#etårmedgenbrug - Elizabeth Høirup Jørgensen

Følg med i Elizabeths udfordring #etårmedgenbrug her på siden og på vores instagram 

@rodekorsgenbrug

elizabeth

Elizabeth Høirup Jørgensen

@Lizzydressbylizzy

  • 27 år
  • Fra Frederiksberg

Jeg håber på at få syet flere kjoler, indkøbsnet mm. ud af de genbrugsmaterialer jeg allerede har indkøbt. Det er jo så fedt at give nyt liv til gammelt materiale.

Hvad er dit forhold til genbrug?

Som barn var jeg typen der havde sten, muslingeskaller, ølkapsler og andre små dimsedutter i jakkelommerne - for tænk nu hvis man kunne sætte det på en fin halskæde eller bruge det til en flot nøglering?

Jeg har altid været vild med genbrug! Og har i løbet af mit 27 årige lange liv været ude at kigge på mange kræmmer- og loppemarkeder med min familie. Og vi har også selv stået bag en loppebod i den lokale sportshal og solgt ud af vores gamle skatte.

Det er først her de sidste par år, at jeg har fundet glæden ved at besøge diverse genbrugsbutikker.  Jeg synes, at det er noget af det hyggeligste at gå og kigge i genbrugsbutikker og jeg kan snildt gøre det i flere timer. 

Derudover er jeg også helt pjattet med alle de tv-programmer der omhandler genbrug og loppefund, som fx. “Loppedelux”, “Krejlerkongen” og “Skattejægerne”.

I 2021 havde jeg givet mig selv en udfordring - hvor alt det tøj/sko/accessories jeg købte, skulle købes i genbrugsbutikker. Det gjorde jeg fordi jeg havde brug for at skrue ned på mit forbrug. Det var blevet lidt for nemt for mig at fylde en virtuel indkøbskurv på internettet. 

Efter året med køb af genbrugstøj, besluttede jeg, at de første 3 måneder af 2022 skulle være uden køb af noget nyt. Og det har været så rart at bruge og værdsætte alt det tøj jeg har i mit skab. 

Hvad er dit interesseområde?

Jeg er elsker at være kreativ og kan godt bruge mange timer ved symaskinen og på andre krea-projekter. Derfor søger jeg typisk mod krea- og tekstil afdelingen først. Og bagefter går jeg videre mod tøjstativerne. 

 

Men jeg er vild med at kigge i alle krogene i genbrugsbutikkerne. Man ved aldrig hvad der gemmer sig derude. 

Så hvis der lige er en fed lampe, et puslespil eller en plakat i sigte i de andre afdelinger, så svinger jeg altså også gerne der forbi. 

Hvilke krav har du stillet dig selv?

Jeg må ikke købe tøj, sko eller accessories fra nyt. Hvis jeg virkelig står og mangler noget bestemt, så må jeg ønske mig det i fødselsdags- eller julegave. På den måde har jeg to “chancer” i løbet af udfordringen.

Derudover vil jeg forsøge at begrænse mit indkøb af alt andet!

Der er dog lige tre undtagelser.

Første undtagelse:

Jeg går på et gymnastik opvisningshold, hvor vi hvert år køber en ny smart t-shirt eller top til vores opvisningsserie. Så den bliver jeg nødt til at købe - med mindre vi selvfølgelig beslutter at genbruge sidste års outfit. 

Anden undtagelse:

Jeg syer gymnastikdragter til mine konkurrencegymnaster. Det er derfor det eneste stof jeg må købe fra nyt.

Tredje og sidste undtagelse:

Gaver. Jeg elsker at give gaver til mennesker jeg godt kan lide. Og selvom et hjemmelavet gavekort til en brunch for 2, kan bringe ligeså meget glæde, som et par flotte nye sneakers, så må jeg gerne købe og give tøj, sko, accessories fra nyt i gave. 

Sidste juleaften var første gang jeg købte og gav gaver købt i genbrugsbutikker. Jeg havde købt et par stykker til mine forældre og de blev faktisk taget rigtig godt imod.

Hvad har du sat af ambitioner for et år med genbrug?

Jeg håber på at få syet flere kjoler, indkøbsnet mm. ud af de genbrugsmaterialer jeg allerede har indkøbt. Det er jo så fedt at give nyt liv til gammelt materiale.

Og så håber jeg, at jeg kan inspirere andre til at genbruge det de har i skabene og få øjnene op for tøj købt i genbrugsbutikker. 

Hvad tror du bliver din største udfordring med et år med genbrug?

Sidste år kom jeg til at gå lidt for meget amok i genbrugsbutikkerne.

Jeg fik købt så meget fint genbrugstøj! Og det er jo bare den bedste følelse, at komme hjem med et stort indkøbsnet, fyldt med billigt tøj. 

For ikke at gå helt amok igen har jeg lavet en indkøbsliste. Den kan guide mig gennem min tur i genbrugsbutikken. Jeg må selvfølgelig gerne købe noget der ikke er på listen, for man ved jo aldrig hvad man lige står og mangler. 

Indkøbslisten indeholder tøj/ting jeg godt kunne tænke mig, som jeg kan lede efter i butikkerne og måske være heldig at finde. 

Her er nogle af tingene på min liste:

  • Orange cros-over taske
  • Trænings tights (Planet Nusa)
  • Træningstop
  • Plastikdyr (skal upcycles og gøres festlige)
  • Træ-masker
  • Sneakers (hvide)

I første corona nedlukning tog jeg et kig ind i mit garderobeskab og besluttede at jeg fremover ville bruge alt mit tøj - også det tøj der var indkøbt og herefter kun brugt en enkelt gang til en særlig begivenhed. Jeg synes det var træls at jeg havde skabet fuld af fint tøj og flotte kjoler jeg aldrig havde på og heller ikke skulle ha’ på i den nærmeste fremtid, takket være corona.

Efterfølgende har jeg bare taget det tøj på jeg gerne ville have på. Og det er helt sikkert noget jeg vil blive ved med.