Hvorfor laver vi food drops?

Millioner af børn og voksne sulter i Sydsudan. Senest har FN erklæret hungersnød i dele af landet, og 270.000 børn under fem år er lige nu akut undernærede og i fare for at dø.

Landet er hårdt ramt af flere års konflikt, og tusindvis af familier er drevet på flugt. Nogle familier er flygtet til sumpområder, hvor vi ikke kan få nødhjælpen frem på normal vis. Derfor er vi nødt til at kaste maden ud fra fly – der er ingen anden måde, vi kan få hjælpen frem på.

Hvor finder de sted?

Food drops foregår i det nordøstlige Sydsudan i sumpområderne ’El Sudd’. Her bor nogle af de mest udsatte familier i Sydsudan.  Jorden i sumpområderne er svær at dyrke og områderne er så svært tilgængelige, at børn og voksne er helt afhængige af den mad, vi flyver ud.

Hvordan foregår det?

Food drops finder sted i udvalgte dropzoner efter nøje planlægning. Området er kun et 100 meter langt område, der er ryddet for buske, træer og højt græs. I midten af området er et stort kryds, som piloterne sigter efter. Nødhjælpen bliver kastet ud fra flyet i lav højde. Herefter står Røde Kors-frivillige klar til at samle nødhjælpen og uddele maden til de mest udsatte familier.

Hvad indeholder flyet?

Flyet indeholder sække med mad til 960 mennesker i en måned. Maden bliver fordelt til hver familie og består af:

  • 80 kg sorghum
  • 20 kg bønner
  • 10 kg majs/soya-blanding (vitaminrig kost til børn under 5 år + gravide og ammende kvinder.)
  • 2,5 kg sukker
  • 1 kg salt

Hvem får hjælp?

Størstedelen af familierne i sumpområderne er familier, hvor kvinden er enlig forsørger. Mændene er ofte blevet tilbage i landsbyerne for at forsvare deres hjem. De fleste familier består derfor kvinder, ældre, børn og unge.