Ditte Nørgaard Goor
Kommunikationsmedarbejder

Elever og ansatte på Aalborghus Gymnasium er trygge, hvis ulykken rammer

På Aalborghus Gymnasium kan alle ansatte få et gratis førstehjælpskursus. Og uden for skolen hænger en hjertestarter, som er tilgængelig for alle aalborgensere døgnet rundt. Derfor er gymnasiet blandt de tre nominerede, når vi for tredje år i træk uddeler en førstehjælpspris til en arbejdsplads.

Thumbnail

På Aalborghus Gymnasium gør man meget ud af, at de ansatte kan førstehjælp. Alle fra rengøringspersonalet til religionslæreren.

Derfor tilbyder gymnasiet alle sine 140 ansatte førstehjælpskurser, og i 2014 lærte omkring 60 medarbejdere førstehjælp. Gymnasiet har desuden en hjertestarter, der også er tilgængelig døgnet rundt for aalborgenserne i lokalsamfundet

Aalborghus Gymnasium gør en imponerende indsats i forhold til at fremme viden om førstehjælp, og derfor er gymnasiet nomineret til Førstehjælpsprisen, som vi uddeler til en arbejdsplads, der gør noget særligt for at sikre førstehjælp på arbejdspladsen.

"Her er et gymnasium, der går foran. Med stort engagement og opbakning fra ledelsen viser Aalborghus Gymnasium, hvordan det er muligt at øge trygheden for både elever, lærer og lokalsamfundet. Vi håber, at mange flere skoler og gymnasier vil følge deres eksempel," udtaler chef for førstehjælp Tina Donnerborg om baggrunden for nomineringen.

Førstehjælpsprisen uddeles den 24. marts hos Privathospital Aleris-Hamlet i Søborg.

Vigtigt at kunne hjælpe både elever og kolleger

Rektor Torben Poulsen kan tydeligt mærke, at førstehjælpskurserne er nødvendige på et gymnasium med over 1.000 elever. Det sker nemlig, at nogen kommer til skade. Så sent som forleden opstod en situation, hvor gymnastiklæreren frygtede, at en elev havde brækket ryggen.

"Eleverne kan se, at de her situationer bliver håndteret rigtigt af underviseren. Det skaber tryghed," fortæller rektoren.

Rektor Torben Poulsen vil gerne sikre, at der altid er nogen til stede, der kan førstehjælp. Derfor har han udvalgt en række nøglepersoner, som skal kunne førstehjælp – deriblandt ham selv. Gymnasiet sørger også altid for, der er personale til stede til festerne, som kan førstehjælp.

FAKTA OM FØRSTEHJÆLP

  • Hvert år falder 3.500 personer i Danmark om med hjertestop uden for hospitalet.
     
  • To ud af tre danskere, som falder om med hjertestop, får livreddende førstehjælp af vidner. Tilbage i 2001 var det kun hver femte.
     
  • For hvert minut der ikke gives livreddende førstehjælp, falder chancen for overlevelse med 10 pct.

Kilde: Trygfonden & Dansk Hjertestopregister

Tryghed i klasseværelset

For lærer Janne Plauborg er trygheden vigtig. Hun underviser i tysk og engelsk og har taget et førstehjælpskursus, så hun kan bevare overblikket, hvis der sker noget i hendes klasseværelse.

"Jeg ville hade ikke at vide, hvad jeg skulle gøre, hvis der opstod en situation. Det er mig, der skal have styr på tingene i klasseværelset," fortæller hun.

Ud over Aalborghus Gymnasium er Beirholms Væverier i Kolding og TV2 blandt de nominerede arbejdspladser til Røde Kors Førstehjælpsprisen.