Bliv frivillig forældremyndighedsindehaver for et barn eller en ung, der er flygtet alene til Danmark

Børn, der flygter alene, er blandt de mest udsatte flygtninge, og de får tilknyttet en frivillig, der fungerer som deres forældremyndighedsindehaver, efter de har opnået asyl og skal etablere sig i en af landets kommuner. 

Langt de fleste børn, der flygter, er mellem 15-17 år, men der kommer også yngre. Som forældremyndighedsindehaver er du med til at sikre, at den unges rettigheder overholdes, og du giver en vigtig personlig støtte til et ungt menneske i en svær periode. Juridisk ophører værgerollen ved det 18. år, men det er altid håbet, at relationen varer ved. Vi har erfaring med, at den støtte, den unge får, også efter det 18. år, har afgørende betydning for hvordan de unge klarer overgangen til voksenlivet. 
Du skal være minimum 25 år og være interesseret i at lære den unge at kende og hjælpe den unge så godt som muligt.  

Midlertidige forældremyndighedsindehavere støtter børn og unge i perioden, efter de har fået asyl og skal etablere sig i en kommune. Til sammenligning er det frivillige repræsentanter, der støtter børn og unge i perioden, hvor deres asylsag er under behandling hos myndighederne. Du kan læse mere om rollen som repræsentant her.

Hvad skal jeg lave?

Som forældremyndighedsindehaver har du ansvaret for at være med til sikre, at barnet trives, og dine opgaver spænder fra at deltage i møder sammen med barnet og være sammen med barnet socialt. Du deltager sammen med barnet, hvis der f.eks. er samtaler hos udlændingemyndighederne eller hos kommunen, hvor barnet bor. Her er det din opgave at forberede den unge på møderne, at være opmærksom på at den unge bliver hørt og i det hele taget støtte den unge, når møderne finder sted.

Hvad får jeg ud af det? 

Du får mulighed for at hjælpe et barn eller ungt menneske, der står alene i en svær tid og i et fremmed land. Alle nye frivillige forældremyndighedsindehavere har mulighed for at deltage i et onlinekursus, og vi arbejder for at sikre, at alle kan indgå i et netværk med andre frivillige i samme funktion. Vi tilbyder løbende kurser og vejledning i opgaverne.

Hvor lang tid tager det? 

Det er forskelligt, hvor ofte den unge og den frivillige mødes. Som forældremyndighedsindehaver for en ung, der har fået opholdstilladelse, anbefaler vi en vis grad af fleksibilitet, da denne skal deltage i møder med kommune og bosted. De fleste mødes mindst to gange om måneden med den unge.

Vi søger frivillige forældremyndighedsindehavere og repræsentanter mange steder i landet. Nedenfor kan du se, hvor det er muligt at melde sig som frivillig. Vi besvarer alle henvendelser hurtigst muligt.

Dreng og to kvinder læser et papir.

Bliv frivillig værge for et uledsaget barn eller ung person

Navn
By

Vi mangler frivillige følgende steder – husk at vælge et område nedenfor

Du kan læse mere om, hvordan Røde Kors behandler dine data her.