Martin reddede Camillas liv: Et år efter blev de gift

Martin Nordstjerne og Camilla Eriksen blev gift den 26. januar. De sagde ja til hinanden på årsdagen for Camillas hjertestop. For et år siden faldt hun om i Fields, og Martin reddede hendes liv med førstehjælp. Derfor er han nomineret til Årets Førstehjælper 2019.

 

1:34 minutes Martin er nomineret til Årets Førstehjælper 2019

Klokken er ved at være fem om eftermiddagen fredag den 26. januar 2018. Martin Nordstjerne er lige blevet færdig med at redigere de sidste billeder, som han har skudt i København i dag. Han går hen til bilen, hvor hans kæreste, Camilla Eriksen, sidder og venter.

Her har hun ventet alene i et par timer. Martin har flere gange i løbet af eftermiddagen skrevet, at han bliver forsinket. Men hun har begravet sig i en spændende bog, og der er ingen sure miner.

De skal ses med nogle venner om aftenen, og de mangler lidt godt til ganen. Derfor bliver de enige om at køre til Fields, hvor Martin parkerer bilen i en næsten tom parkeringskælder. På vej ind i Fields ringer Martins kammerat for at bestille mælk og chips med fra Fields. Men samtalen får en brat ende.

”Camilla! Camilla! Jeg ringer tilbage senere,” råber Martin og smækker røret på, idet Camilla falder forover for enden af rulletrappen.

Han sætter sit ene ben under hendes krop og hiver fat i hendes ryg, så hun ikke lander med ansigtet først i gulvet. Der er ingen kontakt til Camilla, hvis krop er helt forkrampet. Han slæber hende væk fra rulletrappen, hvor han ligger hende i aflåst sideleje. Der er stadig puls, og øjnene er opspilede.

”Blikket var helt tomt og dødt. Jeg kunne se, hun havde brug for mig,” siger Martin.

Årets Førstehjælper Martin
Foto: Alberte Damgaard Pedersen

Camilla trækker ikke vejret

Martin ringer straks 1-1-2. Mens han har alarmcentralen i røret, skifter Camillas ansigtskulør til blåviolet, og hun stopper med at trække vejret. Hun har fået hjertestop i en alder af 24. Martin går straks i gang med hjerte-lunge-redning, som han lærte på et førstehjælpskursus for fem år siden.

”Det gav mig en ro, at jeg vidste, hvad jeg skulle gøre. Jeg gik ikke i panik, selvom jeg selvfølgelig var meget rystet,” siger Martin.

Der går et par minutter, inden en anden kunde kommer ned ad rulletrappen. Martin råber, at han skal finde hjælp. Kunden skynder sig tilbage i centeret, hvor han får fat i to centervagter. Den ene centervagt går på gaden for at dirigere ambulancen ind, mens den anden hjælper med førstehjælp.

Inden for fem minutter holder ambulancen udenfor, og fem reddere forsøger at få gang i Camillas hjerte. De støder igen og igen. Efter fjerde stød med hjertestarteren, får de gang i Camillas hjerte, og de kører hende til Rigshospitalet med Martin ombord i ambulancen.

Camilla vågner efter kunstigt koma

”I skal starte bilen og køre til Rigshospitalet. Camilla har fået et hjertestop,” siger Martin i telefonen.

I den anden ende af røret er Camillas forældre. Han sidder i ambulancen på vej til Rigshospitalet, og hendes familie er de første, han ringer til. De stiller ikke spørgsmålstegn, men gør som Martin siger.

På Rigshospitalet møder Martin et par fortvivlede forældre. Han forsøger at forklare dem, hvad der er sket, selvom det kan være svært at forstå. Han ringer også tilbage til sin kammerat, som i telefonen kunne høre, at den var helt gal med Camilla. Fredagshyggen bliver uden Camilla og Martin denne aften.

