Lørdag den 17. juni 2017 skete der et voldsomt jordskred 30 kilometer nord for bygden Nuugaatsiaq i Vestgrønland, da en fjeldside skred ned i Uummannaq fjord. Skredet skabte rystelser på cirka 4,0 på richterskalaen, og udløste en kraftig flodbølge, som ramte de tre bygder Nuugaatsiat, Illorsuit og Niaqornat, samt dele af byen Uummannaq.

De berørte bygder ligger i svært fremkommelige fjordområder, og herfra er foreløbig alt 190 personer blevet evakueret. Tre voksne og et barn er omkommet.

Befolkningen i disse bygder lever af fangst og fiskeri. Mange har mistet alt deres fangstudstyr, og samtidig har de måttet efterlade de vigtige slædehunde i forbindelse med evakueringen. Halvdelen af alle boliger i Nuugaatsiat er skyllet i havet. Beboernes ejendele er borte eller ødelagt, og ikke mange af de berørte er forsikrede. Der er tale om isolerede områder med lange afstande til steder, hvorfra hjælp og fornødenheder kan skaffes. Der er ingen veje mellem bygderne, så de eneste transportmidler er både eller slæder, som kun kan bruges om vinteren, når fjordener frosset til. De mennesker, der er ramt af oversvømmelserne har således fuldstændig mistet deres livs- og eksistens grundlag.

Dansk Røde Kors har med støtte fra bl.a. Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond og Ole Kirks Fond hjulpet Grønland med genhusning og genopbygning af de ramte menneskers liv. Med støtten har vi kunnet skaffe grønlænderne nye boliger, almindelige livsfornødenheder, herunder møbler, elektronisk udstyr og andet inventar til hjemmene samt udstyr til fangst og fiskeri.

Besøg Røde Kors i Grønlands hjemmeside her