Se kortet over De Hvide Bussers rute, ved at trykke her!

Tryk her for at lukke kortet igen!

27. november

Udenrigsministeriets direktør Niels Svenningsen er på besøg hos den tyske rigsbefuldmægtigede Werrner Best. Werner Best siger, at der vil finde hjemsendelse sted af op imod syge 200 politibetjente. Det er første gang, der bliver sat tal på en eventuel frigivelse. En sejr i sig selv.

Foto: Nationalmusset

29. november

Udenrigsministeriets forhandler Frants Hvass siger til tyskerne, at danskerne kan stille med køretøjer. Det er et tilbud han tidligere har givet – formentlig af frygt for at blive angrebet af allierede flyvere i tyske køretøjer.

2. december

Chefen for det tyske sikkerhedspoliti Otto Von Bovensiepen fortæller udenrigsministeriets Frants Hvass, at betjentene vil blive overført til lejren Mühlberg som krigsfanger, og siger, at de syge politibetjente kan fragtes fra Buchenwald ved Weimar så snart vognene kan være i Buchenwald.

5. december

Fire af DSB’s store rutebiler bliver sendt afsted mod KZ-lejren Buchenwald. Busserne har tidligere betjent ruten mellem Greve og København og kører ikke på benzin, men på bøgebrænde som bliver omdannet til gas i en gasgenerator på bagsmækken.

Tryk her for at læse mere

5. december

Fire af DSB’s store rutebiler bliver sendt afsted mod KZ-lejren Buchenwald. Busserne har tidligere betjent ruten mellem Greve og København og kører ikke på benzin, men på bøgebrænde som bliver omdannet til gas i en gasgenerator på bagsmækken. En lastbil og tre ambulancer følger efter. Busserne er udrustede med madvarer, mælkejunger med rent vand, øl, cigaretter, sprit, sæbe og toiletpapir, brækposer, lommelygter, gryder, skeer, nødtørftig medicin, forbindsstoffer. Der er plads til 244 personer. Sundhedsstyrelsens chef Doktor Juel Henningsen er leder af ekspeditionen. Med sig har han blandt andet sygeplejerske Maja Foget og løjtnant Reedtz Funder fra Dansk Røde Kors.

Luk igen

8. december

Konvojen med busser og ambulancer ankommer til Weimar. Juel Henningsen får adgang til lejrens lazaret og bliver klar over, at 50 betjente er stuvet sammen på en stue beregnet til otte, og at alle lider af akut diarre, og at stanken er ulidelig.

Foto: Nationalmusset

9. december

Tidligt om morgen ankommer konvojen til pladsen foran lejren i Buchenwald. Men Røde Kors-listen med de 211 navngivne fanger stemmer ikke overens med den som lejrledelsen har modtaget. I mere end tre timer må konvojen forhandle om navne.

Tryk her for at læse mere

9. december

Tidligt om morgen ankommer konvojen til pladsen foran lejren i Buchenwald. Men Røde Kors-listen med de 211 navngivne fanger stemmer ikke overens med den som lejrledelsen har modtaget. I mere end tre timer må konvojen forhandle om navne. Nogle ekstra kom med. på listen gjorde ikke. 199 politibetjente endte med at komme med konvojen.

Luk igen

Foto: Nationalmusset

10. december

Busserne ankommer til Hamborg, hvor generalkonsulatet har sørget for varm havregrød til politifolkenes forpinte maver. Forinden har de været kørt fast i snedriver og er blevet stærkt forsinket.

Tryk her for at læse mere

10. december

Busserne ankommer til Hamborg, hvor generalkonsulatet har sørget for varm havregrød til politifolkenes forpinte maver. Forinden har de været kørt fast i snedriver og er blevet stærkt forsinket. En halsoperation er blevet foretaget i en af de medfølgende ambulancer – desværre med dødelig udgang. Omkring midnat når konvojen frem til karantænestationen i Padborg. Alle er for udmattede til det lægetjek, der skulle have været, og konvojen fortsætter derfor til Frøslevlejren. Her skal de syge politifolk interneres.

Luk igen

11. december

Om aftenen efter tilbagekomsten fra Buchenwald kommer der telefonisk bud fra tyskerne til konvojens ledere. Der kan nu hentes syge grænsegendarmer fra Neuengamme. Så hurtigt som muligt. Helst næste dag.

Tryk her for at læse mere

11. december

Om aftenen efter tilbagekomsten fra Buchenwald kommer der telefonisk bud fra tyskerne til konvojens ledere. Der kan nu hentes syge grænsegendarmer fra Neuengamme. Så hurtigt som muligt. Helst næste dag. Doktor Juel Henningsen stiger ud af sin uniform og overlader den til læge Johannes Holm. Det var afgørende for at komme ind, at man havde uniform på.

Luk igen

Foto: Nationalmusset

12. december

Om morgenen afgår en konvoj med en enkelt stor rutebil, en ambulance og en personbil med kurs mod Neuengamme. Med her er Johannes Holm og løjtnant Reedtz Funder fra Dansk Røde Kors.

Tryk her for at læse mere

12. december

Om morgenen afgår en konvoj med en enkelt stor rutebil, en ambulance og en personbil med kurs mod Neuengamme. Med her er Johannes Holm og løjtnant Reedtz Funder fra Dansk Røde Kors. Efter cirka fem timers kørsel ankommer de, hvor de bliver modtaget af lederen af lejrens politiske afdeling, der får en halv time langt raseriudbrud. Der er 31 gendarmer i Neuengamme. De andre opholder sig i udekommandoer. Forhandlinger begynder om, hvor mange og hvem, der må tages med.

Luk igen

16. december (om lørdagen)

Efter fire dages forgæves tovtrækkeri forlader konvojen Neuengamme med otte passagerer. Fem syge gendarmer og tre syge ”civile danskere”, som efter direkte ordrer fra Shellhuset er blevet frigivet.

20. december

Udenrigsministeriets Frants Hvass til møde i Gestapos hovedkvarter i Shellhuset i København. Hvass får at vide, at der er givet marchordre til 1.750 tilbageværende betjente tre dage forinden. De kan nu overføres til krigsfangenskab i Mühlberg.

Tryk her for at læse mere

20. december

Udenrigsministeriets Frants Hvass til møde i Gestapos hovedkvarter i Shellhuset i København. Hvass får at vide, at der er givet marchordre til 1.750 tilbageværende betjente tre dage forinden. De kan nu overføres til krigsfangenskab i Mühlberg. Det var et betydeligt fremskridt. Politibetjentene i Buchenwald havde ikke fået samme melding. De havde fået at vide, at det ville blive afhentet af Røde Kors og hjemsendt. Derfor havde de fordelt alle fødevarer og ejendele til andre fanger, inden de blev opstillet i kolonner, klar til afmarch. Håbet svandt som tiden gik, men efter 12 timer blev der givet besked om at Røde Kors-kolonnen ventede uden for dørene. De spejdede efter den. Men forgæves. Der var ingen hjemsendelse. Kun overflytning til et ukendt bestemmelsessted, som var krigsfangelejren Mühlberg.

Luk igen

EPISODE 3: NÅLEN I HØSTAKKEN

De norske og danske fanger er spredt over hele Tyskland i fængsler og koncentrationslejre, og man beslutter at samle fangerne i koncentrationslejren Neuengamme ved Hamborg til fordel for fanger af andre nationaliteter. Men hvor er de danske og norske fanger, og hvordan skal man finde dem? I dette afsnit skal du høre om lægen Mogens Volkert, der var med til at finde nålene i høstakken.