Maden falder ned fra himlen

FN har erklæret hungersnød i dele af Sydsudan. Røde Kors bekæmper sult ved at kaste nødhjælp ud fra fly til civilbefolkningen.

0:49 minutes Food drop i Sydsudan - 360 video

Hundredevis af hvide sække fyldt med mad styrter mod jorden, og støvet slår op, når de lander med høje smæld. I sækkene er blandt andet korn, bønner, nærende soja-blanding, salt og sukker. Nødhjælpen er godt beskyttet af fem lag nylon, og kun enkelte sække går i stykker, hvis de rammer en sten eller en gren på jorden.

Det er absolut sidste udvej, når Røde Kors på den måde kaster mad ud fra flyvemaskiner. Et food drop er en besværlig og dyr operation.  Men for tiden er det den eneste måde at få nødhjælp frem og sikre, at civilbefolkningen i Sydsudan ikke sulter.

Store dele af befolkningen er flygtet fra hus og hjem på grund af borgerkrigen i landet, der har varet i mange år. De er flygtet til områder, hvor det er svært at dyrke jorden, og hvor det også er umuligt at få lastbiler med mad ind. Eksempelvis har mange søgt tilflugt i det store sumpområde Sudd.

FAKTA: FOOD DROPS

I hvert fly er der mad til 160 familier – hvad der svarer til 960 personer – i én måned.

Det koster 70 kroner at sikre én person to daglige måltider i en måned.

Food drop er den eneste kilde til mad

Flyet med de livsnødvendige nødrationer flyver lavt ind over et stort, hvidt kryds, der markerer dropzonen. Flyet larmer meget, når det er så tæt på jorden.

Dropzonen er cirka en kilometer lang, og folk fra Røde Kors i Sydsudan har omhyggeligt ryddet området for træer, buske og højt græs.

Lige inden flyet er over krydset, retter piloten flyet opad, så lasten glider ud af den åbne bagsmæk. Piloterne skal være meget dygtige og erfarne for at udføre opgaven, og de rammer stort set lige oven i krydset hver gang.

Lang Biliu fra Sydsudan er én af Røde Kors’ folk på jorden i Jonglei-provinsen. Sammen med frivillige og Røde Kors-ansatte samler han sækkene og uddeler nødhjælpen til de civile.

Han forklarer, at selv hvis de havde penge til at købe mad, ville de ikke kunne finde den.

”Der er ingen mad på markedet. Den eneste mad, de får, er den, der bliver kastet ned,” siger han.

FAKTA: SYDSUDAN

Sydsudan er verdens yngste nation, kun fem år gammel. Landet fik selvstændighed i 2011 efter en krig med Sudan. Allerede i 2013 blev glæden afløst af den nuværende borgerkrig.

FN erklærede i marts 2017 hungersnød i dele af landet. Den betegnelse bruges kun, når folk bogstaveligt talt dør af sult. Hungersnøden skyldes både, at der er tørke i regionen, men i særdeleshed også den voldelige konflikt.

Lever af kogte blade

Hver gang Røde Kors udfører et food drop, samles tusinder af fordrevne og venter tålmodigt på den mad, der ofte er deres første rigtige måltid i dagevis. Hele familier med børn og gamle er flygtet fra deres landsbyer, deres husdyr og deres afgrøder og har nu ingenting. De sidder tæt sammen på sikker afstand af dropzonen.

Nyayiek Gathwech er mor til otte. Det er en daglig kamp for hende at skaffe mad til dem alle.

”Det eneste, vi har at spise, er vildtvoksende frugt og blade fra træerne,” fortæller hun.

”Vi har kogt bladene for at kunne spise dem.”

Det er et imponerende samarbejde

Et fly kan have mad med til 160 familier, der kan leve af nødrationerne i en måned.

Tina Agerbak har været udsendt for Røde Kors i Danmark for at følge et food drop på nærmeste hold. Hun fortæller, hvordan nedkastningen er et imponerende samarbejde mellem piloter, lokale, frivillige og Røde Kors-ansatte.

”Hver sæk vejer 50 kilo, og selv en ung, tynd kvinde, der måske ikke vejer meget mere selv, bærer dem på hovedet, som om det er det mest naturlige i verden. Der er måske to eller tre, der hjælper med at løfte sækken op, men når hun først har den lagt til rette, kan hun selv klare at bære den hjem, ” siger Tina Agerbak.

Hungersnøden er et biprodukt

At kaste mad ud fra fly er kun en midlertidig løsning på sult-problemet. Det er et forsøg på at udsætte hungersnødens konsekvenser med nogle måneder.

”Hungersnøden er et biprodukt. Roden til problemet er den langvarige og svært løselige konflikt. Det er konflikten, der ødelægger markerne, der tvinger folk til at flygte fra deres hjem, og som ødelægger hospitaler og andre institutioner,” siger Dominik Stillhart, der er projektleder fra International Røde Kors.

Røde Kors deler også såsæd, redskaber til landbrug og fiskegrej ud til befolkningen, så de i fremtiden har bedre muligheder for at skaffe deres egen mad.