Den rejsende kirurg

Siden han var medicinstuderende har Martin haft lyst til at bruge sin uddannelse til humanitært arbejde. Men uddannelse, børn og karriere gjorde, at der skulle gå en del år før drømmen gik i opfyldelse, og Martin kom afsted som udsendt.

Martin blev færdig som læge i 1991, og i 2004 blev han speciallæge i hjerte- og lungekirurgi. Det vil sige, at han er ekspert i alle skader og sygdomme i brystkassen og dens organer herunder hjertet. Undervejs har han nået at skrive en doktordisputats, og siden 2008 har han været overlæge på Aalborg Universitetshospital, hvor han også er lektor, og uddannelsesansvarlig overlæge.

I løbet af sin hæsblæsende karriere nåede Martin  to mindre missioner i Fiji i 2004 og i Pakistan under jordskælvet i 2005. Som udsendt kirurg i katastrofeområder fik han  nye faglige udfordirnger og oplevelser, og det betød, at han ville afsted igen. Øverst på ønskelisten hos den dedikerede fagperson var en udsendelse for Røde Kors, for her kunne han se, at han kunne gøre en væsentlig forskel forskel med netop sin faglighed.

Røde Kors har altid stået for mig som den ultimative nødhjælpsorganisation, fordi organisationen ikke 'kun' skaffer lægehjælp, eller rent vand, men hjælper hele samfund på fode igen efter katastrofer og krige,” siger Martin.

I september 2015 rejste han afsted til Sydsudan på sin første mission som krigskirurg for Røde Kors.

Med sig til i Sydsudan havde Martin sin trompet og sine tegneredskaber. Måske ville der blive tid til at tænke på andet end arbejde, selv om  arbejdspresset på missionerne ofte er meget højt. 

"Man har nogle gange brug for at tømme hjernen og fordøje de indtryk, man får," sagde hjertekirurgen, der også huskede ekstra farveblyanter til børnene, som han mødte.

Siden er det blevet til endnu en mission til Irak, hvor han opererede krigsskadede børn og voksne 40 km fra fronten i Mosul, og i 2017 rejste Martk til Bangladesh på endnu en mission som kirurg i grænseområdet til Myanmar.

MARTIN NØRGAARD: BLÅ BOG

  • Født 1964 på Frederiksberg
  • Vokset op i Frederiksberg, Roskilde, Hammel, Randers, Glostrup
  • Har været udsendt som kirurg for Røde Kors til Sydsudan, Irak og Bangladesh
  • Er uddannet speciallæge i hjerte- og lunge-kirurgi
  • Arbejder til daglig som hjertekirurg på Aalborg Sygehus
  • Gift med Børnelæge Hanne Nørgaard og far til tvillingerne Sille og Mark fra 1998
  • Spiller trompet, guitar og xaphoon
  • Elsker at sejle, klatre og ro i kajak