Har du nogensinde overvejet, hvilket modeårti, der passer bedst til dig, din krop og din personlighed? Her kan du få tips, tricks og inspiration til din egen vintagestil fra bloggeren Ditte Pip. Som en ekstra bonus er der billeder og video fra en vintage makeover.

Vintagebloggeren

Ditte Jochumsen er en vaskeægte vintageblogger med base i København. Gennem bloggen Dittepip og hendes Instagram @dittepip deler hun ud af sin skønne vintagestil og de bedste genbrugsfund.Vi mødte Ditte i Røde Kors Butikken i Frederikssund til en snak om inspiration, at finde sin egen vintagestil, og så sluttede vi af med vintage makeovers.

Da Ditte træder ind i genbrugsbutikken, ser hun sig øjeblikkeligt om, og det er ikke til at tage fejl af: Hun udstråler en kærlighed for vintage- og genbrugsshopping. Hun har sit signaturoutfit på. En cardigan i en meget klar blå farve, der er stukket ned i en højtaljet, plisseret nederdel. Stilen er fuldendt med en hat, hvilende på et flot opsat hår og trukket let ned over øjnene.

Den 24-årige blogger klæder sig til dagligt i tøj, der er inspireret af 40’ernes og 50’ernes feminine silhuetter med hår og make-up, der matcher. Selvom det er de årtier, Ditte som regel lader sig inspirere af, er det ikke sikkert, at det er årtierne for dig.

Råd nr. 1: Find dit årti


”Start med at vælge et årti og lad dig inspirere af det. Det gør det lidt nemmere,” foreslår Ditte og fortsætter:

”Man kan selvfølgelig godt mikse. Engang imellem, så går jeg også lidt udenfor 50’erne, måske efter nogle mere 40’er inspirerede eller lidt mere 60’er. Men find et årti og så research lidt på det.”

Men hvordan finder man lige sit årti? Det handler selvfølgelig om personlig smag og ikke mindst personlighed. Ditte anbefaler desuden, at man overvejer sin kropstype, og hvilke attributter, man gerne vil fremhæve:

”Hvis man har former og generelt bare er curvy, ville jeg klart vælge 50’erne. Her får man hurtigt timeglasfiguren, hvor man fremhæver alt det bedste med fokus på taljen. Hvis man har et lidt mere drenget look med knap så mange former, ville jeg klart gå efter 20’erne og 60’erne. 60’erne har det her Twiggy-look, som passer super fint til,” foreslår Ditte, men understreger så:"Det aller vigtigste er at man føler sig godt tilpas inden for den stilart, man dyrker, og at man brænder for det. Så hvis man har former, kan man også sagtens gå efter et 20'er-inspireret look. Gå først og fremmest efter, hvad du føler dig bedst tilpas i, for selvtilliden vil stråle igennem, og ens kropsform skal ikke diktere, hvilket tøj man vælger at gå i. Men det kan hjælpe at kigge på det, hvis man er i tvivl om, hvilket årti, man gerne vil afprøve"

Thumbnail
Foto af: Sidse Thestesen

Makeover: 20’erne og 50’erne


Ditte iagttager det udvalgte tøj, som efterhånden har hobet sig op. I sin makeover af os, vil hun tage udgangspunkt i sit eget råd og vælge et årti:

”Jeg tænker, at Nannas korte hår er ret fint. Det er både lidt 20’er og 60’er. Jeg tænker måske noget 20’eragtig, for nu står jeg også, og har fundet den her pailletting, så det kunne godt blive en del af et 20’er look. Og så tænker jeg, at vi kører slut 40’er start 50’er på dig, Sidse.”

Mens hun udvælger vores outfits, spørger vi hende, hvordan hun egentlig får inspirationen til sit vintagetøj.

Thumbnail
Foto af: Sidse Thestesen

Råd nr. 2: Lad dig inspirere


”Gå ind på sider som Pinterest og søg på et årti og kig på, hvad der er karakteristisk for den her stil. Og gå så ud og se, om du kan finde det i genbrug,” anbefaler Ditte.

