Se kortet over De Hvide Bussers rute, ved at trykke her!

Tryk her for at lukke kortet igen!

Foto: Nationalmusset

21. april

En stor kolonne svenske busser med lægen Arnoldsson i kører mod kvindelejren Ravensbrück. Målet er at hente syge kvinder hjem. Ravensbrück er en lejr, hvor medicinske eksperimenter bliver foretaget, og hvor kun smulerne af røde kors pakkerne bliver fordelt.

Tryk her for at læse mere

21. april

En stor kolonne svenske busser med lægen Arnoldsson i kører mod kvindelejren Ravensbrück. Målet er at hente syge kvinder hjem. Ravensbrück er en lejr, hvor medicinske eksperimenter bliver foretaget, og hvor kun smulerne af røde kors pakkerne bliver fordelt. Døds-raten i lejren er 70 procent, det højeste for en koncentrationslejr, der ikke var en decideret dødslejr. I alt havde 132.000 kvinder kommer igennem lejren. 12.000 kvinder er blevet henrettet de sidste seks måneder, og fra marts 1945 er flere hundrede kvinder blevet myrdet hver nat ved hjælp af nyopførte gaskamre. Inden svenskernes ankomst har lejrkommandanten pyntet på lejren ved at likvidere dem, der er for syge eller elendige til at vise frem. Svensk Røde Kors forsøger at forhandle sig frem til at tage andre nationaliteter med også. Der er 15.000 kvinder. Altså mere end tre gange så mange som hele operationen havde bragt hjem fra Neuengamme.
Arnoldsson fra Svensk Røde Kors udvælger i første omgang 200 af de sygeste kvinder og kører dem med ambulance til Lübeck, hvor læge Johannes Holm har indrettet en mellemstation med bespisning.
På vejen møder de Harald Folkes 20 busser, der har kørt uafbrudt siden Theresienstadt og været med under Neuengamme-operationen. De er nu i to kolonner på vej mod Ravensbrück. De kan hente 800 af de svageste, siger de. Resten af de 15.000 må begynde at gå til fods mod udekommandoen Malchow.

Luk igen

22. april

Mindre ture udgik fra Padborg efter mindre grupper fanger. Sygeplejerske Ellen Margrethe Rasmussen ankommer til et fængsel i Kiel klokken 18.30 og lykkes med at få to mand ud, som sidder inde for tyveri. Den ene har tyfus.

Tryk her for at læse mere

22. april

Mindre ture udgik fra Padborg efter mindre grupper fanger. Sygeplejerske Ellen Margrethe Rasmussen ankommer til et fængsel i Kiel klokken 18.30 og lykkes med at få to mand ud, som sidder inde for tyveri. Den ene har tyfus. Alt er brudt sammen og de kører ud gennem bombekratere klokken 21.30. Parkere ti kilometer fra byen og spiser en humpel brød, inden de går frysende til ro klokken 24.

Luk igen

23. april

Ellen Margrethe Rasmussens kolonne kører nordpå klokken 5.30 og rammer Padborg klokken 8. Deres patient køres til statshospitalet i Sønderborg. Klokken 20 kommer der cirka 5-600 belgiske, polske og franske fanger alle iført tyske fangedragter.

Tryk her for at læse mere

23. april

Ellen Margrethe Rasmussens kolonne kører nordpå klokken 5.30 og rammer Padborg klokken 8. Deres patient køres til statshospitalet i Sønderborg. Klokken 20 kommer der cirka 5-600 belgiske, polske og franske fanger alle iført tyske fangedragter. De blev lukket ud af deres fængsler som følge af mangle på mad. Danske og svenske busser kører nu sydpå for at opsamle frigivne fanger. Størsteparten går gennem Padborg karantænestation og aflusningsanstalt. De får mad før de sendes videre til Sverige.

Luk igen

23. april

Møde mellem Himmler og Bernadotte i Lübeck på det svenske konsulat. Klokken er 23.30, og inden samtalen kommer i gang, går luftalarmen. De tilbringer en times tid i bygningens fælles beskyttelsesrum. Himmler taler med nogle af de andre tyskere, der ikke genkender ham. En halv time efter midnat er de tilbage på kontoret.

Tryk her for at læse mere

23. april

Møde mellem Himmler og Bernadotte i Lübeck på det svenske konsulat. Klokken er 23.30, og inden samtalen kommer i gang, går luftalarmen. De tilbringer en times tid i bygningens fælles beskyttelsesrum. Himmler taler med nogle af de andre tyskere, der ikke genkender ham. En halv time efter midnat er de tilbage på kontoret. Himmler siger, at Berlin er ved at falde, og at føreren vil dø med byen. Han siger ”Jeg erkender, at Tyskland er besejret.” Bernadotte får to ting med sig derfra: Den officielle tilladelse til, at alle de norske og danske fanger fra Neuengamme kan blive kørt videre til Sverige og en ordre om med øjeblikkelig varsel at indstille eksekveringen af alle dødsdomme over danske frihedskæmpere.

