#etårmedgenbrug - Pia-Vera Mølgaard

Følg med i Pia-Veras udfordring #etårmedgenbrug her på siden og på vores instagram 

@rodekorsgenbrug

pia

Pia-Vera Mølgaard

@piavera24

  • 45 år
  • Fra Varde

Hvad er dit forhold til genbrug?

Jeg elsker genbrug. Når man elsker genbrug er man altid lidt på jagt. Man ved ikke altid hvad man er på jagt efter, men når man finder det der helt unikke sengetøj fra 60erne med det smukkeste blomstermønster, så ved man bare at det var det man søgte, det klades genbrugslykke.

Hvad er dit interesseområde?

Genbrug fylder rigtig meget i mit liv. Jeg har huset (og mit hjerte) fyldt med både møbler, tøj, tekstiler, gryder, skåle og pynt der er genbrug. Endvidere bruger jeg meget tid på at sy og skabe nyt af genbrugsmaterialer.

Historierne der følger med når man køber/finder/får genbrug, giver tingene karakter og sjæl og grundlæggende mener jeg vi har en forpligtigelse til at bruge de ressourcer vi har produceret, i stedet for at blive ved med at producere nyt som ikke har en berettigelse.

Jeg er en ægte retroelsker. Det er 60erne og 70ernes genbrug der fylder mest i mit hjem i forhold til møbler og ting.

Når det handler om tekstiler er taktilitet og udtryk det vigtigste for mig, da jeg er vild med at genbruge tekstiler. Mine venner og kollegaer er rigtig gode til at holde mit lager af materialer fyldt. Således får jeg ofte en pose med slidte cowboybukser, skindjakker, tasker, overskudsmateriale fra industrien og andet guld der efter en tur gennem symaskinen får et nyt liv i en anden kontekst.

Så alt i alt er jeg en allround genbruger.

Hvilke krav har du stillet dig selv?

I forbindelse med projektet “Et år med genbrug” har jeg besluttet mig for at jeg som udgangspunkt skal købe alt brugt, dog er der få undtagelser. Undtagelserne drejer sig om undertøj, sko, strømper og basis t-shirts. Til gengæld må jeg kun købe det hvis det er nødvendigt og det skal gerne købes i et bæredygtigt brand.

Hvad har du sat af ambitioner for et år med genbrug?

Min ambition, i det næste år skal alt hvad jeg køber til mig selv være genbrug eller, såvidt muligt, produceret af overskudsmaterialer fra industrien.

Hvad tror du bliver din største udfordring med et år med genbrug?

Mine største udfordringer det kommende år bliver helt klart sko og ikke at kvæle mine nærmeste i genbrugsjagten.

Halvårsstatus

Har dine købsvaner ændret sig på dette halve år?

Et klart og rungende JA! Jeg har altid elsket genbrug og købt mange ting til mit hjem på loppemarkeder og i genbrug, Jeg har til gengæld ikke rigtig købt tøj i genbrug, men det gør jeg nu! Endvidere er jeg blevet meget bevidst om at undersøge markedet for genbrugsting inden der bliver købt nyt, hvis noget går i stykker. Eksempelvis gik piskeriset til min håndmixer i stykker for nylig. Normalt ville jeg have købt en ny håndmixer, men da jeg ikke “må” købe nyt undersøgte jeg markedet for brugte piskeris. Og i Røde Kors i Varde havde de en hel kasse med diverse tilbehør til håndmixere, så for 10 kr. fik jeg et nyt sæt piskeris. 

Hvad har dit bedste køb været dette halve år?

Mit bedste køb det seneste halve år må være et skuffedarium til sytråd. Men synes jeg har købt rigtig mange smukke og fantastiske ting. 

Hvad har du af håb for det næste halve år i genbrugets tegn?

Mit håb for det næste halve år er, at det bliver nemmere at finde fede tekstiler i genbrugen. Der er rigtig meget sengetøj man kan bruge, men jeg synes ofte det er forvasket og dermed har mistet udtrykket. 

Hvis du skulle give andre, der godt kunne tænke sig shoppe mere genbrug, ét råd, hvad skulle det så være?

Fordi man handler genbrug, skal man ikke sætte sit forbrug op - må være det råd jeg gerne vil give videre. Jeg mener, at genbrug skal stå i stedet for det at handle nyt. Og bare fordi man køber genbrug betyder det ikke at ens forbrug skal eksplodere. 

Pia-Vera om genbrug i juletiden

Først og fremmest vil jeg konstatere, at genbrug og projektet et år med genbrug handler om mig, og at jeg ikke vil pådutte andre med det. Når det så er sagt vil jeg gerne påvirke andre. 

For mig betyder det, at jeg køber julegaver, som jeg altid har gjort dvs. nye varer fra detailhandlen. Dog er der et par stykker af dem jeg køber gaver til, der ønsker sig genbrug, og det har jeg selvfølgelig bestræbt mig på at finde. 

Alle mine julegaver bliver pakket ind i gaveposer, jeg selv laver af duge og andet julestof, jeg finder i genbrugsbutikker. 

I forhold til gaver til mig selv, ønsker jeg mig både genbrug og nye ting. Dog er der en ny bevidsthed i min ønskeseddel, for de gaver jeg ønsker mig der er nye, bestræber jeg mig på er lavet af genbrugsmaterialer eller af materialer der er overskydende fra anden produktion. 

Jeg køber og laver hvert år lidt nyt julepynt, ofte er den en blanding af nyt og genbrug. Men i år er det kun genbrug, jeg har købt og det jeg selv har lavet er lavet af genbrugsmaterialer.

Gift Card image
Gavekort