Kontakt Røde Kors Parat
Ring på tlf. 38 202 202 hverdage mellem 10 - 15 eller skriv til parat@rodekors.dk.
Kender du en, der skal være parathjælper?
Man melder sig parat ved at udfylde formularen på denne side.
Som en led i det nationale beredskab, kan Røde Kors også bede parathjælperne om hjælp, hvis katastrofen rammer og der akut er brug for ekstra hænder - hvad end den er regional, national eller international.
Til dagligt hjælper parathjælperne rigtig mange sårbare mennesker rundt om i hele landet. Men det er ikke kun ved hverdagens kriser for mennesker i sårbare situationer, at parathjælperne træder til. Også når de store nationale eller internationale kriser rammer, kan Røde Kors trykke på knappen og spørge parathjælperne om hjælp. Det har vi set flere gange de seneste år. Under coronapandemien stod tusindsvis af parathjælpere klar til bl.a. at følge ældre til test- og vaccinecentrene og på samme måde, i forbindelse med krigen i Ukraine, var parathjælpere en central del af bemandingen på modtagecenteret på hovedbanegården i København, da de første mange flygtninge kom.
Fra Hedehusene til Myanmar
I påsken så vi endnu engang, hvordan Parat blev en del af beredskabet. På Røde Kors' Katastrofelager i Hedehusene summede det af aktivitet. Kasser med bl.a. køkkenudstyr, airconditionanlæg, soveposer og værktøj stod linet op, klar til at blive sendt afsted. Denne gang skulle det tværs over kloden, da en stor ration nødhjælp skulle pakkes og sendes til Myanmar, hvor et voldsomt jordskælv havde ramt landet nogle uger forinden, og fordrevet hundredtusindvis af mennesker.
Blandt de frivillige parathjælpere på katastrofelageret stod Preben. Han havde modtaget en akut mail fra Parat om hjælp til at pakke nødhjælp. For ham er det netop det at bidrage til noget, der er større end en selv, der gør det hele værd - og at bruge sin tid op noget meningsfuldt. "Jeg har pakket alt fra soveposer og toiletter til batterier og brandalarmer", fortæller han med et lille smil. Sammen med en række andre parathjælpere, fik de over flere dage i påsken pakket og sendt livsnødvendige forsyninger afsted. "Det er virkelig spændende at stå her og vide, at de her ting snart bliver brugt ude i verden - i en helt konkret nødsituation. Det gør en forskel.", fortæller han.
Bag operationen står Marc, der til dagligt arbejder på Røde Kors' katastrofelager. Han har det store overblik over, hvad der skal pakkes og understreger, at det for ham er afgørende, at der kan trækkes på frivillige parathjælpere, når katastrofen rammer.
Marc understreger også, at den nødhjælp som de frivillige parathjælpere er med til at pakke ender i hænderne på de nødhjælpsarbejdere i Røde Kors, som skal yde hjælpen i eksempelvis Myanmar: "Det vi pakker idag er til vores egne folk. De skal have ordentlige forhold for at kunne hjælpe andre. Hvis de sover på jorden og mangler strøm og mad, kan de ikke yde den indsats, der kræves. Jeg kan egentlig godt lide idéen om, at Røde Kors hjælper Røde Kors."
De mange ekstra hænder gør, at Røde Kors kan agere hurtigt og hjælpe mange flere på én gang. Og som erfaringerne viser fra coronapandemien og flygtningestrømmen, så træder de parathjælpere, der har tid og lyst virkelig til, når krisen rammer. Det gør ikke kun Røde Kors' beredskab mere robust, men styrker også den danske træd-til-kultur endnu mere - at vi hjælper hinanden, når der er brug for det; både i de store katastrofer og i hverdagens individuelle kriser.
Bliv klogere på, hvem du som parathjælper kan blive spurgt om at hjælpe og med hvilke slags opgaver.
Kontakt Røde Kors Parat
Ring på tlf. 38 202 202 hverdage mellem 10 - 15 eller skriv til parat@rodekors.dk.
Kender du en, der skal være parathjælper?
Man melder sig parat ved at udfylde formularen på denne side.