Kontakt Røde Kors Parat
Ring på tlf. 38 202 202 hverdage mellem 10 - 15 eller skriv til parat@rodekors.dk.
Kender du en, der skal være parathjælper?
Man melder sig parat ved at udfylde formularen på denne side.
I Parat bliver vi ikke kun spurgt om hjælp fra udsatte og sårbare mennesker. Vi bliver også spurgt om hjælp af civilsamfundsorganisationer, foreninger mv., der hjælper udsatte og sårbare mennesker. Mød parathjælper Mathilde, der sad klar ved telefonerne under Danmarks Indsamlingen.
For 24-årige Mathilde, der er studerende i Aarhus, er frivillighed ikke en ny ting. Hun sidder bl.a. i bestyrelsen i Ungdommens Røde Kors, og så er hun parathjælper. Sidste gang var hendes parathjælperopgave dog lidt anderledes. Mathilde var nemlig frivillig parathjælper under Danmarks Indsamling, hvor hun tog telefonen, når donorer ringede ind. "Det var virkelig en spændende oplevelse! Der var frivillige fra 12 forskellige organisationer, og stemningen var fantastisk. Folk var glade, og det var især børnene, der ringede ind - de havde samlet pant og gået med skrald for at støtte indsamlingen," fortæller Mahilde med et smil.
Røde Kors Parat får dagligt rigtig mange henvendelser fra udsatte medborgere, der kontakter os for hjælp. Men Parat hjælper også andre civilsamfundsorganisationer, foreninger m.m., der har tæt kontakt til udsatte og sårbare borgere med hjælpende hænder. Her kan flere frivillige parathjælpere blive spurgt om at hjælpe i fællesskab til arrangementer, aktiviteter, events eller andet med et humanitært eller socialt formål. Nogle gange er der brug for tre parathjælpere, andre gange søges der efter 20 sæt hjælpende hænder.
Eksempelvis har parathjælpere hjulpet til når LEV i Horsens vil holde en fest for udviklingshandicappede, eller når en Røde Kors lokalafdeling lige om lidt i påsken afholder familiecamp for udsatte familier, og ved de utallige julearrangementer sidste jul, hvor der mennesker, der har det svært i julen, fik hjælp.
For Parat har ikke altid direkte kontakt til de mennesker, der har brug for hjælp. Og de foreninger eller organisationer, der har kontakten til de mennesker, har ikke altid de hænder, der skal til, for at kunne hjælpe dem (alle sammen). Så derfor hjælper vi hinanden. Det er en måde, hvor vi styrker civilsamfundet, og hvor vi i sidste ende gør det nemmere at hjælpe dem, der har allermest brug for hjælp.
Selv om det var en hjælpeopgave, som Mathilde udførte alene, følte hun sig tryg ved at have Parat i ryggen, "man er ikke overladt til sig selv som parathjælper. Man udfører en opgave alene, men man har støtten fra Hjælpelinjen og Parat i ryggen".
Man giver det man har overskud til
Det der særligt tiltaler Mathilde ved Parat er, at hun kan se effekten af sin hjælp med det samme. "Det er så konkret. Når du handler ind for nogen, ved du, at den person bliver glad for det, og du kan direkte mærke, hvordan din hjælp gør en forskel," fortæller Mathilde. Som studerende med to studiejobs og et hektisk skema, har hun fundet den perfekte balance mellem frivilligt arbejde og privatliv. Med Parat kan hun nemt vælge de opgaver, der passer ind i hendes kalender, og hvis hun ikke har overskud på et givent tidspunkt, kan hun takke nej - uden dårlig samvittighed. "Man er en del af et fællesskab med parathjælpere, og man giver det, man har overskud til."
Mathilde er et glimrende eksemplel på, hvor forskellige hjælpeopgaverne kan være. Samtidig er Mathilde også et godt eksempel på, at frivilligt arbejde både kan være fleksibelt og meningsfuldt.
Tusind tak til Mathilde, der vil dele sin oplevelse som parathjælper med os.
Bliv klogere på, hvem du som parathjælper kan blive spurgt om at hjælpe og med hvilke slags opgaver.
Kontakt Røde Kors Parat
Ring på tlf. 38 202 202 hverdage mellem 10 - 15 eller skriv til parat@rodekors.dk.
Kender du en, der skal være parathjælper?
Man melder sig parat ved at udfylde formularen på denne side.