Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp matcher gennem en fælles, landsdækkende indsats flygtninge med frivillige venner og venskabsfamilier. Som flygtning kan det være svært at blive en aktiv del af samfundsfælleskabet og arbejdsmarkedet. De frivillige venner hjælper med at vise vejen.
Frivillige venner styrker flygtninges muligheder
En ny evaluering af projektet understreger målgruppens udbytte af at indgå i en relation med en frivillig ven. Læs evalueringen
Bedre danskkundskaber
Flygtninge med en frivillig ven bliver bedre til dansk, og flygtninge, der står uden for arbejdsmarkedet eller ikke taler dansk på deres arbejdsplads, har særlig stort udbytte.
Øget trivsel og tryghed
De frivillige yder psykosocial støtte og hjælp til håndteringen af usikkerheden omkring flugtsituationen og reetablering i et nyt land. Støtten bidrager til at øge flygtningenes trivsel og tryghed.
Øget deltagelse i foreningsliv
Børnenes deltagelse i foreningsliv styrkes gennem relationerne til de frivillige, som hjælper dem med tilmelding til fritidsaktiviteter og søge kontingentstøtte.
Bedre system-, kultur- og samfundsforståelse
Relationen til en frivillig styrker kultur- og samfundsforståelsen gennem samtaler om kulturelle normer og værdier, børneopdragelse og traditioner. Især nyankomne flygtninge får glæde af praktisk støtte til at navigere i det digitale Danmark.
Styrket tilknytning til arbejdsmarked og uddannelse
Frivillige venner bidrager til, at flygtninges beskæftigelsesmuligheder styrkes. Det sker igennem de frivilliges netværk, kendskab til lokale virksomheder, støtte til job- og uddannelsessøgning samt hjælp til afklaring.
Bedre hverdagsmestring og øgede handlekompetencer
De bedre danskkompetencer og den øgede systemforståelse gør flygtninge mere selvhjulpne og i stand til selvstændigt at opsøge løsninger på hverdagens udfordringer.
Jeg tog ham i hånden og gik ind til nogle direktører og sagde: ”Ham her, ham står jeg inde for, og kan og vil du give ham en chance?”, og det har givet resultat.
En indsats baseret på relationer
Fundamentet i Venner Viser Vej er etablering af en længerevarende personlig relation baseret på tillid, medmenneskelighed og ligeværdighed – en relation, der ofte bliver til et ægte venskab.
Ronni og Yousef
Ronni og Yousef mødte hinanden i 2017 i København. De holder af at mødes i lufthavnen, hvor de spiser på Flyvergrillen og ser på fly og træner dansk.
Yulia, Sergey og Karen Margrethe
Yulia og Sergey er flygtet med deres familie fra Ukraine til Danmark, hvor de har fået Karen Margrethe som frivillig ven. Sammen tager de på udflugter, taler om kulturforskelle og øver dansk
Annie og Legese
Legese kom til Danmark i 2016, hvor han mødte Annie og hendes familie. Typisk hygger de med brætspil og klarer Legeses praktiske udfordringer sammen over en kop kaffe.
De er som en familie her. De er som en far og en mor og bedsteforældre til mine børn.
Et stærkt samarbejde med kommunerne over hele landet
Venner Viser Vej har etableret samarbejde med landets kommuner og en lang række aktører på integrationsområdet, eksempelvis sprogskoler, boligselskaber, helhedsplaner og lokale foreninger.
Projektet har været med til at forstærke en skalerbar infrastruktur, der kan fungere som et lokalt akutberedskab ved akut behov for frivilligstøtte til nye flygtninge. Det viste sig nyttigt i 2022 i forhold til modtagelse af flygtninge fra Ukraine.
Vi samarbejder med over 80 kommuner og en lang række af aktører på integrationsområdet for at udbrede lokale vennetilbud.
10.000+ venskaber
Siden projektets begyndelse er mere end 10.000+ personer med flygtningebaggrund blevet matchet med en frivillig ven eller venskabsfamilie.
En velafprøvet og skalerbar infrastruktur
Projektet sikrer en national dækning af frivilliggrupper i næsten alle kommuner, hvilket giver en infrastruktur, der kan aktiveres ved modtagelse af nye flygtninge.
Evaluering af Venner Viser Vej
Projektet er blevet evalueret ad flere omgange, senest af forsknings- og rådgivningsvirksomheden Als Research dækkende perioden 2019-22. Evalueringerne viser klart, at frivillige venner i høj grad styrker integrationsindsatsen.
Tusindvis af frivillige er allerede blevet venner med flygtninge og familiesammenførte gennem Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp.
Som frivillig kan du bidrage med noget helt særligt, som ingen andre kan, nemlig dig selv. Du melder dig, fordi du har lyst - ikke fordi du får penge for det, eller fordi det står i loven. Det skaber forudsætninger for en relation baseret på tillid.
I Venner Viser Vej støtter vi op om vores frivillige. Eksempelvis med inspiration til at håndtere kulturmødet eller viden om regler og love, som hjælper de frivillige venner med bedre at støtte flygtningene i at få et job. Det kommer særligt til udtryk i vores kurser og workshops for frivillige og flygtninge, hvor fagpersoner hjælper med både perspektiv og konkrete værktøjer.
Måske har du – eller én du kender - brug for hjælp til det danske sprog, til jobsøgningen eller til at skabe et lokalt netværk. Frivillige venner får ikke løn. De har heller ikke tilknytning til kommunen eller andre offentlige myndigheder. Det er helt almindelige danskere, der gerne vil hjælpe dig eller din familie.
Vi samarbejder bredt med mange organisationer - eksempelvis kommuner og boligsociale aktører, som helhedsplaner og boligselskaber - om at formidle og udvikle vores tilbud til flygtninge og familiesammenførte.
Det er et samarbejde, som gavner det enkelte menneske, vores samarbejdspartnere og samfundet som helhed.