Mission

Udsendte > Vivi Heelsberg > Mission

Kaos med våben og knallerter inde på skadestuen. Alle mente, at lige netop de havde krav på at modtage behandling som den første. De arbejdsforhold gik ud over patienterne. Heriblandt var børn, der var såret af krigens bomber.

Sådan var situationen på skadestuerne i Gaza, men så kom Vivi forbi.

Vivi var et helt særligt hit blandt de lokale, da hun tog til Palæstina for fjerde gang i 2012. Et år tidligere havde den danske sygepejerske været udsendt til Gaza for at forbedre arbejdsgangen på skadestuerne der, og det var en kamp mod en anderledes kultur. Både mandlige læger og de lokale ledere havde deres helt egen måde at drive en skadestue på.

Som sygeplejerske og kvinde befandt Vivi sig ikke umiddelbart i toppen af hierarkiet på skadestuerne i Gaza. Men hurtigt fik både sundhedspersonalet og de lokale ledere øjnene op for Vivis evner. Hun fik lukket skadestuen af for pårørende og fik sat sygeplejerskerne i front, så de kunne få den første kontakt med patienterne og vurdere dem, når de kom ind. På den måde fik lægerne tid og plads til at gøre deres arbejde: at operere krigsofre og andre skadede.

Læs portræt af Vivi.

De lokale var så begejstret for Vivis arbejde, at de bad om at få hende tilbage igen for at arbejde på flere skadestuer. Derfor var Vivi tilbage i Gaza i 2012. Sammenlagt brugte hun to år på skadestuerne i Gaza, og selvom der er lang vej endnu, så er Vivi overbevist om, at skadestuerne kommer til at fungerer optimalt på et tidspunkt.

I forbindelse med Vivis arbejde i Gaza, bragte DR ovenstående indslag.