Genbrug er godt for miljøet og den gode sag

Vi er det land i Norden, som forbruger mest tøj. Kun 3 procent af vores totale tøj- og tekstilforbrug bliver genbrugt. Hvis du afleverer dit gamle tøj til Røde Kors, i stedet for bare at smide det ud, så støtter du vores hjælpearbejde. Vi forvandler nemlig dit brugte tøj til hjælp til udsatte mennesker – både herhjemme og ude i verden.

Du støtter også vores hjælpearbejde ved at handle i en af vores ca. 240 genbrugsbutikker rundt om i landet. I vores butikker kan du gå på jagt efter unikt tøj, møbler og nips til en god pris. 8.000 frivillige arbejder i butikkerne med at sortere og sælge genbrugstøjet. Mød dem og gør et fund.

Giv til genbrug - så meget er dit brugte tøj værd:

  • For værdien af en sæk blandet genbrugstøj på ca. 10 kg kan vi fx købe mad til to børn i en måned eller købe en hygiejnepakke til en hel familie.
  • For 8 stykker genbrugstøj, som sælges i vores butikker, kan vi give midlertidigt husly til en familie på flugt.
  • For værdien af 2 sække brugt tøj kan vi sikre besøg og kontakt i 2 måneder til en, der er ensom og isoleret i Danmark.

Spørgsmål og svar om genbrug

Hvorfor samler vi genbrugstøj ind?

Danskernes brugte tøj er en vigtig indtægtskilde for Røde Kors, tøjet sælges videre enten som genbrugstøj eller andre former for genbrug. Røde Kors tjente sidste år ca. 56 mio. kr. på salg af genbrugstøj. I 2014 var tallet 53 mio kr. Pengene bliver brugt i vores hjælpearbejde blandt sårbare og udsatte mennesker i Danmark - og ude i verdens brændpunkter. 

Hvad kan man aflevere til genbrug? 

Vi modtager alt tøj, bare det er rent. Vi modtager ikke beskidt og vådt tøj, men tøjet må gerne være nusset, plettet eller hullet. Genbrugstøj med malingrester kan vi være nødt til at kassere, men alt andet tøj genbruges enten som beklædning eller som tøjfibre. Vi modtager også tasker og sko, men legetøj, møbler og nips kan ikke afleveres i containerne – det skal afleveres i de butikker, som sælger møbler og andet genbrug.

Hvordan får I penge ud af genbrugstøjet?

Det tøj vi indsamler bliver kigget igennem, og det gode butikstøj, som er egnet til gensalg i Røde Kors-butikkerne sorteres fra. Resten af tøjet sælges til opkøbere i Tyskland, der sorterer tøjet, kategoriserer det og inddeler det i forskellige kvaliteter. Nogle kvaliteter kan afsættes i Østeuropa og andre i Afrika. En del af tøjet er i så ringe stand, at det ikke kan anvendes til beklædning, og det genanvendes fx til kludeproduktion.

Læs hele vores Q&A om genbrug her