Et område hærget af konflikt i 7 år

Der er fortsat indimellem væbnede kampe i Donbass-regionen i det østlige Ukraine. Røde Kors’ country manager i landet, Antoine Terrien, fortæller

Indbyggerne, der bor omkring konfliktens frontlinje har ofte ikke rindende vand eller varme, og der er ikke noget arbejde at få.

”Indbyggerne bor i boliger, som er ramt af granater og skud,” fortæller Antoine.

Psykisk støtte er vigtigt i en konflikt
Vi hjælper bl.a. ukrainsk Røde Kors med at yde psykisk støtte, fordi det er hårdt at opretholde aktiviteter af næsten alle slags i en konfliktzone. De familier, der bor i området omkring frontlinjen er fortsat ramt af både konflikten og af COVID19. Det er en svær situation.

Dansk Røde Kors har stået for træning af mere end 30 lokalafdelinger i Ukraine i 2020 i samarbejde med det ukrainske og det internationale Røde Kors.

Her var mit soveværelse

Lidya Tsiamolova på 84 bor i en lille landsby på frontlinjen til konfliktområdet i Østukraine. Hendes hus er ødelagt af kampene

Hun bliver ked af det, når hun besøger resterne af det hus, der tidligere var hendes hjem, så hun gør det ikke så ofte. Alligevel ville hun gerne vise stedet frem, da vi besøgte hende med en journalist i slutningen af sidste år.

”Vi havde et lille landbrug. Der var to køer og fire kvier. Vi arbejdede hårdt og opfostrede tre børn. Pludselig var vores liv ændret. I min høje alder lever jeg nu i nogle fremmedes hus,” fortæller Lidya.

Svært at bevare håbet
Lidya boede i huset med sin familie, da bombningerne i området startede. Og det er svært at bevare håbet, når minderne om det, der var før konflikten, vælter frem:

”Jeg kan ikke tale om det. Ingen taler om fred. Måske gud er villig til at ende dette. Det ville jeg elske. Men jeg tør ikke længere tro på håbet i min alder,” siger hun.

Elena og Lisa på frontlinjen

Elena og hendes datter Lisa på tre år bor i det konfliktprægede område tæt på frontlinjen i det østlige Ukraine.  Der er ingen el og varme

Lisa og Elena Ukraine

”Efter at have oplevet fjendskabet ved frontlinjen, er Lisa bange for høje lyde, og hun har svært ved at sove om natten. Nogle gange græder hun uden grund, og hun er bange for mørke,” fortæller Elena.  

I slutningen af 2020 boede de i byen Mayorsk. 

Livsvigtig varme om vinteren 
Lejligheden, de boede i, fik omfattende skader. Ofte havde de ikke noget vand,og strømmen kom og gik, så de må holde sig varme med brænde og kul. Elena gik i skoven og fandt brænde. 

”Vi fik kul fra Røde Kors til at holde varmen i vores hus i den kolde vinter, og vi fik også varmt tøj. Uden denne hjælp ville vi ikke have klaret os,” siger hun. 

I dag er Elena og Lisa flyttet til byen Bakhmut, hvor Elena har fået et job med produktion af saltlamper. I weekender besøger de fortsat Mayorsk. Vand- og el-forholdene er nogenlunde de samme, hvor de bor nu.  

6:29 minutes Sense of War