Røde Kors ruster ansatte til kriser

Billede

Røde Kors samlede før pinse alle ansatte kræfter i Røde Kors beredskab til en fælles CAMP, hvor myndighedernes beredskab og samarbejde mellem faggrupper i organisationen var i fokus. 

Den fælles CAMP markerer en vigtig milepæl i Røde Kors’ arbejde med at udvikle organisationens handleparathed og forståelse for samfundets krisestyring og myndighedernes opgaver under kriser og større hændelser.

Trænet til parathed

Røde Kors’ psykosociale teamledere og nationale beredskabsledere, som deltog i CAMP’en, er trænet i at lede, udføre og samarbejde om kriseindsatser.

”De ansatte er ligesom de frivillige en utrolig vigtig ressource i vores beredskab. De er klar til at træde til under større hændelser. Derfor er det vigtigt, at vi løbende træner og afholder øvelser, så vi kan bistå myndighedernes i at håndtere indsatser. Samarbejde med myndigheder, indsatsledere og krisehåndtering er et fokus for Røde Kors i takt med, at vi udvikler vores beredskab”, lyder det fra beredskabschef i Røde Kors, Louise K. Jühne Paulsen. 

Psykosocial beredskabsaktør

CAMP’en strakte sig over to dage og bød på scenarietræning og faglige oplæg. Generalsekretær hos Røde Kors, Anders Ladekarl, betonede, at når myndighederne beder Røde Kors om hjælp under en større krise, så kan vi stille med uddannede medarbejdere med kompetencer i kriseledelse.

Fyns Politi tog sammen med repræsentanter fra Syd- og Sønderjyllands Sundhedsfaglige beredskab deltagerne med på en realistisk øvelse om et cruise-skib i brand, hvor de selv skulle agere indsatsledere, bl.a. for at styrke Røde Kors’ forståelse for myndighedernes arbejde i et indsatsområde. 

"Når myndighederne står over for komplekse hændelser med liv og helbred på spil, kan vi hjælpe med et fokus på borgerne med psykosocial støtte under og efter kritiske hændelser," lyder det fra Marc Bagge-Petersen, som er national beredskabsleder og engagementskonsulent i Røde Kors genbrug.

Røde Kors' ansatte i beredskabet har nu trænet alt fra krisekommunikation og krisestyring til samarbejde med myndigheder og indsigt i samfundets beredskab. Nu er vi endnu bedre rustet til at træde til og handle i kriser med i alt 44 nationale beredskabsledere og psykosociale teamledere.

Nationale beredskabsledere

De nationale beredskabsledere kan opstarte og lede indsatser, koordinere og samarbejde med myndigheder, afklare behovet for ressourcer med mere. Røde Kors råder over 15 nationale beredskabsledere, som alle er ansatte i Røde Kors.

Psykosociale teamledere

Røde Kors har 32 psykosociale teamledere, som er uddannet i psykosocial metode, psykisk førstehjælp, frivilligtrivsel og Røde Kors’ rolle og ydelser under kriser. Psykosociale teamledere kan behovsvurdere, lede og udføre psykosociale indsatser med fokus på krisestøttende og tryghedsskabende aktiviteter. De psykosociale teamledere er alle ansatte i Røde Kors.