Luk igen

24. april

Arnoldssson fra Svensk Røde Kors begiver sig igen tilbage mod Ravensbrück for at redde de sidste. Men i udekommandoen Malchow har man intet hørt om de fanger der skulle være på vej til fods.

Tryk her for at læse mere

24. april

Arnoldssson fra Svensk Røde Kors begiver sig igen tilbage mod Ravensbrück for at redde de sidste. Men i udekommandoen Malchow har man intet hørt om de fanger der skulle være på vej til fods. Det viser sig, at der endnu engang er kommet en kontraordre fra nazitoppen. Denne gang er det Höss og Kaltenbrunner, der mener at have førerens ordre til, at fangerne skal holdes i lejren og likvideres ved fjendens ankomst. En af årsagerne er, at nogle af dem er brugt som forsøgskaniner for medicinske eksperimenter. Himmlers personlige bekræftelse af frigivelsen bliver fremskaffet over telefon.

Luk igen

Foto: Nationalmusset

24. april

Mens der forhandles bevæger en større kolonne sig afsted mod kvindelejren i Ravensbrück fra Lübeck. Der er kaos på vejen og fyldt med lavtgående fly i luften. Åke Svenson er kolonnechef og bekymret.

Tryk her for at læse mere

24. april

Mens der forhandles bevæger en større kolonne sig afsted mod kvindelejren i Ravensbrück fra Lübeck. Der er kaos på vejen og fyldt med lavtgående fly i luften. Åke Svenson er kolonnechef og bekymret.
”Det er et tungt ansvar for mig at give ordre til at fortsætte marchen. Vi havde ganske vist vor hvide farve, vore flag og vore Røde Kors mærker at stole på, men hvem kunne vide, om disse beskyttelsesforanstaltninger ville blive respekteret, navnlig da det var hævet over enhver tvivl, at de blev misbrugt af tyskerne”

Luk igen

25. april

Død og fødsel. De hvide svenske Røde Kors-busser kører på en dag 1.300 mennesker ud af Ravensbrück. Tilbage i lejren er nu 2000 polske og 18-22 hollandske kvinder samt 10.000 russiske kvinder.

Tryk her for at læse mere

25. april

Død og fødsel. De hvide svenske Røde Kors-busser kører på en dag 1.300 mennesker ud af Ravensbrück. Tilbage i lejren er nu 2000 polske og 18-22 hollandske kvinder samt 10.000 russiske kvinder.
De to første kolonner ud af lejren går det galt for. Kort før Wismar angriber fem jagere to røde kors lastbiler, og da de danske ambulancer få minutter senere når frem til stedet, finder de en vogn med 50 kvinder ødelagt.
Tre er dræbt, otte hårdt sårede. To ambulancer bliver tømt og de hårdt sårede kvinder bliver transporteret til hospitalet i Wismar. De øvrige kvinder bliver efterladt i en lade med løfter om at blive hentet senere.
Cirka samtidig bliver den anden kolonne angrebet nær Swerin. Den svenske chauffør Erik Ringman bliver dræbt og lederen Hallquist bliver hårdt såret og indlagt på hospitalet. Den sidste kolonne, der er afgået den dag under ledelse af Åke Svenson finder ly i en skov at søge tilflugt, da det bliver skumring. En af de polske højgravide kvinder i busserne føder en velskabt dreng i bussen.

Luk igen

26. april

Den sidste bus. Åke Svensons buskolonne ankommer til Padborg om aftenen, men inden de går til ro indløber der meddelelse om, at en helt tredje kolonne af hvide busser er blevet beskudt ved Plön mellem Lübeck og Kiel.

Tryk her for at læse mere

26. april

Den sidste bus. Åke Svensons buskolonne ankommer til Padborg om aftenen, men inden de går til ro indløber der meddelelse om, at en helt tredje kolonne af hvide busser er blevet beskudt ved Plön mellem Lübeck og Kiel. Den dansk Chauffør B. Nielsen fra Midtjyske udrykningskolonne er med der og fortæller:
”Flyverne kom fem gange og beskød os med deres 20 mm. maskinkanoner. Den sidste gang bestrøg de en hvedemark, hvor vel 60-70 kvinder havde søgt skjul. Resultatet var grufuldt: Syv kvinder var dræbte, tre brændte i bussen og andre 50 var mere eller mindre hårdt sårede. I bussen Æ200 brændte desuden vore lægeinstrumenter forbindingsstoffer og vort øl …”
Klokken 18 giver lægen ordrer til at transportere så mange sårede som muligt med hjem i busserne, og de to busser, der er i stand til at køre må trække de to smadrede busser efter sig. Fra Padborg vil man køre dem i møde med nye busser. Ligresterne af de tre kvinder og vraget af bussen. lod man blive. ”Der var faktisk intet tilbage,” siger B. Nielsen.
I Padborg bliver fem busser og en kranvogn straks gjort klar for at komme den nødstedte kolonne til undsætning. Det udmattede mandskab, der allerede var tørnet ind, bliver vækket for at skaffe 18 frivillige til at tage på natlig ekspedition. De ved, at tre kolonner samme dag er blevet angrebet med dødelig udgang for fanger og hjælpere. Alle melder sig, og ved daggry afgår Svensons hjælpekolonne.
De tre flyangreb har på et døgn dag kostet 25 mennesker livet, og dermed står det klart, at de hvide bussers tid i Tyskland er forbi.

