Sådan hjælper vi de flygtede forældreløse børn

På grænsen mellem Uganda og Sydsudan hjælper frivillige fra Røde Kors de børn, der er flygtet uden deres mor og far. De genfinder børnenes familie og skaber en hverdag med fritidsaktiviteter.

1:59 minutes Røde Kors hjælper 13-årige Mayen med at finde sin bror i Sydsudan

Foto: Poul Madsen

13-årige Mayen har skiftet t-shirt og er med bussen i dag. Han skal flytte til et mere permanent sted sammen med 1.500 andre beboere fra flygtningelejren Nyumanzi ved den ugandisk-sydsydanesiske grænse, hvor han har boet de seneste to måneder.

”Jeg glæder mig til et hjem og en have,” siger han spændt.

Mayens drøm er ikke langt fra den fremtid, der venter ham og alle de andre, der i dag har pakket kufferter og stofposer og taget deres pæneste tøj på for at tage turen lidt længere ind i Uganda ad hullede jordveje i et par af FN’s busser.

SÅDAN HJÆLPER VI DE SYDSUDANESISKE FLYGTNINGE

Frivillige i Røde Kors sørger for:

 • At lave brønde og skaffe rent vand.
 • At skaffe medicin og ambulancer
 • At lave fritidsaktiviteter og tjekke op på de mest udsattes situation.
 • At hjælpe med at finde et sted at bo til flygtningene.
 • At efterlyse og genforene familiemedlemmer gennem verdens største eftersøgnings-netværk.

Fodboldmål på vej

Chanelle Corena arbejder på stedet for Røde Kors i Danmark. Hun fortæller, at hver flygtningefamilie får et stykke jord i en landsby og et sæt med presenninger, som de selv skal sætte op som husly.

Derudover får de madvarer, kogegrej, dunke til vand og andre dagligdags fornødenheder. Den danske støtte skal gå til at få boret vandhuller, skabt rene toiletter og opgraderet sundhedsklinikken med medicin i den landsby, flygtningene bliver en del af.

Og så skal den gå til at købe fodbolde og fodboldmål, så der kan blive lavet sportsaktiviteter og skabt netværk til de forældreløse børn.

Sport modvirker depression og ensomhed

“De børn, der ikke har nogen familie, risikerer at blive ret sløve, sure, ensomme og nogle gange ret deprimerede. Derfor vil vi også gerne skabe nogle sportsaktiviteter for dem, siger Chanelle Corena og fortsætter: 

”Vi vil træne de lokale, så de både bliver dygtige fodboldtrænere og også samtidig kan vejlede om HIV og andre relevante emner. Vi tror på, det kan skabe et netværk for de her børn, som kan blive altafgørende for deres psykiske og fysiske helbred.”

Langt de fleste af de sydsudanesiske børn, der flygter til Uganda uden deres forældre får en ny familie, som bliver værger for dem. Det fortæller Akasa Adiges. Han er en af Uganda Røde Kors’ 69 frivillige i området og er ansvarlig for at tage sig af de forældreløse børn.

Specialtrænede frivillige følger børnene

Når børnene kommer til en ny familie, tjekker udvalgte og specialtrænede Røde Kors-frivillige op på deres situation hver uge. De sikrer, at børnene får den mad, de skal have og har det godt mentalt

”Vi opdager nogle gange, at de ikke får det, de skal have af vitaminer, fordi de spiser for ensidigt. Det forsøger vi at hjælpe dem med, ligesom vi lytter til dem, når de gerne vil tale om deres forældre eller familie.”

Akasa er også ansvarlig for at hjælpe flygtninge, der har mistet kontakten til deres familie med at søge efter de forsvundne familiemedlemmer gennem Røde Kors’ internationale eftersøgningssystem. 

”Jeg kan se, hvor stor forskel det gør,” siger han.

SÅDAN HJÆLPER VI FLYGTNINGEBØRN I VERDEN

Overalt i verden hjælper vi flygtningebørn i nød. Her er et par eksempler: 

 • Filippinerne: Under tyfonen Haiyan i 2013 blev mange børn forældreløse eller blev væk. Røde Kors oprettede sikre områder for de uledsagede børn og hjalp med at finde deres familie.
 • Gaza: Røde Kors har i mange år hjulpet palæstinensiske børn med at komme sig over traumer efter en langvarig konflikt ved at tegne og tale med dem om deres oplevelser.
 • Haiti: Efter jordskælvet i 2010 blev et stort antal sårede børn evakueret til akut behandling i udlandet. Røde Kors hjalp i tiden efter med at genforene dem med deres familie.
 • Syrien: På tre centre i Syrien, tre centre Jordan og mobile klinikker i Libanon hjælper frivillige børn med at komme sig over krigsoplevelser gennem blandt andet skuespil og tegninger.
 • Sydsudan: I Sydsudan og nabolandene sørger vi for at uddele medicin, fødevarer, skaffe ambulancer, rent vand og husly. Vi genforener familier og skaber fritidsaktiviteter igennem vores psykosociale arbejde.

SYDSUDANS DOBBELTE KATASTROFE

Der er en dobbeltkatastrofe igang i Sydsudan.

 • 1,8 millionere mennesker er på flugt fra krigen. 
 • 4 millioner mennesker er truet af sult, fordi krigen har forhindret dem i at dyrke deres marker. 
 • Borgerkrigen i Sydsudan brød ud 15. december 2013 som følge af magtkampe mellem præsident Salva Kiir og tidligere vicepræsident Riek Machar.
 • Det har udviklet sig til en blodig etnisk konflikt mellem Kiir’s støtter, der tilhører Dinka-stammen og Machar’s støtter, der tilhører Nuer-stammen.
 • For første gang i ti år har Røde Kors været nødt til at dele nødhjælp ud fra luften.