Mens Camilla ligger i kunstigt koma, er Martin og hendes familie hos hende de fleste af døgnets timer. Vennerne kommer også på besøg. Der er ikke meget respons fra Camilla, og Martin har svært ved at mærke, om hun stadig er der. Men efter to dage kan han ånde lettet op.

”De slukkede for medicinen i løbet af søndag aften. Hun vågnede op totalt bedøvet, hun kunne ikke engang åbne øjnene. Men der kom mere og mere Camilla tilbage, som bedøvelsen aftog,” siger Martin.

Martin og Camilla står i parkeringskælderen
Foto: Alberte Damgaard Pedersen

Hendes korttidshukommelse var sat ud af spil de første par dage efter opvågningen. Men både hukommelsen og motorikken får hun hurtigt genoptrænet på Rigshospitalet. Efter ti dage bliver hun udskrevet, og hun går kun til fysioterapeut to gange efter det. I dag er hun sund og rask som før.

”Jeg har ikke bare overlevet hjertestoppet. Jeg er kommet igennem uden mén. Det har jeg at takke Martin for, han har reddet mit liv,” siger Camilla, der håber på at kunne fortsætte på Politiskolen.

Rejsekontoen er skruet lidt op

Det er den 26. januar 2019. For et år siden fik Camilla hjertestop, og Martin reddede hendes liv. Nu står de på Næstved Rådhus og siger ja til hinanden. Camillas familie er med til vielsen, ligesom de også var der under opvågningen.

”Det var vigtigt for os at vende dagen til nogen positivt. Derfor valgte vi at blive gift på årsdagen, det var en fejring af livet og af os,” siger Camilla og kigger kærligt på Martin.

Vi er ikke bange for at dø i morgen, men vi er taknemmelige for, at vi er her i dag."

Martin Nordstjerne

Senere på dagen kører de til Bella Sky tæt ved Kastrup Lufthavn. Her skal de overnatte, for tidligt næste morgen letter deres fly mod New York. De skal på bryllupsrejse. Ti dage pakket med basket, musicals og gåture på Manhattan. De glæder sig, både til den og mange flere rejser.

”Rejsekontoen er blevet skruet lidt op. Vi har fået øjnene op for, at det kan slutte pludseligt. Vi er ikke bange for at dø i morgen, men vi er taknemmelige for, at vi er her i dag,” siger Martin.

Martin er nomineret til Årets Førstehjælper

Det var surrealistisk for den nu 25-årige Camilla at gå fra at være glad, sund og rask til at ligge i en hospitalsseng på grund af et hjertestop. Lægerne kan ikke forklare, hvorfor hun blev ramt. Havde det været en time før, havde hun fået hjertestop ude i deres bil, mens Martin redigerede billeder.

Men det gjorde hun ikke. Hun fik hjertestop på rulletrappen i Fields, og 26-årige Martin var der til at give hende hjerte-lunge-redning. Det reddede hendes liv. Derfor er han nomineret til Årets Førstehjælper 2019, som Røde Kors og privathospitalet Aleris-Hamlet uddeler.

Vinderen bliver kåret den 4. april og modtager 10.000 kroner, som er sponsoreret af Aleris-Hamlet. Prisen bliver uddelt for 28. gang for at sætte fokus på vigtigheden af at kunne førstehjælp og hylde personer, der har reddet liv.

Fakta om hjertestop og førstehjælp:

  • I Danmark falder 4.000 hvert år om med hjertestop uden for hospitalet
  • 75 procent af alle hjertestop sker i hjemmet og 7% af dem overlever.
  • To ud af tre, der falder om med hjertestop, får hjælp af vidner inden ambulancen kommer
  • 3% overlever et hjertestop, hvis de ikke får hjælp inden ambulancen kommer.
  • For hvert minut der går efter et hjertestop, falder chancen for overlevelse med 10%.
  • Kun hver tredje dansker har et opdateret førstehjælpsbevis, og hver femte dansker har aldrig taget et førstehjælpskursus.

(Kilde: Dansk Hjertestopregister og Voxmeter)