Hun bruger også selv Pinterest til at lave moodboards og så læser hun en masse blogs. Desuden finder Ditte også inspiration ude i genbrugsbutikkerne:

”I genbrug finder man tit ting, man ikke rigtig har set før. Det er en god ide at prøve noget, man først tænker man ikke normalt ville gå i, men som alligevel fanger ens blik. Man kan blive overrasket. Nogle gange kan man sætte et bælte på, eller sy det ind. Tænk ud af boksen og tænk kreativt.”

Hendes kærlighed til vintage startede dog med gamle film og skuespillere som Marilyn Monroe, Audrey Hepburn , Elisabeth Taylor og Clark Gable. Her er der også massere af inspiration at hente, og så findes der også en masse nyere film, der foregår i forgangne årtier, hvor kostumerne kan inspirere.

Makeover: De brølende 20’ere


Nannas outfit er valgt. Inspireret af de ekstravagante 20’ere, hvor det var in med flapper looket, der legede med en blanding mellem en mere androgyn silhuet og det feminine med blonder og pailletter.

Råd nr. 3: Op med håret

Ditte valgte 20’erne til Nanna særligt på grund af hendes hår. For når det kommer til vintagestil er håret en vigtig faktor: 

”Håret gør sindssygt meget. Den frisure jeg har valgt (Gibson roll) er jo bare en ring, der skal rulle op, og så en masse hårnåle i. Den er simpel at lave. Ellers så hav håret sat op på den ene eller den anden måde – en fletning i en krans. Man havde meget sjældent helt løst hår dengang. Om det så var i en knold – ét eller andet. Det giver også hurtigt en vintagevibe,” fortæller Ditte:

”Start med at få håret op, og måske en rød læbestift. Så kan tøjet bygges op rundt om det.”

Thumbnail
Foto af: Sidse Thestesen
5:34 minutes

Råd nr. 4: Makeuppen skal matche


Ja, den røde læbestift. Frem med den. For med hår og makeup, kan du hurtigt give dig selv lidt vintagevibe. Ditte er særlig glad for effekten af læbestift:

”Læbestift. Always! Det kommer man langt med. Læbestift kan være en vild ting at have på. Men det er bare noget, der giver en vintage-vibe rigtig hurtigt. Eyelineren behøves ikke at være helt vildt winged, men bare ligge lige oven på øjenlåget. Det er noget, der tager lidt tid at øve sig på. Men så begynder man efterhånden at kunne gøre det på ret kort tid.”

Makeover: Vintage makeup og 50’er getup

Netop fordi håret og makeuppen er så vigtig for vintagestilen, tog Ditte stylistrollen helt på sig, og fuldendte Sidses 50’er look, med rød læbestift eyeliner og selvfølgelig en frisure til at matche. Ditte måtte dog erkende, at frisuren måske var lidt mere 40’er inspireret, mens hun i valg af makeup og tøj fokuserede på 50’erne.

Musik: Jazz Frenzy - Bensound.com

Råd nr. 5: Så hatten passer


Et sidste råd og en særlig præference for Ditte handler om hovedbeklædning. Ditte er nemlig vild med hatte, og så giver de dig straks en fed vintagevibe:

”Jeg kigger altid efter hatte. Jeg synes, vi går alt for lidt med hat. Det gør altså bare noget. Det er en simpel ting, men det kan peppe det så meget op. Specielt hvis du godt vil gå efter lidt vintagestil, så er hatte fantastiske. Det er lidt en grænse, du skal overskride, og de er selvfølgelig ikke så praktiske. Men det er bare en ultranem måde at få noget vintage ind i din hverdag med sådan en hat. Jeg plejer selv at sætte en elastik i, så den ligesom sidder fast og ikke flyver nogen vegne. Jeg kigger altid efter hatte.”

Det kom derfor heller ikke som nogen overraskelse, da Ditte sluttede dagen i genbrugsbutikken af med at købe en blå hat, som hun efterfølgende syede om til den kreation, hun har på her.

Thumbnail
Thumbnail
Gift Card image
Gavekort