Syrien

Det arabiske forår nåede til Syrien i januar 2011. Folk begyndte at gå på gaden i flere byer for at demonstrere mod præsident Bashar al-Assads regime. De krævede demokrati og frie valg. Styret valgte at slå hårdt ned på de ellers fredelige demonstrationer i slutningen af marts samme år, hvor soldater skød med skarpt og dræbte civile. Herfra tog situationen en voldsom drejning. Protesterne blev til en opstand, der siden har udviklet sig til den humanitære katastrofe, som krigen i Syrien er i dag.

Krigen i Syrien har haft voldsomme konsekvenser for den civile befolkning. Mange hundrede tusinder er blevet dræbt eller såret, og millioner er flygtet fra deres hjem. Næsten halvdelen af landets befolkning på 23 millioner er tvunget på flugt, hovedsagelig som internt fordrevne. Langt de fleste flygtninge er stadig i Syrien eller i nærområderne. De er på mange måder afhængige af den nødhjælp, som FN, Røde Kors og NGO'erne bidrager med. 
Civile sulter, fordi de er fanget i krigszoner afskåret fra basale fødevarer. De har behov for humanitær hjælp, og næsten halvdelen af krigens ofre er børn.

Krigsførelsen og ødelæggelserne i Aleppo overgår alt, hvad vi tidligere har set i Syrien. Bombardementerne af byen har ramt flere hospitaler og vandforsyninger, og indbyggerne har derfor mistet stort set al adgang til vand, elektricitet og lægehjælp. Også adgangen til mad er blevet voldsomt forringet.

Røde Kors og Syrisk Røde Halvmåne hjælper mere end 4,5 millioner syrere hver måned i og omkring Syrien. Vi har som den eneste nødhjælpsorganisation mandat til at hjælpe i krig – på begge sider af konflikten. Hver dag sætter flere end 6.000 Røde Halvmåne frivillige liv på spil for at uddele nødhjælp og yde førstehjælp til syge og sårede, selv i de hårdest ramte konfliktområder og i belejrede byer.

Fonde