#etårmedgenbrug - Josephine Løkke

Følg med i Josephines udfordring #etårmedgenbrug her på siden og på vores instagram 

@rodekorsgenbrug

josephine

Josephine Løkke

@josephineloekke

  • 25 år
  • Fra Holstebro

Hvad er dit forhold til genbrug?

Siden barnsben, har min bedstemor taget mig med i genbrugsbutikker og introduceret mig for denne fantastiske verden! Jeg har ikke kunnet slippe fascinationen og den har derfor fulgt mig lige siden. Heldigvis.

Derudover er jeg bare super begejstret for genbrug, da det altid føles som en skattejagt at gå på opdagelse i genbrugsbutikker. Om man leder efter noget bestemt eller bare kigger, finder man altid noget man kan bruge, noget man lige stod og manglede eller tingen man ikke vidste, man kunne leve uden. 

Hvad er dit interesseområde?

Jeg har valgt at gå med både møbler, tøj, nips og det hele. Så vidt muligt. 

Hvilke krav har du stillet dig selv?

Jeg har valgt at opstille lidt rammer, da det kan være svært at købe ALT i genbrugsbutikker. Desuden er der alligevel et par og ting jeg gerne vil have fra nyt, eksempelvis underbukser. 

  1. Det gælder i første omgang mig selv. Det er ikke noget jeg kan/vil pådutte min bedre halvdel eller andre mennesker. Derfor køber jeg fortsat gaver fra ny (dog vil jeg forsøge at gøre købet så bæredygtigt som muligt). 

  2. Alt mit fremtidige tøj skal købes genbrugt - pånær undertøj og strømper. Sko skal forsøges at blive købt genbrugt, men ellers er det også tilladt at købe fra ny. 

  3. Alle fremtidige møbler, nips osv. skal ligeledes også købes genbrugt. Hvis jeg er på jagt efter noget specifikt og ikke har fundet det efter et par måneder (alt afhængig efter hvor akut det er), er det tilladt at købe noget fra ny. 

  4. Jeg må fortsat ønske mig ting fra ny, til jul, fødselsdag osv. - jeg må bare ikke selv købe det. Her vil jeg dog også forsøge at gøre mine ønsker så bæredygtige som muligt. 

Hvad har du sat af ambitioner for et år med genbrug?

Jeg har tendens til bare at købe, når jeg er i genbrugsbutikker, fordi det er så billigt og jeg altid finder noget jeg kan bruge (mener jeg i hvert fald selv).

Derfor vil jeg gerne strukturere mit genbrugsforbrug og være med til at vise, hvordan man kan købe flotte og ikke mindst funktionelle ting og sager, som man har brug for i sit hjem, på sin krop og i sin hverdag. Det får mig til at tænke mere kreativt og det elsker jeg! Jeg sætter en stor ære i, at være med til at sætte fokus på genbrug og hvad det kan - både for pengepungen og miljøet.

Hvad tror du bliver din største udfordring med et år med genbrug?

Min største udfordring bliver helt klart også min største ambition - nemlig at få struktureret mit genbrugsforbrug. 

Siden jeg er begyndt som frivillig hos den lokale Røde Kors genbrug, har jeg haft lidt udfordringer med ikke at købe for mange ting. Der skal arbejdes lidt med rygraden og viljestyrken. Det kan være svært, når man hele tiden støder ind i smukke og uundværlige sager!

Halvårsstatus

Har dine købsvaner ændret sig på dette halve år?

Mine købsvaner har ændret sig meget, det sidste halve år. Kort sagt tænker jeg meget mere over hvert enkelt køb; Hvor vigtigt er det? Hvor skal det stå? Har jeg noget der minder om det? I hvilken genbrugsbutik er der størst mulighed for at købe det, eller skal jeg undersøge DBA, Tise, Marketplace på Facebook eller et helt andet sted? Er det mere økonomisk at låne/leje? Får jeg det brugt tilstrækkeligt? Jeg går altså ikke bare ud og køber, men overvejer virkelig hvert køb - også det brugte. Derfor bliver der nu kun købt ting, som jeg mangler og har tænkt et par ekstra gange over. Impulskøb er også skåret drastisk ned, hvilket er skønt! Så får jeg jo kun ting med hjem, som jeg virkelig værdsætter.

Hvad har dit bedste køb været dette halve år?

Mit bedste køb må være den weekendseng jeg har købt til min nevø. Han er ikke så gammel og manglede et sted at sove, når han er på besøg. Jeg tog ud i den lokale Røde Kors butik og fandt, hvad jeg ledte efter. Til min store overraskelse stod den komplette weekendseng kun til 50 kr. Det er nok de bedste 50 kr. jeg har brugt i en genbrugsbutik! Jeg har også fået købt noget virkelig skønt tøj, som efterhånden har fået en stor affektionsværdi for mig. 

Hvad har du af håb for det næste halve år i genbrugets tegn?

Overordnet håber jeg at kunne overholde de rammer jeg selv har sat. Altså kun at købe nyt, hvis det er strømper, sko, undertøj og gaver. Mere specifikt håber jeg at kunne finde en kjole til et bryllup, jeg skal deltage i, i november. Samtidig håber jeg også at finde så mange julegaver som muligt i genbrug - så længe det giver mening for dem der får gaverne.

Hvis du skulle give andre, der godt kunne tænke sig shoppe mere genbrug, ét råd, hvad skulle det så være?

Lav en plan for, hvad du mangler og et overblik over genbrugsbutikkerne i dit område. Folk kan have svært ved at danne sig et overblik i genbrugsbutikker, men det er ofte fordi man ikke helt ved, hvad man går efter. Nogle butikker er rodet, men de fleste steder står tingene i kategorier. Lav derfor en “indkøbsliste”, så det er nemmere at finde dine kategorier. Jeg har en note på mobilen, hvor jeg nedskriver ting jeg mangler og godt kunne tænke mig. Det er så overskueligt. Det hjælper som sagt også at danne sig et overblik over de genbrugsbutikker der er i området. Der er ofte flere, end man regner med og det er meget forskelligt, hvad de lægger inde med af varer. Nogle sælger kun tøj og nogle kun nips og møbler. På den måde undgår man at gå forgæves.

Josephine om genbrug i juletiden

Jeg har fortalt til kæresten, venner og familie, at jeg primært ønsker mig gavekort til diverse genbrugsbutikker. Størstedelen har det ikke så godt med at give mig brugte gaver, så de har efterspurgt en "almindelig" ønskeliste. Oplevelser er også på listen - det behøver man ikke at købe nyt for. Ift. Gaver til andre, så køber jeg gaver fra ny. Det giver ikke mening i mit hoved at købe noget brugt til dem, hvis de alligevel ikke har tænkt sig at bruge det. Det er blot endnu mere spild. I stedet køber jeg en ting, som de har haft ønsket sig. Når det kommer til julepynt, så bruger jeg bare det fra de andre år. 

Sådan noget som indpakning af gaver, er jeg begyndt at tænke meget på. Der går ekstremt meget papir, tape, gavebånd, til/fra-kort osv. til spilde. Hvis jeg får en gave, hvor jeg kan se at indpakningen kan genbruges, så gør jeg det. Ofte griner folk lidt af det og det kan jeg egentlig godt forstå, for det er lidt atypisk - samtidig oplever jeg, at folk er begyndt at købe mere genanvendelige ting, som indpakningsstof. Fedt når bæredygtigheden bliver et trend!

Gift Card image
Gavekort