Thumbnail

Stabilt sideleje

Din veninde dratter om. Du tænker: ”Det var da en underlig opførsel,” men smutter alligevel lige hen og tager et kig. Du kan lugte hendes temmelig heftige ånde, men får ingen reaktion, da du rusker i hende. Du skal lægge hende i stabilt sideleje, hvis hun er bevidstløs, og stadig trækker vejret.

Sådan gør du
Læg hende forsigtigt på ryggen og stræk hendes ben. Læg den arm, der er tættest på dig, ud til siden og bøj den, så den ligger i en ret vinkel. Tag fat i det ben, der er længst væk, og træk benet op, så det former et stort A. Tag den arm, der er længst fra dig, og bøj den hen over hendes hals, så bagsiden af hånden vender ind mod kinden. Tag fat på det bøjede knæ med den ene hånd og støt den bevidstløses bøjede arm med den anden. Træk i knæet, så hun ruller over på siden. 

Undgå vammel død
Ret hagen op, så der er fri luftvej. Så kan hun kaste op til den helt store guldmedalje uden at blive kvalt i sit eget bræk. Det er en ret vammel måde at dø på! Ring 1-1-2, hvis ikke andre allerede har gjort det. Bliv hos hende og hold øje med, at hun bliver ved med at trække vejret. Kan du huske det? Så er du klar til at lære om forbrændinger.

FAKTA OM STABILT SIDELEJE

Vidste du at...

  • ”Aflåst sideleje” og ”NATO-stillingen” er det samme som stabilt sideleje? 
  • Du kan blive kvalt i din tunge, hvis du er bevidstløs og ligger på ryggen?

Stabilt sideleje

Se her, hvordan du lægger folk i stabilt sideleje.

Stabilt sideleje 00:57

Test dig selv

Hvad hvis du skuklle lægge et andet menneske i aflåst sideleje? Test om du ved nok her.