Sådan får vi adgang til de belejrede byer

Næsten 600.000 mennesker er lige nu fanget i belejrede byer i Syrien. I denne uge fik vi lov at komme ind i tre af dem og uddele nødhjælp til befolkningen. Her kan du læse, hvad der skal til for at få lov at komme ind i de lukkede byer.

 

Madaya Pawel

 

Af Ditte Goor. Foto: Pawel Krzysiek

Det er endelig blevet muligt for Røde Kors at sende nødhjælp afsted til de voldsomt udsatte syriske byer Darayya, Douma og al-Houla.

I de mange belejrede byer i Syrien er befolkningen svækkede og overmandet af sult. Mænd, kvinder og børn forsøger at overleve ved at spise alt fra katte til græs og papir, mens de koger tynd suppe på blade og krydderier. De er desperate efter mad, medicin og vand.

Tomme blikke møder nødhjælpsarbejderne, og de fleste er for svage til at vinke eller smile, når lastbilerne med mad endelig ankommer til byen.

"Det er helt afgørende, at hjælpen kommer frem til de belejrede syriske byer. Men intet er simpelt, når det gælder nødhjælp i Syrien," siger generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl.

Derfor er forhandlinger afgørende for, at konvojerne som nu kan komme ind med store læs af mad, medicin, modermælkserstatning og meget andet.

Forhandlinger skaber adgang

Det er ikke muligt at komme ind i byerne uden en aftale med alle parter. Forhandlingerne er tit langvarige, og der er ofte mange, som nødhjælpsorganisationerne og FN skal forhandle med.

"Det er sjældent bare to parter, der skal blive enige. Det kan være 15. Vi bruger tid på at finde ud af, hvem der har kontrollen i byen, og hvem der er de rigtige at snakke med. Og hvis bare én ikke er med på, at vi kommer ind i byen, så risikerer vi, at de ligger klar og skyder på vores frivillige, når vi kører ind. Det handler om at mindske risikoen. Men selv med en aftale er det ikke sikkert, at det bliver ufarligt," forklarer Anders Ladekarl.

I de tidskrævende forhandlinger er Røde Kors' argument altid humanitært. Hjælpen skal frem til befolkningen.

Men forhandlingerne stopper ikke, selvom man kan blive enig om at køre ind. Alle små detaljer skal på plads. Hvor mange lastbiler der skal have lov til at komme ind, og hvad og hvor meget lastbilerne og nødhjælpsarbejderne må have med.

"Vi oplever, det kan være svært at have medicinsk udstyr med. For eksempel kan operationsknive og sakse bruges som våben, og de kan være svære at få lov til at medbringe," siger Anders Ladekarl. 

Belejring er en fast del af krigen

De forskellige parter i den syriske borgerkrig bruger belejring af byer som våben i konflikten. Derfor er der mange områder, hvor der hele tiden skal forhandles for at komme ind med hjælpen til de svageste.

Nødhjælpsarbejderne sætter livet på spil for at bringe hjælpen frem, og 50 frivillige er blevet dræbt i lignede operationer de seneste tre år. Og mens de ikke kan komme ind, kan befolkningen ikke komme ud. De er spærrede inde.

I alt lever omkring 4,5 millioner syrer i områder, der er svært tilgængelige. 400.000 af dem er fordelt på 15 belejrede byer og bydele, hvor drabelige kampe og krigshandlinger gør, at hjælpen kun kan komme frem, når der bliver lavet særlige aftaler. Det gælder blandt andet områder som Madaya, Darayya, Zabadani og Deir al-Zour.

 

EKSEMPLER PÅ BELEJREDE OMRÅDER I SYRIEN

 • Darayya
 • Madaya
 • Zabadani
 • Kefraya
 • al-Foua
 • Deir al-Zour
 • Det østlige Ghouta

SÅDAN HJÆLPER VI

 • Vi uddeler nødhjælp i form af mad, køkkensæt, hygiejneartikler, tæpper og madrasser
 • Vi driver mobile sundhedsklinikker
 • Vi hjælper med ambulancer, uddeling af medicin og medicinsk udstyr
 • Vi uddeler førstehjælpspakker og træner frivillige i førstehjælp
 • Vi giver psykosocial hjælp til børn og voksne på flugt fra krigen

NØDHJÆLPSARBEJDE I SYRIEN 2016

Læs hele ICRC's rapport over Røde Kors' og Røde Halvmånes nødhjælpsarbejde i Syrien 2016.

 

ICRC rapport (engelsk)

Støt fast hver måned - red liv hver dag

Vil du gøre mere for de mennesker, der er ramt af krig og katastrofer? 
Som en fast bidragyder, så gør du stor forskel for hjælpearbejdet. Du får ambulancen frem, skaffer det rene vand, sikrer varme tæpper og den akutte hjælp til ofre. Gennem din faste støtte kan vi være der og redde liv. Hver dag, før, under og efter en katastrofe, verden over. Tak fordi du opretter dig til at gøre en forskel i dag. 

SÅDAN KAN DU OGSÅ STØTTE

 

 

SMS - send SYRIEN til 1290
og støt med 100 kr.

Det koster 100 kr. + alm. sms takst.
Beløbet betales over telefonregningen.

Giro 7729499

Bank 4183-7729499

MobilePay 30 30 86 18

Indsamling  – start din egen indsamling her