Center Gribskov

Asylcenter Gribskov er et modtagecenter for børn og unge under 18 år, der er flygtet alene. Denne gruppe af asylansøgere har ekstra brug for trygge rammer og bliver derfor indkvarteret på Center Gribskov, hvor personalet har særlig erfaring med at yde støtte til uledsagede børn og unge. For eksempel er der en bisidder fra Røde Kors med til de indledende møder med myndighederne.

Efter ankomst får de unge asylansøgere en modtage-samtale. Derefter foregår registreringen hos politiet, og de får også en sundhedsundersøgelse hos Røde Kors. De får mad, tøj og hygiejne-artikler. De unge asylansøgere opholder sig i gennemsnit tre til fem dage på centeret, inden de flytter ud til opholdscentre, som for eksempel Center Anneberg i Nykøbing Sjælland eller kommunale opholdscentre. På opholdscenteret får alle uledsagede mindreårige tilknyttet en repræsentant, der ledsager dem til alle møder med myndighederne.

Hverdagen på asylcenteret

Boliger

Asylcenter Gribskov råder over flere boligtyper. Her er to til fire personers værelser. Nogle har eget bad og toilet, andre har adgang til fælles bade og toiletter. I spidsbelastede perioder kan nogle af fællesrummene omdannes til fælles soverum. Nogle af pladserne bruges til unge asylansøgere, der har brug for overnatning, fordi de skal til samtale med myndighederne. 

På asylcenteret er der, udover den umiddelbare omsorg og støtte, nogle af de ting, der typisk kan få børn og unge til hurtigt at føle sig godt tilpas: Fitnessrum, computerlokale, pool og krea-værksted.

Sundhedsklinik

Når der kommer nye asylansøgere til centeret, får de en helbredsundersøgelse af uddannede Røde Kors sygeplejersker. De vurderer, om der er brug for at henvise til læge, psykolog eller anden nødvendig behandling.

Skole for børn og unge

Børn og unge i alderen 6-16 år går i skole. De har, som andre skolebørn, brug for at lære noget nyt og blive værdsat. Det giver mod på fremtiden, hvad end den bringer.

Undervisningssproget er dansk, og timeantallet er det samme som i folkeskolen, ligesom der også undervises i folkeskolens fag: Dansk, matematik, engelsk, natur/teknik, hjemkundskab, musik, idræt, billedkunst og modersmål.

Børn og unge på Center Gribskov går i Røde Kors skole i Lynge. De bliver kørt dertil i bus.

Outlet

Ved ankomsten får asylansøgerne udleveret hygiejneartikler og tøj, hvis de har behov for det. Outletten drives af frivillige og har åbent to gange om ugen.

Fritidstilbud

Centerets børn og unge har forskellige muligheder for at dyrke motion, for eksempel fitness og fodbold. Frivillige kommer ofte og laver forskellige aktiviteter med de unge. Nogle gange bliver de inviteret med på oplevelser uden for centeret, for eksempel til en forestilling på Det Kongelige Teater eller til en fodboldkamp i Parken.

Mad og husholdning

Asylansøgerne spiser i en fælles kantine, hvor der bydes på mad tre gange om dagen.

Kontakt Center Gribskov

Gantekrogsvej 9
3230 Græsted
3527 8660
centergribskov@redcross.dk

Regionsleder
Michael Ehrenfels
mve@redcross.dk

Daglig leder 
Caroline Madsen
cam@redcross.dk

Frivillighedskoordinator
Lisbeth Eckhardt-Hansen
leha@redcross.dk 

Sikker e-mail adresse 
- kun for myndigheder
sikkerpost@redcross.dk

Donationer til centeret

På vores centre har vi altid brug for tøj, sko, legetøj, rejsetasker, køkkengrej mm. 

Hvis du har noget, som du gerne vil donere, kan du lægge det i de store containere, der findes foran centrene. Vi tager med glæde imod donationer, som du mener kan gavne asylansøgerne på Røde Kors’ asylcentre i Danmark.

Se asylcentre, der modtager donationer

Lokalt samarbejde

For Røde Kors er det vigtigt, at vi er en del af det lokale samfund. Samarbejdet med kommunen, skoler, virksomheder og foreninger betyder, at vi kan tilbyde beboerne på Røde Kors' asylcentre en indholdsrig, aktiv hverdag.

Har du gode idéer til lokalt samarbejde, så send os en mail:

centergribskov@redcross.dk

STØT NU