Populær blogger: Derfor køber jeg udelukkende genbrugstøj til mine børn

Før Calina Leonhardt fødte sin datter i 2014, elskede hun at shoppe. Idag kunne den 28-årige blogger aldrig drømme om at købe nyt – hverken til sig selv, eller sine børn. Hun håber, at kunne inspirere andre til at finde børnetøj og udstyr i genbrug, for det er ikke alene godt for miljøet, det er også bedre for ens børns sundhed, siger hun.

På genbrugsjagt i børnehøjde

Hylderne bugner af cowboybukser, t-shirts i print og glimtende prinsessekjoler i Røde Kors’ genbrugsbutik for børn på Nørrebro i København. Calina Leonhardt bærer sin nyfødte dreng i en slynge, mens hun kigger på butikkens udvalg af billigt babytøj og børnetøj.

Calina kan godt lide at klæde sine børn i tøj, som hun enten bytter med familie og venner eller køber fra genbrug. ”Fordelen er, at man kan gøre det for det halve og kvaliteten fejler sjældent noget”, siger hun og fortsætter: ”Derudover er tøjet i genbrugsbutikkerne blevet vasket mange gange og derfor er jeg sikret, at alle kemikalierester, som kan være allergifremkaldende og hormonforstyrrende, er vasket ordenligt ud. Det betyder meget for mig.”

Billigt børnetøj uden besvær

Siden 2015 har Calina levet af 100 % genbrug. Hun er et godt eksempel på, at genbrug ikke behøver at være besværligt. For hende er livet på mange måder blevet mere simpelt efter hun besluttede at leve af genbrug.

”Jeg oplever ikke, at det tager længere tid at købe børnetøj i genbrug. De fleste genbrugsbutikker sorterer tøjet efter størrelser, så det er nemt at finde rundt i” siger hun, mens hun finder en lysegrå dragt frem fra et af stativerne, som er prismærket til 25 kr. Det er også tilfældet i Røde Kors’ genbrugsbutik på Nørrebro, hvor børnetøjet er sirligt ordnet efter aldersgrupper.

Butikken slog dørene op for første gang i 2016, er Røde Kors første genbrugsbutik, som udelukkende sælger børnetøj til drenge og piger i alderen 0-14 år.

Genbrug er nødvendigt

Inden Calina tog beslutningen om at leve 100 % af genbrug var hun glad for at shoppe. Selvom hun havde lyst til at gøre en forskel for miljøet og sine medmennesker, havde hun svært ved at slippe sin trang til at købe nyt tøj.

Ifølge Calina er vi blevet alt for afhængige af at købe nyt tøj hele tiden: ”Moden skifter hver sæson og vi vil gerne følge med – også når vi køber tøj til vores børn”.

Men vores forbrug er ikke uden konsekvenser, siger Calina. Produktionen af nyt tøj har alvorlige konsekvenser for mennesker, der arbejder under forfærdelige vilkår på tøjfabrikker rundt i verden. Ligesom det også har store konsekvenser for miljøet.

For Calina har genbrug derfor været den bedste løsning.

Billigt børnetøj med god samvittighed

”Udover at det er billigt og spændende at gå på opdagelse, er det bedste ved genbrug; samvittigheden”. Og med god grund. Når man afleverer eller køber brugt tøj i Røde Kors’ genbrugsbutikker, er man med til at gøre en forskel for de mest udsatte grupper i verden og i Danmark. Alt overskud fra genbrugsbutikkerne går ubeskåret til Røde Kors’ sociale arbejde.

Mangler ikke noget

Selvom Calina har sluppet sit fokus på mode, har hun stadig en stor udskiftning i garderoben til sig selv og sine børn. Hun køber blandt andet tøj i Røde Kors’ genbrugsbutikker, hvor der er mange muligheder for at finde lækkert og billigt børnetøj på et bæredygtigt grundlag..

”Der er ikke det, man ikke kan finde i butikkerne – og så sparer man endda en masse penge”, siger hun med et stort smil. I dag kunne hun tage hjem med en grå sparkedragt til hendes nyfødte søn, så han kan han holde varmen i det omskiftelige forårsvejr.

1:48 minutes