Børnecenter Sandholm
I et roligt hjørne af Røde Kors’ modtagecenter Sandholm, ligger Røde Kors’ børnecenter for børn og unge under 18 år, der er flygtet alene. Her får børnene den tryghed og omsorg, de har brug for i den første tid efter flugt.






Ankomst
Børnene er ofte trætte og nervøse, når de kommer til centeret. Noget af det første der sker, er derfor, at medarbejderne viser dem deres værelse og fortæller, hvad der sker de første dage. Børnene får også at vide, hvem der er deres kontaktperson, og hvordan hverdagen på centeret foregår.
Det er politiet og Udlændingestyrelsen, der har ansvaret for behandlingen af deres ansøgning om asyl. Hvis børnene er fra Ukraine, kan de få opholdstilladelse efter den særlov, der gælder for flygtninge fra Ukraine. Røde Kors sørger for, at børnene har en bisidder med til møderne med myndighederne.
Børnene bor typisk på børnecenteret i 2-3 uger, hvorefter de flytter videre til et opholds-asylcenter, hvor vi bor, indtil de får en afgørelse i deres sag.
Bolig
Børnene bor to og to sammen på værelser, og der er fælles bad og toilet på gangen.
Maden tilberedes i Center Sandholms kantine og bliver hentet til børnecenteret, så børnene kan spise sammen i et fælles opholdsrum.
En gang om ugen laver børnene selv aftensmad sammen med en aktivitetsmedarbejder. På den måde kan de lære om madlavning og præsentere de andre børn for retter, de kender hjemmefra.
Alt efter alder og modenhed bidrager de til rengøring af eget værelse og vasker selv deres tøj.
Den pædagogiske tilgang
De ansatte på børnecenteret har enten pædagogfaglig baggrund eller lang erfaring med børn i udsatte positioner. Røde Kors arbejder for at give børnene en modtagelse præget af medmenneskelighed, høj faglighed og et moderne børnesyn.
Vi inddrager børnene i at skabe et trygt, meningsfuldt og ro-givende miljø med mulighed for aktivitet og indsatser tilpasset den enkelte og fællesskabet med de andre børn.
Formålet er, at børnene skal føle sig set, hørt og inkluderet i fællesskabet.
Skoletilbud
Dagen efter at børnene er blevet registreret hos myndighederne, begynder de i skole.
Medarbejderne på centeret sørger for, at de kommer op og afsted til skolen, der ligger i Center Sandholm. Undervisningen i modtageklasserne svarer i indhold og omfang til den undervisning, der tilbydes tosprogede elever i den danske folkeskole.
Timetallet er 20 timer om ugen. Der undervises primært i dansk, matematik og engelsk. Dette suppleres med undervisning i folkeskolens øvrige fag, herunder kreative fag.
I udskolingen undervises desuden i obligatoriske emner som demokrati, ligestilling mellem køn, seksuelle minoriteters rettigheder og religionsfrihed.
Sundhed og socialfaglig indsats
Alle nyankomne får tilbudt en helbredsundersøgelse i Center Sandholms sundhedsklinik, hvor de mødes af en sundhedsplejerske. Det er en vigtig undersøgelse for børnene.
Børnene har mulighed for at få tilset skader, de kan have pådraget sig under flugten. De kan også gøre opmærksom på sygdomme, de har haft, inden de forlod deres hjemland og som skal behandles.
Personalet er i det hele taget opmærksomme på trivsel. Mange af børnene lider for eksempel af søvnproblemer.
Hvis sundhedsplejersken eller personalet vurderer, at børnene er særligt sårbare, bliver de screenet af en af Røde Kors’ psykologer. Centerets socialrådgiver har tæt kontakt til kommunen, hvis der er bekymringer for børnene.
Fritidstilbud
Børnecenterets aktivitetsmedarbejder sørger for et varieret tilbud af aktiviteter efter skole og i weekenderne. Der arrangeres blandt andet udflugter, spilaftener og filmaftener, og centeret har et meget besøgt krea-rum.
Frivillige står for forskellige aktiviteter, der ud over at være spændende for børnene, også er en god mulighed for at møde danske unge.
Børnene kan også gå i klub i Center Sandholm sammen med andre børn på centeret, der er kommet med deres familier. I klubben sørger uddannede pædagoger og pædagogmedhjælpere for fælles aktiviteter, så som madlavning, spil, tegning eller sport.
Røde Kors’ Repræsentant- og Bisidderenhed
Når børnene skal møde til registrering hos politiet og Udlændingestyrelsen, er der altid en bisidder med fra Røde Kors’ Repræsentant- og Bisidderenhed. Efter nogle uger får børnene en repræsentant, der efterfølgende varetager børnenes interesser og tarv. Retten til en repræsentant følger af udlændingelovens § 56a, og repræsentantens opgave er at støtte og vejlede barnet.
Repræsentanten bliver udpeget af Familieretshuset og kan sidestilles med en forældremyndighedsindehaver.
Kontaktoplysninger
Centerleder Helle Kjems
Leder for Repræsentant- og Bisidderenheden
Maja Rettrup Mørch
Frivillighedskoordinator
Ulrikke Strandby Arentoft
Sikker e-mail for myndigheder:
Sikker mail til myndigheder:
Sikkerpost@redcross.dk