Genbrug tager dig med ned af modens memory lane

Eline Tychsen er 27 år, modeblogger og mor til to små drenge.

”Style is a way to say who you are without having to speak”. Citatet kommer fra topmodellen Rachel Zoe, og indkapsler Elines kærlighed til genbrugstøj og mode: ”Tøj viser en bid af hvem vi er, og det er netop det, der gør genbrug så fedt, siger hun”.

Eline kan sagtens huske dengang hun mente, at genbrug var plat. Det var først da hun kom på efterskole i en alder af 15 år, at hendes kærlighed til brugt tøj begyndte at blomstre: ”På efterskolen var det cool at skille sig ud fra mængden, og det gjorde genbrug til et hit blandt eleverne,” siger hun.

I dag banker hendes hjerte stadig for genbrug. Selv beskriver hun sin stil som casual chic med et strejf af vintage. Hun elsker farverigt tøj og bruger genbrug til at skabe en individuel og personlig stil. Det kommer særligt til udtryk på de billeder, hun bidrager med til Røde Kors’ Instagramprofil @rodekorsgenbrug og på hendes blog, hvor hun inspirerer andre til at hoppe med på genbrugsbølgen.

”Tøj fortæller en historie, som et nyt stykke tøj ikke kan gøre,” siger hun. ”En boheme kimono fra 1970’ere har været vidne til flere ting, end en kjole fra en highstreet gigant på en mexicansk fabrik”.

Thumbnail
Thumbnail

Billede 1: Unikt fund i Røde Kors i Nibe. Faux fur jakke fra Paris fra omkring 1968. Billede 2: Sølv loafers i str. 37 fundet til 45 kt. i Nibe.

Mere på spil

For Eline handler genbrug om at købe tøj med værdi og autencitet, men også om at gøre en forskel for udsatte mennesker herhjemme og i verden.

”Det er vigtigt, at vi passer på hinanden og på kloden,” siger hun. Derfor er hun vild med konceptet, hvor genbrug og hjælp til socialt udsatte går hånd i hånd.

Eline har været frivillig fashion scout for Røde Kors Genbrug siden 2016. Hun synes det er fedt at gøre en forskel, når hun alligevel går meget i genbrugsbutikker og ser mange gode fund.

At hendes favoritbutik viste sig at være Røde Kors Genbrug på Hattemagervej i Aalborg var bare et heldigt tilfælde. ”Butikken har et kæmpe udvalg og gemmer næsten altid på skjulte skatte fra 1980’erne og ned,” siger hun.

Hendes bedste tip til at shoppe genbrug er, at man på forhånd gør sig klart, hvad man mangler. ”Ellers kan det være overvældende, fordi der er så mange muligheder.”