Luk igen

Foto: Nationalmusset

26. april

Det bliver ved med at strømme ind med kvinder fra Ravensbrück til karantænestationen i Padborg. Hver dag ankommer hundredevis af kvinder.

Tryk her for at læse mere

26. april

Det bliver ved med at strømme ind med kvinder fra Ravensbrück til karantænestationen i Padborg. Hver dag ankommer hundredevis af kvinder. Sygeplejerske Ellen Margrethe Rasmussen og de andre på karantænestationen er synkefærdige af træthed, da de går til ro klokken 3.30 torsdag morgen. Mindre end fire timer senere bliver de vækket: Der ankommer en konvoj med 300 kvinder.
”På den primitive skadestue møder de op med bylder og meget andet. Strømper og undertøj klæber til huden. De fleste har diarre, og der uddeles opiumsdråber til dem (…).En kvinde med hul i brystet fortæller: en fangevogter satte en rotte i rør og anbragte det foran hendes bryst og lukkede det med autogensvejsningsaparattet, så rotten år hul i hendes bryst. Klokken 15 køres de sidst ankomne til toget. (…) Flaget sænkes på halv stang, og der afholdes en sørgehøjtidelighed i Bov Kirke, hvor en svensker bisættes. Blandt de dræbte er en svensk chauffør. En svensk løjtnant er såret. I aften oplyses det, at en konvoj blev angrebet af engelske fly. Der sendes assistance mod syd. Halvtreds kvinder med spæde børn er ankommet, den yngste født i nat. Små lyspunkter: En kop kaffe og kakao. Vi må ikke klage over forplejningen. Klokken 23 er de alle bragt til ro i halmen Nattevagten afløser os. Luft alarm. Englænderne flyver over os. Det meldes, at vi skal op klokken 3.30, spise og af stede til Padborg klokken 5.30. Den næste konvoj ventes snart.

Luk igen

26. april

Doktor Arnoldsen meddeler, at russerne er nået til Ravensbrück.

Tryk her for at læse mere

26. april

Doktor Arnoldsen meddeler, at russerne er nået til Ravensbrück. Den svenske leder af operationerne major Frykman meddeler til det svenske udenrigsministerium, at videre transporter i Tyskland med Røde Kors detachementet må indstilles, og dagen efter indløber den sidste store kolonne under ledelse af løjtnant Svenson til Kruså med 1.000 kvinder. Knap 2.900 kvinder fra Ravensbrück er nu hentet ad landevejen på de fem dage mellem 22. og 26. april. Ifølge Bernadottes opgørelse 946 polakker, 254 franskmænd, 51 belgiere, 15 hollænder og 1607 jødiske kvinder af forskellig nationalitet.

Luk igen

29. april

Klokken 1 om natten ruller et tog ind på banegården i Lübeck, mens luftalarmen hyler. Det har holdt tre dage på et sidespor uden for Lübeck. Med bange anelser lukker hjælperne de forseglede togvogne op. Det er toget fra Ravensbrück.

Tryk her for at læse mere

29. april

Klokken 1 om natten ruller et tog ind på banegården i Lübeck, mens luftalarmen hyler. Det har holdt tre dage på et sidespor uden for Lübeck. Med bange anelser lukker hjælperne de forseglede togvogne op. Det er toget fra Ravensbrück. Den unge danske læge Per Lous er med til at tage imod toget.
”Der var i alt 4.000 kvinder fordelt på 56 lukkede kreaturvogne. I de fleste vogne lå en smule snavset halm på gulvet. Stanken var forfærdelig. Sammen med en kvindelig polsk læge, der var med gennemgik jeg de bagerste 5-6 vogne, hvor de mest udmattede og syge fanger var anbragt. I hver af disse vogne lå der 30-40 kvinder … alle var syge og alvorligt medtagne. Hvor syge de var, forstår man måske bedst, når det forklares, at den polske læge og jeg måtte gå fra kvinde til kvinde, lyse dem med lommelampen i ansigtet, ruske i dem, hos flere føle efter pulsen, før vi kunne konstatere, om de endnu var i live.”
Tre var døde, og ti måtte indlægges på sygehuset i Lubeck, men de øvrige 3.987 var ved godt mod og kastede sig med stor appetit over bespisningen i den svenske kirke. Senere fortsatte de i toget til Danmark og karantænestationen i Padborg. Med spøgelsestoget oversteg antallet af kvinder den svensk-danske mission havde reddet på mindre end en uge 7.000.

Luk igen