal du ringe 1-1-2 og derefter give Hjerte-Lunge-Redning! Hvis han trækker vejret, skal du se om der er tegn på blodkredsløbsproblemer, se om huden er bleg, kold og fugtig. Hvis bevidstheden er påvirket, kan det også være et tegn på påvirket blodcirkulation. Tilkald den nødvendige hjælp og giv førstehjælp.

3. Tilkald hjælp

Hvis ikke andre allerede har ringet 1-1-2, skal du gøre det nu! Fortæl, hvor ulykken er sket, hvad der er sket, hvor mange der er kommet til skade, og hvor du ringer fra.

4. Giv førstehjælp

Førstehjælp er al den hjælp der gives til den syge eller tilskadekomne. Det er vigtigt hele tiden at samarbejde med den tilskadekomne, forklare hvad du vil gøre, tale beroligende og lytte.

 

Hør et rigtigt alarmopkald