New Times giver asylansøgere andet at tænke på

Røde Kors udgiver magasinet New Times, der udkommer fire gange om året med artikler, der handler om asylansøgeres forhold. Artiklerne er skrevet af asylansøgere.

”Jeg synes, vi skal skrive en historie  om de nye teltlejre i Nordjylland.” 

Skribenterne på magasinet New Times diskuterer indholdet af det næste nummer. Teltlejrene for flygtninge, der kommer til Danmark, åbnede i november og er dagens første ide. 

”Jeg har spurgt den juridiske rådgivning Hope now, om de ved noget om, at der skulle være nogle asylansøgere, der er ofre for menneskehandel. Jeg venter på svar.”

Det er alvorlige emner, der er oppe på dagens redaktionsmøde. Men magasinets journalister har også historier i den lettere genre. 

”Jeg skriver en reportage fra fodboldkampen i Brønshøj.”

Ahmed Omar har besøgt Brønshøj Boldklub, der har inviteret asylansøgere til at spille sammen med klubben, og er i gang med at skrive sin reportage.

10 skribenter og frivillige korrekturlæsere

New Times udkommer fire gange om året med historier, der handler om forholdene for asylansøgere i Danmark. Magasinet er skrevet på engelsk, og redaktionen består af 10 skribenter, der selv er asylansøgere. De får hjælp af en gruppe frivillige korrekturlæsere fra Roskilde Universitet og en ansat redaktør, der selv er journalist.

Der er forståelse for det at være asylansøger

Mange af ideerne til artikler opstår, fordi skribenterne dagligt taler med andre asylansøgere om, hvad der optager dem.

”Vi ved selv, hvordan det er at være asylansøger, og vi har jo direkte kontakt til andre asylansøgere hver dag,” siger Marion Chan, der kommer fra Kina.

Hun er i gang med at skrive en artikel til det næste nummer af New Times om en kristen kinesisk familie, der søger asyl i Danmark.

”Jeg kom i kontakt med dem, fordi jeg blev bedt om at være tolk for dem. På den måde hørte jeg om deres historie,” fortæller hun.

Kristnes forhold i Kina er ifølge Marion Chan et emne, der ikke er meget fokus på. For at give artiklen mere perspektiv har hun forsøgt at få kommentarer fra eksperter. Men indtil nu er det ikke lykkedes at finde nogen, der ved meget om netop det emne.

Flygtet efter syv år i fængsel

Selv er hun flygtet fra Kina efter at have siddet syv år i fængsel, fordi hun tilhører Falun Gong-bevægelsen. Den har været forbudt i Kina siden 1999, og siden har der været rapporter om tusindvis af tilhængere, der er blevet truet, fængslet og dræbt af de kinesiske myndigheder.

Marion Chan er flygtet til Danmark, fordi hendes datter bor her.

”Min datter er min eneste familie,” siger hun.

Magasinet giver noget andet at tænke på

Arbejdet på New Times betyder meget for Marion Chan. Det betyder, at hun har noget andet at tænke på end sin asylsag og ikke mindst tiden i fængslet.

”I begyndelsen havde jeg svært ved at slappe af. Men nu går det bedre,” siger hun.

Kravet for at få lov at blive en del af New Times’ redaktion er, at man kan skrive nogenlunde på engelsk – en erfaring Marion Chan havde med sig blandt andet fra et job som underviser i forretnings-engelsk.

Stor interesse for at blive skribent

Til gengæld har hun skullet lære en del journalistiske værktøjer.

”Det er vigtigt, at vi har en vinkel på historierne, og at vi ikke skal skrive vores egen mening, men altid skal se en sag fra begge sider,” siger hun.

Interessen for at blive skribent på New Times er stor, og redaktionen har som regel en venteliste. Der er altid omkring ti asylansøgere fra forskellige lande på redaktionen.

Samarbejde med folk fra mange lande

Der er en kæmpe værdi i, at de har noget at stå op til, at de mødes og sammen gør en forskel. Her arbejder de sammen med folk fra vidt forskellige lande – også lande der ellers ikke kan lide hinanden”, siger New Times eneste lønnede medarbejder, redaktør Robin Ahrenkiel El-Tanany.

Han oplever stort set aldrig konflikter mellem de asylansøgere, der arbejder på magasinet. Tværtimod får de mere respekt for hinanden ved at lære hinanden at kende og arbejde sammen.

Interesse for historierne fra andre medier

Udover at være redaktør for bladet, underviser han også skribenterne i grundlæggende journalistik. En gruppe frivillige kommunikationsstuderende fra Roskilde Universitet hjælper desuden med at redigere artikler og læse korrektur.

New Times udkommer i 2500 eksemplarer og bliver blandt andet sendt til andre medier, politikere og organisationer. Artiklerne har flere gange resulteret i, at journalister fra andre medier har vist interesse for historierne.

Redaktøren er derfor tilfreds med det blad, de laver for få penge. Budgettet er meget stramt, og Robin Ahrenkiel El-Tanany kan derfor heller ikke love, at der bliver penge til at rejse fra København til Nordjylland for at besøge de nye teltlejre.

”Men vi kan måske finde en freelancer, eller sende en reporter, hvis der skulle komme en teltlejr på Sjælland,” siger han.

Følg New Times på www.newtimes.dk