Psykosocial støtte og traumeforståelse for frivillige

Personer med flygtningebaggrund har ofte oplevet tab og traumatiserende oplevelser, og de lever med uvished og usikkerhed i en ofte skrøbelig livssituation. Det er derfor, man som frivillige ven eller venskabsfamilie kan gøre en stor, positiv forskel med medmenneskelig støtte. Som frivillig vil man ofte hjælpe med mange praktiske ting samt med viden og netværk, som alt sammen er guld værd for flygtningen. Samtidig er det også vigtigt at kunne forstå den særlige flygtningesituation og kunne give støtte af mere psykosocial karakter.   

På denne side har vi samlet en række ressourcer fra Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp, som man som frivillig kan trække på for at blive klædt på til at forstå og hjælpe bedre.

Ressourcer

Center for Udsatte Flygtninge (CUF)

Du kan kontakte DRC's Center for Udsatte Flygtninge på telefon eller e-mail, hvis du mangler et godt råd som frivillig eller har brug for sparring om psykosocial støtte til flygtninge. Læs mere og find kontaktoplysninger på Center for Udsatte Flygtninges hjemmeside.

Psykosocial telefonlinje for ukrainere

Hvis du som frivillig oplever, at flygtninge fra Ukraine har brug for mere psykosocial støtte, end du kan give, kan du henvise dem til DRC Dansk Flygtningehjælps Psykosociale telefonlinje for ukrainere i Danmark.

Kurser om psykosociale metoder, traumer og kriser

Tag et af kurserne fra Røde Kors eller Venner Viser Vej om pyskosociale metoder, tramer og kriser enten online er ved fysisk tilstedeværelse.

Medmenneskelighed i praksis (onlinekursus)
Kurset beskriver, hvordan du kan bruge de psykosociale metoder i dit arbejde som frivillig. Onlinekurset er åbent for alle, og som Røde Kors-frivillig kan man supplere med et fysisk kursus. Kurset varer ca. en halv time.

Psykisk førstehjælp (onlinekursus)
Kurset er et interaktivt onlinekursus, hvor du kan lære, hvordan du yder psykisk førstehjælp. Psykisk førstehjælp er den kortvarige, følelsesmæssige og praktiske støtte, man kan give andre, der er akut påvirket af f.eks. ulykker og kritiske hændelser. 

Frivillig indsats med udsatte flygtninge og mennesker på flugt (onlinekursus) 
Materialet giver en letforståelig beskrivelse af, hvad der karakteriserer mennesker på flugt, betydningen af sorg, tab, PTSD, traumer, og hvordan det er at leve med en utryg hverdag, samt hvordan du som frivillig kan gøre en forskel. Kurset ledsages af håndbogen Frivilligindsats med udsatte flygtninge og mennesker på flugt (håndbog)

Foldere og håndbøger om psykisk førstehjælp

I foldere og andre udgivelser fra Røde Kors og Vennner Viser Vej kan du læse mere om psykisk førstehjælp til børn og voksne i krisesituationer:

Psykisk førstehjælp efter en kritisk hændelse (folder)

Børns reaktioner på stress og krisesituationer (folder)

Normale reaktioner efter krise og katastrofer (folder)

Frivillig ven eller venskabsfamilie – sådan støtter du personer med flygtningebaggrund i hverdags- og arbejdsliv (håndbog)
Indeholder et afsnit om psykosocial støtte.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Mulighed for gratis supervision

Som frivillig i Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp har du mulighed for at få supervision fra en erfaren supervisor. Supervision giver et rum til at tale, bearbejde og reflektere over rollen som frivillig, samarbejdet i frivilliggruppen og oplevelser med flygtninge, man kan have behov for at dele med andre.

Kontakt din konsulent fra DRC Dansk Flygtningehjælp eller Røde Kors, hvis du er interesseret i supervision eller i øvrigt har spørgsmål. Du kan også skrive til kontakt@vennerviservej.dk.

Fandt du ikke det, du søgte?

Som frivillig i Røde Kors og eller DRC Dansk Flygtningehjælp har du i øvrigt adgang til en række kursustilbud, der klæder dig på til at arbejde med sårbare mennesker på flugt. Læs mere:

DRC's kurser og oplæg
Røde Kors’ kursuskatalog (kræver login).

PROJEKTETS PARTNERE

 

Røde Kors logo DRC Dansk Flygtningehjælp logo

Udlændinge og integrationsministeriet logo 3 Siri       KL logo

OM VENNER VISER VEJ

Venner Viser Vej er et landsdækkende partnerskab mellem Røde Kors og DRC Dansk Flygtningehjælp.

Projektet er finansieret af Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Læs mere om projektet.

MATERIALER

Find materialer om Venner Viser Vej.

KONTAKT

kontakt@vennerviservej.dk